Hoppa till huvudinnehållet

Efter raset – Arvika ska få en till näringslivsutvecklare

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Arvika kommuns näringslivsutvecklare, Jonas Andersson, är på väg att få en kollega. Inom någon vecka är det klart vem det blir, 26 personer har i alla fall sökt tjänsten. Arvikas på senare år mindre goda betyg i näringslivsfrågor ska förbättras.
Arvika kommuns näringslivsutvecklare, Jonas Andersson, är på väg att få en kollega. Inom någon vecka är det klart vem det blir, 26 personer har i alla fall sökt tjänsten. Arvikas på senare år mindre goda betyg i näringslivsfrågor ska förbättras. Foto: Tommy Pedersen

Ska en ny tjänst som näringslivsutvecklare bidra till att Arvikas rankning och förtroende i näringslivsfrågor stiger? Det hoppas Arvika kommun på.

Arvika har sett över tid haft en nedåtgående trend i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner. Årets placering, plats 268 av 290 kommuner och sämst i Värmland, upplevs av tjänstemän och politiker som ett mycket dåligt resultat.

Handfull kandidater kvar till kommunalt toppjobb: ”Klara om några veckor”

– Ett katastrofresultat i mina ögon, vi behöver satsa och justera det vi gör. Vi kan inte exakt göra som vi gjort tidigare, säger näringslivsutvecklare Jonas Andersson.

Jobba med etableringar

En åtgärd för att bättre möta företagens behov och önskemål genomförs i dagarna – anställningen av ytterligare en näringslivsutvecklare.

– Ett lyft med en kollega, och det finns flera anledningar förutom rankningen att det är välkommet att bli fler, säger Andersson.

Han nämner bland annat följande skäl:

• Ett ökat intresse från företag att vilja etablera sig i Arvika

• Kontakter med regionala aktörer och projekt i samband med detta

• Egna kommunala projekt där näringslivsenhetens är inblandad

• Utökad tid att söka projekt och dess finansiering

• En allmän kraftsamling och uppgradering av näringslivsarbetet

Tvåvägsfinansiering

Den nya tjänsten är en heltidstjänst som inledningsvis finansieras via både ett projekt och via skattsedeln, innan det senare övergår till att helt skattefinansieras. Under 1,5 år ska den nya innehavaren i huvudsak jobba halvtid med kompetensförsörjning ingående i nämnda projekt, som heter ”Utvecklingskontor Västra Värmland”.

– Hos oss valde vi i samband med projektet att nyrekrytera och samtidigt utöka till en heltidstjänst, i samband med strategisk plan (budgeten) har vi kunnat göra omfördelningar av medel. Vi märker av ett större intresse från näringslivet bland annat i etableringsfrågor och vi har en stor ambition att möta näringslivet på bästa sätt, säger biträdande kommundirektör, Anna Wikstrand.

”Äntligen”

Från politiskt håll finns det förhoppningar på den nya tjänsten. Moderaterna anser att kommunen på bred front måste jobba mera aktivt för att få stora och små företag att satsa på Arvika. Även ett flertal andra partier har gett uttryck för detta.

– Äntligen utökar vi med en näringslivsutvecklare. Hittills har bara en person haft denna tjänst och det är inte tillräckligt i en kommun som Arvika om vi vill expandera, säger oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M), och fortsätter.

– Som jag förstått ska den nya tjänsten också ha extra fokus på landsbygden. När förre landsbygdsrådgivaren gick i pension blev tjänsten borttagen och näringslivsutvecklaren fick även detta område på sitt ansvar. Centerpartiet yrkade därefter i budgetberedningen att tjänsten skulle återinföras på halvtid, detta var vi överens om och vi förutsätter nu att detta är en del av den nya tjänsten.

”Känns mycket bra”

Även kommunalrådet Peter Söderström (S) har förhoppningar på den nya tjänsten.

– Företagen är ruskigt viktiga för oss, det känns mycket bra att kunna stärka upp även på näringslivssidan, säger han.

Vill ha politiskt stöd

Jonas Andersson har förhoppningar han med, även mot politiken.

– Jag hoppas att politikerna ser resultatet om deras del i mätningen som en tändvätska att göra det politiska arbetet ännu mer företagsfrämjande. Tyvärr är det i dagsläget inte bara tjänstemännen som får ett lågt förtroende av företagen. Det finns all anledning att ha dialogen igång hur vi ska bli bättre mellan alla olika parter även mellan att mätningens resultat presenteras.

Artikeltaggar

Anna WikstrandArbeteArvika kommunCenterpartietHandelKristina Bengtsson NilssonModeraternaNäringslivPeter SöderströmSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.