Hoppa till huvudinnehållet

Valfjället snart redo att öppna – snöläget optimalt: ”Kanonerna går för fullt”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Förra säsongen kunde inte Valfjället öppna anläggningen förrän i januari. I år ser det ut att bli mycket tidigare än så, efter gynnsamma minusgrader. Arkivbild.
Förra säsongen kunde inte Valfjället öppna anläggningen förrän i januari. I år ser det ut att bli mycket tidigare än så, efter gynnsamma minusgrader. Arkivbild. Foto: Oscar Walldén

Det har varit rejält kallt senaste veckan – vilket är optimala förutsättningar för snötillverkningen i Valfjället.

– Det ser jättebra ut! Inte varje år det är så här kallt vid den här tidpunkten, säger driftsledaren Torbjörn Malmstedt.

Förra vintern lyste minusgraderna länge med sin frånvaro i Västvärmland och Valfjället kunde inte öppna anläggningen förrän i mitten av januari.

Anstormning när Valfjället äntligen öppnade: "Väntat länge på det"

Helt annat läge är det i år, med den ovanligt tidiga köldknäppen, och snöproduktionen är igång för fullt.

– Nu är det fullt drag. Det är fin temperatur och kanonerna går för fullt. Nu är det helt perfekt, mellan 10-15 minus, och allt vatten vi har går ut, konstaterar driftsledaren Torbjörn Malmstedt.

”Gått dygnet runt”

Premiären är därmed inte långt borta. Öppningsdatumet är satt till den 18 december – lagom till julledigheten.

– Om prognosen stämmer kommer hela familjebacken, barnområdet och älgstråket vara i gång – allt förutom Matts Olsson-backen, den tar lite längre tid att få i ordning.

– Så det ser jättebra ut. Inte varje år det är så här kallt vid den här tidpunkten, säger Torbjörn Malmstedt.

Hur länge har ni tillverkat snö?

– Vi körde dygnet runt förra fredagen och testkörde natten till lördagen, men fick stänga tillfälligt då. Sen har det gått dygnet runt sedan i söndags, berättar Torbjörn under fredagsförmiddagen.

– Så vi har kört sex hela dygn och det har gått väldigt bra. Har man tio minus kontra minus fem blir det dubbelt så bra att göra snö.

Torbjörn Malmstedt, driftsledare i Valfjället, konstaterar att snöproduktionen har kunnat vara igång för fullt. Arkivbild.
Torbjörn Malmstedt, driftsledare i Valfjället, konstaterar att snöproduktionen har kunnat vara igång för fullt. Arkivbild. Foto: Oscar Walldén

Det går riktigt fort när förutsättningarna är så pass bra.

– Man kan säga att vi har kört 38 enheter, så det är mycket att hålla reda på. Många kanoner som måste vridas och flyttas på, så det blir ofta väldigt stora snöhögar.

Det blir mycket jobb nu?

– På ett sånt här ställe blir det väldigt många timmar under säsong, sen blir det lugnare på sommaren. Det är många yngre förmågor med andra jobb som tycker det är kul att vara med och göra snö på helger. Verksamheten baseras mycket på det, säger Torbjörn.

Natursnö har det dock inte blivit så mycket av än så länge.

– Det är väl det som kom nu i natt, ungefär två centimeter. Men nu vill vi ha kallt i två veckor till – sen kan natursnön komma. Det gör ju att folk får lusten att åka skidor när det är vitt överallt, menar Malmstedt.

Men läget just nu måste ju vara optimalt?

– Ja, det känns riktigt roligt! Även om man jobbar kanske tolv timmar per dygn är det värt det – riktigt roligt att göra snö. De ställer upp bra också, de som jobbar med det.

Något nytt för i år?

– Vi kommer ha lite mer grejer i marken, lite mer rails och boxar. Vi får försöka göra det bästa av grejerna vi har. Lite mer i parken blir det, vilket är kul för ungdomarna. Vi ska försöka bredda parken och spruta 10-15 meter bredare än vad vi har gjort tidigare.

”Lite krångligare igen”

Kallgraderna ser ut att hålla i sig även kommande vecka, som prognosen visar i nuläget.

När det gäller coronasituationen så är den ju mer gynnsam än för ett år sedan – även om det återigen blivit en ökad smittspridning.

– Vi får hoppas att det inte blir värre än vad det är nu. Det är ju lite krångligare igen i Norge att ta sig över gränsen. Vi har 20 norrmän som bor här under säsong, de är värdefulla för oss.

Valfjället ska utredas under vintern

Artikeltaggar

Torbjörn MalmstedtTurismValfjälletÅmotfors

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.