Hoppa till huvudinnehållet

AN avslöjar: Brister i sikten vid övergångarna i Kärrsmossen

Publicerad:
Siktkraven vid järnvägsövergångarna i Kärrsmossen uppfylls inte, visar besiktningsprotokoll som AN tagit del av.
Siktkraven vid järnvägsövergångarna i Kärrsmossen uppfylls inte, visar besiktningsprotokoll som AN tagit del av. Foto: Kerstin Herö

Siktkraven vid järnvägsövergångarna i Kärrsmossen uppfylls inte. Trafikverket har känt till bristerna i många år.

Det visar besiktningsprotokoll som AN har begärt ut.

– Det är väldigt tydligt att det har funnits brister lång tid tillbaka, säger en besiktningsman till Arvika Nyheter.

Det var i slutet av oktober som en ung man dog vid en obevakad övergång för gående i Kärrsmossen strax utanför Arvika.

På sträckan finns två obevakade övergångar. Den ena heter Kärrsmossvägen och den andra heter Gärde grindar. Det var vid Gärde grindar som dödsolyckan inträffade.

Varje år görs en siktmätning vid alla plankorsningar. Det görs vid grönska på våren, och sikten mäts från fyra mätpunkter.

Trafikverket skriver på sin hemsida att det inte finns något lagkrav på sikt i en plankorsning. Vidare skriver de att det interna regelverket föreskriver närsikt: ”det vill säga att den som färdas på vägen ska kunna se tåget i minst tio sekunder innan det når fram till plankorsningen”.

”Har funnits brister”

AN har begärt ut besiktningsprotokoll från 2015 och framåt för de båda övergångarna från Trafikverket. Protokollen visar att det har påtalats problem med sikten under flera år.

– Vi kan inte göra mer än att påtala felen, sen är det upp till Trafikverket. Anmärkningarna ligger till grund för att göra åtgärder. Det är min mening, säger besiktningsmannen till AN.

Han har skrivit besiktningsprotokollen vid de aktuella övergångarna sedan 2018, men konstaterar att bristerna har varit kända tidigare.

– Det är väldigt tydligt att det har funnits brister lång tid tillbaka.

Hur vanligt är det att siktkraven inte uppfylls vid obevakade övergångar?

– Jag upplever att det är vanligt, säger besiktningsmannen, som tycker att man borde prata mer om säkerhet vid järnvägen på exempelvis skolor.

”Inte förbjudet”

Om Trafikverket inte lever upp till siktkraven är det att betrakta som en brist, enligt Bengt Ryhed, ställföreträdande regiondirektör på Trafikverket i region väst.

– Men det är inte förbjudet enligt våra egna riktlinjer.

Han fortsätter:

– Man gör vad man kan för att hålla uppe sikten, men ibland är både berg och hus i vägen. Då är det svårt att få den sikten som man skulle vilja ha.

Han vill inte förkomma olycksutredningen som beräknas vara klar i månadsskiftet januari-februari.

– Den olycksutredning som görs kommer att titta på de här bitarna och föreslå åtgärder för att höja säkerheten. Och att hitta bitar som man kan tänka på vid andra plankorsningar.

Läs mer:

Jesper, 21, dog i tågolyckan – mamman kritisk mot övergångarna: ”Måste bort”Hälften av övergångarna måste bort: ”De är inte säkra”Kritik mot obevakade övergångar: ”De är fullständigt livsfarliga”

Artikeltaggar

Arvika kommunTrafikTrafikverket

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.