Hoppa till huvudinnehållet

Arvika fick en julskatt av Lars Carlson

Publicerad:
En av många julmålningar av Lars Carlson.
En av många julmålningar av Lars Carlson.

Känner du till illustratören och bildkonstnären Lars Carlson? Vet du om att han kallas för Jenny Nyströms arvtagare? När Carlson avled donerades cirka 1450 originalteckningar, 550 skisser och 10 figuriner till Arvika kommuns konstsamling.

Många känner säkert igen Lars Carlsons motiv. Tomtefigurerna kan återses på vykort, väggbonader, i form av figuriner, glas- eller porslinsartiklar eller i julböcker som till exempel: Ett julaftonsäventyr, Tomtens underbara gåva, Forsäventyret, Tomtens äppeljakt samt Tomtemoster och nissarna.

Nu i juletider passar det extra fint att påminna om Lars Carlsons tomtar, men han har också gjort en hel del påskmotiv och mer skämtsamma kort under beteckningen Fingal. I Arvika kommuns konstsamling finns en stor samling av Lars Carlsons alster, bestående av cirka 1450 originalteckningar, 550 skisser och 10 figuriner. 2001 anordnades en utställning på Konsthallen med Lars Carlsons konst och det trycktes upp en faktafolder om honom, framställd av Arvika kommun och Arvika Konstförening.

Donerades

Lars Carlson donerade bilder och figuriner till Arvika kommuns konstsamling medan han levde. Kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten berättar att han ville att hans alster skulle komma folk till del. Hon förklarar också att de minsta bilderna är 10 gånger 10 centimeter, samt att tekniken, det vill säga akvarellfärg är ljuskänslig, så därför bör man alltså vara extra varsam med motiven i utställningssammanhang. I samlingen finns både inramade och oinramade motiv. Nu i år kommer det att bli en utställning i december till och med 13 januari på Arvika bibliotek. Det kommer även att finnas några motiv av Lars Carlson i Ritz fönster under jul. Varje år skickas det också ut en förfrågan om intresse finns för att visa några Lars Carlsonbilder på äldreboende.

Foto på Lars Carlson, hämtat från foldern som producerades av Arvika Konstförening och Arvika Kommun i samband med utställningen på Konsthallen 2001.
Foto på Lars Carlson, hämtat från foldern som producerades av Arvika Konstförening och Arvika Kommun i samband med utställningen på Konsthallen 2001.

Systerdotter till Lars Carlson heter Karin Norén. Hon tycker att det är roligt att Lars Carlsons motiv visas upp, men hon önskar att de skulle visas upp mer. Karin Norén talar också om att han stod för en otroligt stor produktion, och mest känd är han för sina jul- och påskmotiv. På frågan om hon har några favoriter bland hans bilder så svarar hon att det är svårt att säga eftersom det finns så många.

–Vad många kanske inte vet är att han även gjorde gratulationskort, konfirmationskort och även bonader med sommarmotiv. Det finns också många änglamotiv. Lars Carlson hade en otrolig humor, vilket syns på Fingalkorten. Lars Carlsons konstsamling är en kulturskatt, säger Karin Norén.

Avled 2002

På ålderns höst bodde Lars Carlson tillsammans med vännen Karl-Gustaf i Öjervik söder om Sunne. Där bodde de i tio år innan åldern satte sina spår och de valde att flytta till ett enklare boende i Arvika. 2001 flyttade Lars ensam tillbaka till sina släktingar i Lidköping och avled 81 år gammal, år 2002.

Synar man Lars bilder riktigt nära, märker man att de är fantasifullt och perfektionistiskt välgjorda in i minsta detalj. Han skapade verkligen en helt egen sagovärld som man nästan kan tro finns på riktigt eftersom motiven är så pass väl återgivna. Inspirationen sägs han ha hämtat från sin egen barndoms jular i Finnskogen i Dalarna. Som vuxen hade han en ateljé i Råsunda men han återvände ibland till en torparstuga i Flatbyn belägen nära barndomshemmet.

Lars Carlson föddes i Falköping den 11 mars 1921. Enligt informationen i utställningskatalogen från 2001, fick Lars med sig intresset för vandrandet i skogen och berättelser om sagoväsen och gamla tider när han som liten bodde i byn Sågen i Dala Järna socken.

Lars Carlson återvände inom sinom tid till Lidköping och fick anställning som dekoratör på Rörstrands porslinsfabrik och några år senare arbetade han som bakgrundstecknare till animation hos Europafilm. Först i början av 40-talet fick Lars ett livslångt kontrakt som Jenny Nyströms arvtagare på Axel Eliassons konstförlag. Efter en rättegång bytte han förlag till Pictura på 1980-talet. Lars Carlson tilldelades Picturas stora pris, år 2000. Hans kort har sålts i hela Skandinavien.

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika konstföreningFinnskogenJenny NyströmNöje/KulturPicturaRitz

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.