Hoppa till huvudinnehållet

Kjell-Åke i Myra åter på scen: "Det finns inte ord"

Publicerad:
Kjell-Åke i Myra uttrycker stor tacksamhet över att återigen kunna möta publiken.
Kjell-Åke i Myra uttrycker stor tacksamhet över att återigen kunna möta publiken. Foto: Carl Edlom

Nu kan Metbäckens humorstjärna åter möta sin publik.

Kjell-Åke i Myra kommer till Scalateatern i Karlstad för tre föreställningar i helgen.

Han är världsberömd i hela Metbäcken, det skogsklädda samhället som ligger några mil norr Torsby. Välkänd är han även i resterande krokar av Värmland och hyfsat känd är faktiskt Kjell-Åke i Myra även det i övriga landet. Drygt 25 000 såg hans förra föreställning ”Härifrån te Metbäcken” som regisserades av Sissela Kyle.

Hösten 2019 började han turnera med uppföljaren – "Make Metbäcken Great Again" – som han skapade i samarbete med Tomas von Brömssen. Men i början av 2020 föll föreställningen i dvala som resten av nöjeslivet.

Nu är Kjell-Åke Axelsson, som han heter i passet, sedan en vecka åter på scenen. I lördags mötte han en entusiastisk publik i Sunne och till helgen väntar tre föreställningar på Scalateatern i Karlstad.

– När jag gick upp på scenen för första gången efter uppehållet så fick jag töcken tanke att det fanns de i publiken som inte har fått skratta det här året, säger han apropå pandemidvalan.

– Det ger mig en sådan glädje att kunna vara den som får någon att skratta! Jag tror inte att det var någon som riktigt förstod hur mycket jag själv skrattade inombords när jag åter fick möra publiken.

– Och – som Uffe Larsson brukade säga: "Pottan full".

I inledningen av sin komikerkarriär turnerade Kjell-Åke med komikern och programledaren Uffe Larsson som gick bort 2009. Uttrycket "Pottan full" betyder lapp på luckan.

– Att kliva upp på scenen igen, det var helt underbart, fortsätter Kjell-Åke.

– Det var härligt att få möta alla de fina människorna, det var en fantastisk publik.

Foto: Carl Edlom

Vill improvisera

Han berättar om ett genrep som han gjorde inför sina gymnasieelever på Södra Viken, som han till vardags undervisar i skogsvård.

– Det är en riktigt bra testpublik. De är så med hela tiden. Ungdomarna är väldigt fina, de kom dagen efter och tackade för föreställningen och undrade när mina melodier, som är med i föreställningen, kommer ut på Spotify. En annan är så gammal att en knappt vet vad Spotify är!

Numera har titeln på föreställningen "Make Metbäcken Great Again" tilläggsknorren "En lång å krokut väg". Kjell-Åke förklarar med ett finurligt leende:

– Ja, det är vår egen översättning av det främmande språket – som heter engelska – till Metbäcksmål. Så på min dialekt blir Make Metbäcken Great Again i översättning "En lång å krokut väg".

Showen är den samma som den som hade premiär 2019, med några få ändringar.

– Tomas von Brömssen har sagt att jag gärna får improvisera. Det ger liv, menar han. Händer det något annorlunda i publiken vill jag gärna kommentera det.

Tre föreställningar väntar den 27-28 november på Scalateatern i Karlstad. Den 4 december spelar Kjell-Åke i Myra på Hotell Monica i Hagfors.

– Jag är så oerhört tacksam över att jag får göra det här. Jag brukar säga: "Tänk vilken tur en har, att en tjock liten gôbbe från skogen i Metbäcken har fått jobba med stora, etablerade stjärnor som Sissela och von Brömssen". Att få glädja så många människor, förhoppningsvis, det är något helt fantastiskt. Det finns inte ord.

Artikeltaggar

HagforsHotell MonicaHumorKarlstadKjell Åke AxelssonMetbäckenMusikNöje/KulturScalateaternSpotifyStandupSunneTomas von BrömssenTorsby

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.