Glädje och sorg för Leif Engström: ”Önskar pappa kunde vara med”

Publicerad:
Konstnären Leif Engström tilldelas 500 000 kronor. Foto: Åke Andrén-stiftelsen/Pressbild

Han är uppvuxen i Brunskog och Klässbol och ställde ut på Rackstadmuseet i våras. Nu tilldelas konstnären Leif Engström ett stipendium på en halv miljon kronor.

Samtidigt sörjer han sin far som gick bort för ett par veckor sedan.

– Man önskar att han kunde vara med om det här, säger Leif Engström.

I våras hade Leif Engström, 29, en separatutställning på Rackstadmuseet. Han har även haft separatutställningar i Stockholm, Örebro och Karlstad.

Han studerade vid Gerlesborgsskolan i Stockholm 2013-2015 och examinerades från Kungl. Konsthögskolan 2020.

Tidigare i år var han en av fem som fick Arvikas kommunpris.

Nu tilldelas Leif Engström Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium. Stipendiesumman är på 500 000 kronor.

– Jag har fått andra stipendier, men det här är så enormt stort och av en annan kaliber. Det är nästan lite svårt att greppa, säger Leif Engström till Arvika Nyheter.

”Uppmuntrande och lekfull”

Leif Engströms far, fotografen Lars Engström, gick bort för ett par veckor sedan. Tidigare i år ställde Lars Engström ut sina fotografier på Konsthallen i Arvika.

– Jag hjälpte honom med utställningen, och det känns fint att tänka tillbaka på att vi kunde göra det.

Leif fortsätter:

– Men man önskar att han kunde vara med om det här, det känner man hela tiden.

Fotografen Lars Engström, som avled för ett par veckor sedan, ställde ut på Konsthallen i Arvika tidigare i år. Sonen Leif Engström: ”Jag hjälpte honom med utställningen, och det känns fint att tänka tillbaka på att vi kunde göra det”.
Fotografen Lars Engström, som avled för ett par veckor sedan, ställde ut på Konsthallen i Arvika tidigare i år. Sonen Leif Engström: ”Jag hjälpte honom med utställningen, och det känns fint att tänka tillbaka på att vi kunde göra det”. Foto: Linus Carle

Pappa Lars har hjälpt Leif rent praktiskt genom åren med att köra och hänga utställningar.

– Han har alltid varit en sådan bra pappa – uppmuntrande och lekfull.

– Bara det här att han gick runt och fotade hela tiden var helt naturligt. Det höll han på med ända till slutet.

Han fortsätter:

– Och blicken på det vardagliga livet – att det fanns ett värde i det och att han såg något estetiskt och intressant i det – har jag inspirerats mycket av. En livsfilosofi på något sätt.

Kan ta fler risker

Stipendiesumman är på en halv miljon kronor – ett välkommet tillskott för en ung konstnär.

– Som konstnär är det svårt att dra in pengar och ha den här tryggheten som ett vanligt jobb ger. Att kunna ha en större mängd pengar gör att jag kan jobba mer långsiktigt med mina projekt.

Leif håller på med en målning mellan tre och fyra månader, berättar han.

– Det kommande året kan jag ta fler risker och göra andra typer av projekt som är mer omfattande.

Årets jury har bestått av Karin Sidén, överintendent och museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde, Sara Arrhenius, rektor vid Kungl. Konsthögskolan samt konstnärerna Ernst Billgren och Carl Hammoud.

Stipendiet delas ut på Prins Eugens Waldemarsudde den 16 november 2021.

Juryns motivering

”Leif Engström arbetar särskilt med måleri i stora format, ofta med landskap, växtlighet och förortsmiljöer, och möten mellan land och stad. Hans fascinerande verk ger uttryck för en spänningsladdad mystik och olika stämningar. Flera av hans verk kan leda associationen till en tradition av äldre nordiskt måleri från tiden omkring sekelskiftet 1900, som på ett intresseväckande sätt kombineras med referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism. Leif Engström har med sitt utforskande och nyskapande måleri utmärkt sig som en av de ledande konstnärerna i en yngre generation i Sverige.”

Artikeltaggar

ArvikaKonstLeif Engström

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare