Hoppa till huvudinnehållet

Kritik mot obevakade övergångar: ”De är fullständigt livsfarliga”

Publicerad:
Det har inträffat två dödsolyckor vid obevakade järnvägsövergångar i Värmland under kort tid. I fredags avled en man i 20-årsåldern efter en olycka vid en övergång strax utanför Arvika. NWT arkivbild.
Det har inträffat två dödsolyckor vid obevakade järnvägsövergångar i Värmland under kort tid. I fredags avled en man i 20-årsåldern efter en olycka vid en övergång strax utanför Arvika. NWT arkivbild. Foto: Christer Wik

De obevakade järnvägsövergångarna är livsfarliga. Det säger en person med insyn i branschen till Arvika Nyheter.

– Jag anser att de inte på långa vägar uppfyller krav på närsikt, som Trafikverket själva säger att de ska ha.

Inom loppet av några veckor har det inträffat två tragiska dödsolyckor vid obevakade järnvägsövergångar – plankorsningar – i Värmland. Först i Sunne och i fredags vid Kärrsmossen strax utanför Arvika.

En person – som vill vara anonym – med insyn i branschen är kritisk till obevakade järnvägsövergångar och säger att minsta misstag kan få ödesdigra konsekvenser.

– De är fullständigt livsfarliga. Jag anser att de inte på långa vägar uppfyller krav på närsikt, som Trafikverket själva säger att de ska ha.

Trafikverket skriver på sin hemsida att det inte finns något lagkrav på sikt i en plankorsning. Vidare skriver de att det interna regelverket föreskriver närsikt: ”det vill säga att den som färdas på vägen ska kunna se tåget i minst tio sekunder innan det når fram till plankorsningen”.

– Jag anser att det inte uppfylls på Kärrsmossen.

Personen fortsätter:

– Sen har du en övergång på tågstationen i Edane och där uppfylls det definitivt inte och där kör de ännu fortare. Där finns inte ens en gångfålla.

Vad säger du om att det har inträffat två dödsolyckor på kort tid?

– Jag är inte förvånad. De flesta som jobbar i branschen är förvånade att det inte händer oftare. Det är tragiskt, det är synd om de som drabbas och personal som måste jobba med det här.

Olycksutredning

Bengt Ryhed – som är ställföreträdande regiondirektör på Trafikverket i region väst – har fått en kort genomgång om olyckan och kan än så länge bara uttala sig i generella termer.

Trafikverkets olycksutredning – som alltid görs efter en dödsolycka – har inletts. Den beräknas att vara klar i början av nästa år.

– Olycksutredaren tittar på om vad som kan ha hänt, om det finns kända brister, om det har skett andra tillbud och vad man kan göra för att eventuellt förbättra situationen.

Han fortsätter:

– Och om det finns generell kunskap som vi kan ha nytta av vid andra plankorsningar.

Bengt Ryhed konstaterar att det vid övergången i Kärrsmossen finns en gångfålla, vilket inte finns vid alla järnvägsövergångar.

– Det finns kryssmärke, skyddsmärke och en gångfålla så att man tvingas att titta till höger och vänster och snabbt gå över ett spår.

– Sikten är bra i några sektorer – men inte i alla. Där finns vissa trädungar. Sikten är inte regelvidrig, men har brister.

När Bengt Ryhed får höra kritiken om sikten vid Kärrsmossen säger han:

– Vi måste titta på det, och om vi kan göra något åt det. Sikten är en viktig faktor.

Siktsträckorna mäts i alla plankorsningar vid grönska en gång varje år, enligt Trafikverkets hemsida.

6 500 plankorsningar

Det finns 6 500 plankorsningar i Sverige, enligt Bengt Ryhed.

– Och 3 500 har inget aktivt skydd. Lejonparten av olyckorna sker på dem, så ljus, ljud och bom är säkerhetsfaktorer. Framför allt när folk går med hörlurar i öronen.

Han fortsätter:

– Det gör att man inte bara traskar över en plankorsning.

Under tisdagseftermiddagen hade Bengt Ryhed och Arvika kommun ett möte med anledning av olyckan.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBengt RydhedJösseforsTrafikTrafikverket

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.