Arvika och klimatet

Bildextra: Viktors återbruk – hundraårigt hus får nytt liv igen

Arvika och klimatet – ny artikelserie i AN. Här är första delen.

– Det roligaste jobb jag någonsin gjort.

Omdömet från Viktor Larsson om sitt projekt att återuppbygga ett hus på Skönvik är glasklart.

För tre år sedan köpte Viktor Larsson ett timmerhus med anor från mitten av 1800-talet. Perserud var då hemmahamn för fastigheten och hade Thomas Karlsson som ägare.

Målet med köpet var att uppföra huset intill herrgården på Skönvik på mark där det tidigare stått en fastighet, en fastighet som brann på 1970-talet.

Viktor är nu på god väg att nå sin målsättning.

– Många tror inte att det ska vara beboeligt till jul men det ska det vara, helt färdigt ska det sedan vara till våren, säger han.

”Bra bemötande”

Själva byggnationen gick igång för cirka ett år sedan då Viktor helt på egen hand satte upp stommens timmerstockar – sedan tog han även en byggpaus långt in i 2021.

Att det tog viss tid från köpet till byggstart beror på att uppförandet och husets invändiga innehåll i mycket har anpassats till rådande krav och regelverk på energiområdet, bland annat vad gäller isolering med mera.

– Jag har dock fått ett bra bemötande från kommunen även om jag förstår att det inte är varje dag de stöter på en sådan här byggnad.

Återbruket av det gamla huset har triggat Viktor Larssons yrkeskunskaper. Speciallösningarna har varit flera.
Återbruket av det gamla huset har triggat Viktor Larssons yrkeskunskaper. Speciallösningarna har varit flera. Foto: Hans-Åke Henriksson

Köpesumman var 25 000 kronor. 25 000 kronor för ett hus låter inte så mycket?

– Inte så dyrt. Ska man sedan värdera husets hantverk är det ju värt mycket mer. Jag kan allmänt tycka att när det gäller gamla saker så saknas en respekt för hantverket bakom.

Varför gör du det här?

– Dels ett experiment, första gången jag bygger upp ett hus som jag plockat ner, och dels tycker jag att det både passar in i miljön och påminner lite om det hus som stod här förut. Sedan, kanske framförallt, handlar det om återbruk.

  • Foto: Hans-Åke Henriksson
  • Foto: Hans-Åke Henriksson
  • Foto: Hans-Åke Henriksson
  • Foto: Hans-Åke Henriksson
  • Foto: Hans-Åke Henriksson

Återbruk Viktors grej

Återbruk är något Viktor Larsson brinner för och som han hoppas att fler ska anamma. Han tror starkt på att återbruk är en av flera åtgärden som måste till för att minska vår påverkan på klimatet.

Larsson gör förvisso merparten av jobben med detta hus själv men har annars mer eller mindre lämnat snickaryrket för att koncentrera sig på just återbruk. Två lokaler i Dalen finns inom hans företag Byggnadskultur där han säljer material som kan återanvändas.

Dessutom är hans syn på återbruk konkret – även när det gäller husbygget.

– Det här bygget är inte nostalgi utan även ett konkurrenskraftigt sätt att bygga hus på, och kanske även framtidens sätt att bygga på där vi lär oss av historien.

Tror du att fler vill hoppa på sådana här projekt?

– Ja, jag tror att många har ett intresse av detta men det finns kanske inte nog med kunskap överallt idag.

Regnet enda problemet...

Överlag tycker han att bygget gått tämligen smärtfritt och har förutom el, rörmokeri, murning, grävning och plattsättning gjort arbetet själv. Att göra precis allt är få förunnat, inser man inte sina begränsningar riskerar det att bli evighetsjobb, resonerar han.

– Möjligtvis var vädret ett problem, det regnade varje dag i november ifjol när jag började med stockarna...

Några särskilda rekommendationer du vill skicka med till andra?

– Mätning och förarbete är väldigt viktigt, mitt råd är att dokumentera noga. Numrera allt, från varje stock ner till varje golvlist.

– Med bra dokumentation var stommen som att bygga ett lego, förvisso ett gigantiskt lego, men det gick ändå enkelt.

Husets stomme av timmerstockar är cirka 100 år gammalt. Invändigt är det dock frågan om en hel del nytt material, då det tagits hänsyn till gällande regelverk och krav.
Husets stomme av timmerstockar är cirka 100 år gammalt. Invändigt är det dock frågan om en hel del nytt material, då det tagits hänsyn till gällande regelverk och krav. Foto: Hans-Åke Henriksson

Invändigt nya grejer

En hel del material återanvänds, bland annat stommens timmerstockar, men även lister, dörrar, innertak och skiffertak med mera.

Invändigt handlar det dock om en hel del nytt material, bland annat bjälkar i väggar och mellanlager, så nödd och tvungen enligt dagens regelverk och krav. Även murstock och spiskupa är ny.

– När det gäller fönstren är det originalfönster, men i innanfönstren har jag fått sätta in energiglas så att de inte släpper ut lika mycket värme. Detta också så att jag uppfyller dagens krav.

”Blir inte dyrare”

Någon exakt kalkyl för bygget har Larsson inte gjort. Han hävdar dock att det här projektet varken blir dyrare eller tar mer tid i anspråk jämfört med att bygga nytt.

Artikelserie

Arvika och klimatet

Torka, bränder, extremvärme och översvämningar. De senaste åren har nyhetsflödet dominerats av extrema väderhändelser världen över, händelser som påverkar människor, djur och ekonomier.

Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, är det ett faktum att människans utsläpp av växthusgaser som förändrar klimatet.

I en ny artikelserie ska vi försöka spegla klimatfrågan genom människor som bor i Västvärmland. Vad kan den enskilde människan, företagen och det offentliga göra? I serien kommer vi framför allt lyfta goda exempel, men också ta upp de svåra frågeställningarna.

Kom gärna med tips på vad vi ska skriva om till redaktion@arvikanyheter.se

– Jag tror att det sammantaget kommer att gå att bygga detta hus för cirka 1,8 miljoner kronor när jag räknar med både underentreprenörernas kostnader och mitt arbete. Det är inte värst dyrt för ett nybygge idag.

– Detta särskilt när virkespriserna gått upp som de gjort på senare tid. Jag vet produkter som gått upp med 100 procent på ett år, ja även de som gått upp 400 procent.

"Ett gigantiskt lego, men ett enkelt sådant”, är Viktor Larsson omdöme om bygget av stommen. Var noga med numreringen och dokumentationen när du plockar ner huset, är hans råd.
"Ett gigantiskt lego, men ett enkelt sådant”, är Viktor Larsson omdöme om bygget av stommen. Var noga med numreringen och dokumentationen när du plockar ner huset, är hans råd. Foto: Hans-Åke Henriksson

Fått testa sig själv

Förutom återbruket har bygget på Skönvik triggat Larssons yrkeskunskaper inkluderat viljan att lära mer och nytt. Speciallösningarna och anpassningarna har varit flera.

– Att du måste ta hänsyn till det som redan finns skapar nytänkande och viljan att ta tillvara på husets själ.

Tre rum och kök kommer det återanvända huset att innehålla när det står helt färdigt. Planlösningen blir öppen. En glasad veranda med utsikt mot Kyrkviken ska det också bli.

– Från ett hus centralt i Arvika som hade smårutiga verandafönster. Kan vara från ett av de äldre husen på Parkgatan även om det är en gissning från min sida. Han jag köpte dem av visste inte riktigt.

Samsyn med hyresgästen

En hyresgäst finns redan, Anna Mossberg, som själv både är drivande när det gäller återbruk och som i mycket ligger bakom att Viktor Larsson tog tag i detta.

– Egentligen hittade min lillasyster det här huset på Blocket och sa till Viktor att det här kan du plocka ner och bygga upp, säger Anna. Jag och Viktor har dock lika syn på vettigt byggande och återbruk när det går. Viktor är unik i sitt slag att tänka nytt och flexibelt, modern i sitt tankesätt.

Viktor Larsson bygger upp ett 100-årigt hus på Skönvik i Dottevik i Arvika.
Viktor Larsson bygger upp ett 100-årigt hus på Skönvik i Dottevik i Arvika. Foto: Hans-Åke Henriksson

Nytt men gammalt

Larsson själv är nöjd så långt in i bygget. Han tror mycket starkt på återbruk.

– Jag vill visa att det går att bygga upp ett hus via återbruk. Det här är ett bidrag till miljön på rätt sätt.

– Ambitionen är att när huset står färdigt ska det inte synas att det är ett nybygge. Det ska se ut som det stått i 100 år.

”Det roligaste jag gjort”, säger Viktor Larsson, om återbruket på Skönvik.
”Det roligaste jag gjort”, säger Viktor Larsson, om återbruket på Skönvik. Foto: Hans-Åke Henriksson
Publicerad:

Artikeltaggar

Anna MossbergArvika kommunArvika och klimatetBlocketBostad och byggenMiljöViktor Larsson