Hoppa till huvudinnehållet

Rapparen Einár ihjälskjuten

Publicerad:
Polis och ambulans på plats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, där en man hittats skjuten. Mannen avled senare av sina skador.
Polis och ambulans på plats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, där en man hittats skjuten. Mannen avled senare av sina skador. Foto: Christine Olsson/TT

Den kände artisten Einár har skjutits till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm.

– Personen avled på plats, träffad av flera skott, säger Ola Österling vid polisen.

Polisen bekräftar på fredagsförmiddagen för tidningen Mitt i att mordoffret är Einár.

– I går sköts Einár dessvärre till döds, och det finns ett antagande att det är ett brott kopplat till nätverkskriminalitet. Ingen gärningsman är gripen, säger Jan Nilsson, kommunpolis på Södermalm, till Mitt i.

Polis och ambulanspersonal larmades till Hammarby sjöstad i södra Stockholm på torsdagen, strax före klockan 23.

På plats fann man den skottskadade mannen.

– Vi biträdde ambulans och medicinsk personal på plats, men han konstaterades ganska snart avliden av medicinsk fackpersonal, säger Ola Österling till TT.

Enligt polisen hade flera skott avlossats mot offret.

Rädsla och chock

Lane Lalonde, 15 år, bor i Hammarby sjöstad och var utomhus när dådet begicks:

– Då var jag ute med hunden och hörde skotten, säger han till TT.

Matteo Borg, 17 år och även han boende i området, konstaterar att offret är i ungefär samma ålder som han själv.

– Jag är inte så förvånad, våldet vi har sett i Sverige går ned i åldrarna. Men ingen ska behöva dö så tidigt, säger han.

Sjöstadsbon Linda, som inte vill uppge sitt efternamn, var hemma med dottern på torsdagskvällen och hörde flera skott vid 23-tiden.

– Sedan kollade vi i fönstren och då var det massa polisbilar. Det är ett fint område, det har aldrig hänt någonting här. Därför är vi rädda nu, säger Linda.

Maria Kuteeva bor även hon i området.

– Jag har en son som är 17 och en som är 23, så som mamma känner man sig chockad. Jag kan relatera till familjen, säger hon.

"God bild"

Under torsdagskvällen uppgav polisen att det finns uppgifter om att en eller två personer ska ha sprungit från platsen. Polisen säger att man har en ganska god bild av händelseförloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisande bild. Den tidslinjal som förundersökningsledaren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrättelser.

På fredagsmorgonen var ännu ingen gripen.

– Det beskrivs som att man har sett gärningspersoner springa från platsen, så det är det vi arbetar efter, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

En kartläggning av mordoffret har gjorts under natten och arbetet med det fortsätter.

– Vi har inlett en mordutredning. I den insatsen har vi haft stor resurs från Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen, bland annat helikopter. Vi har förhört flera personer, har tekniker som säkrar bevisning och spår som ska analyseras, säger Ola Österling och fortsätter:

– Vi har haft flera olika hundkompetenser på plats. Bland annat hund som söker efter dna-spår, vapensökande hund och patrullhundar i insatser där vi spårat efter misstänkta gärningspersoner.

Teknisk undersökning

Polisen undersöker också material från övervakningskameror i närheten.

Ser ni någon koppling till kriminella nätverk eller tidigare skjutningar i Stockholmsområdet?

– Det är alltid en utredningsåtgärd man tittar på i en pågående förundersökning. Vi är fullt medvetna om att det finns konflikter i regionen men nu tittar vi på det här och så får vi i utredningen titta på likheter och olikheter, säger Towe Hägg.

På fredagsmorgonen befinner sig polisen fortsatt på platsen och arbetar med teknisk undersökning och hundsök.

– Vi samlar in så mycket information som möjligt och hör personer som kan ha uppgifter att lämna, säger Towe Hägg.

Gustav Sjöholm/TT

Beata Wallsten/TT

Marielle Theander Olsson/TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusEinárMusikSkottlossningStockholm

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.