Hoppa till huvudinnehållet

Hög musik fortsatt problem – polischefen: ”Boten är för låg”

Publicerad:
”Det borde vara en högre bot”, säger Jonas Wendel, som ändå tror att den nya ordningsboten kan ha haft en viss lugnande effekt. Arkivbild.
”Det borde vara en högre bot”, säger Jonas Wendel, som ändå tror att den nya ordningsboten kan ha haft en viss lugnande effekt. Arkivbild. Foto: Helena Karlsson

Bötesbeloppet är för lågt – det tycker polischefen Jonas Wendel om den nya ordningsboten som skrivs ut för hög musik.

Han skulle även vilja titta på möjligheten att dra in körkort och beslagta högtalare för att få stopp på problemet.

– Vissa helger på sommaren har varit ganska bedrövliga tycker jag.

Högsäsongen vad gäller den höga musiken nattetid i Arvika lider mot sitt slut. De närmaste månaderna kommer av allt att döma att bli lugnare.

– Ja, det börjar att dämpa sig något tycker vi. Den senaste helgen var hyfsat lugn, till exempel. Nu går vi mot en kallare period och det får effekter, säger Jonas Wendel, chef i lokalpolisområde Arvika.

Men det är fortsatt ett stort problem, enligt Jonas Wendel.

– Vissa helger på sommaren har varit ganska bedrövliga, tycker jag.

Drar inga slutsatser än

Från och med den 1 juli fick polisen får polisen bötfälla för hög och störande musik på plats. Brottet rubriceras som förargelseväckande beteende och boten är satt till 1 000 kronor.

– Jag vågar inte dra några slutsatser än om det har blivit lugnare, säger Jonas Wendel och fortsätter:

– Vi har vissa sådana indikationer, men vi får fortsätta att jobba med det här framöver för att se om det räcker eller om vi behöver göra något mer.

Det är för tidigt att dra några slutsatser av den nya ordningsboten än, enligt Jonas Wendel. Arkivbild.
Det är för tidigt att dra några slutsatser av den nya ordningsboten än, enligt Jonas Wendel. Arkivbild. Foto: Linus Carle

Han tycker att det är bra att polisen kan bötfälla på plats, att det går fort och blir en snabb avrapportering

– Och att det blir en snabb och omedelbar konsekvens på felbeteendet. Man gör någonting som inte är okej och sen får man en bot där och då.

– Det belastar inte vårt rättssystem i övrigt: vi behöver inte blanda in en åklagare eller domstol som ska hantera ett sånt här enkelt ärende.

”Boten är för låg”

Det finns dock fler verktyg som Jonas Wendel skulle vilja ha i lådan.

– Boten är för låg – tusen kronor ger inte tillräcklig preventiv effekt. Det borde vara en högre bot.

Han vill se att det skulle kunna ha en påverkan på körkortsbehörigheten, att man vid upprepade förseelser blir av med lappen.

– De som gör sig skyldiga till det här är medvetna om det. Jag tror att om man har fått ett antal böter och skulle riskera att bli av med körkortet nästa gång man skulle spela hög musik hade man nog dragit sig för det.

”Det är mârten och då är det fest” - god stämning men många trafikböter

En tredje åtgärd skulle kunna vara möjligheten att beslagta högtalare, säger Jonas Wendel.

– Den möjligheten har vi inte i dag.

Hur mycket resurser lägger polisen på det här?

– Visst lägger vi mycket resurser på det, det gör vi. Det är både de lokala poliserna och vår regionala trafikenhet.

För några veckor sedan var den regionala trafikenheten på plats i Arvika, vilket AN har rapporterat om.

– De utfärdade en väldig massa böter och gjorde flygande inspektioner på fordon. Det samarbetet tror jag att vi kommer att se mer av framöver. Ju fler vi är, desto mer kan vi se och rapportera.

Damberg (S) på återbesök

Jonas Wendel ser inga problem med bilkulturen i sig.

– Man får gärna åka runt, festa och ha roligt – det säger vi ingenting om.

Han fortsätter:

– Men om man spelar så det dånar, sitter på taket och inte har rätt belysning – då är det inte okej. Det är ganska lätt att göra rätt om man vill.

Förra hösten var inrikesminister Mikael Damberg (S) på besök i Arvika för att höra om problemet med den höga musiken och den störande trafiken nattetid.

Förra hösten besökte inrikesminister Mikael Damberg (S) Arvika för att samtala med bland andra Peter Söderström (S) och lokalpolisen om problemet med den höga och störande musiken. Damberg kommer att besöka Arvika igen för att utvärdera den nya ordningsboten. Arkivbild.
Förra hösten besökte inrikesminister Mikael Damberg (S) Arvika för att samtala med bland andra Peter Söderström (S) och lokalpolisen om problemet med den höga och störande musiken. Damberg kommer att besöka Arvika igen för att utvärdera den nya ordningsboten. Arkivbild. Foto: Anton Eriksson

Ett återbesök med ministern var inplanerat för några veckor sedan, men Damberg var tvungen att ställa in med anledning av bombdådet i Göteborg. Något nytt besök är inte inplanerat, men justitiedepartementet ska boka in ett nytt datum framöver.

Mikael Damberg vill helt enkelt veta hur Arvikapolisen ser på den nya ordningsboten.

– Och hur vi har använt oss av den och om vi har sett några effekter, säger Jonas Wendel.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBrott & blåljusJonas WendelPolisen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.