AN-podden: Bröderna skulle fosterhemsplaceras – alla sa nej: ”Tack och lov”

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Christian Karlsson och Robin Dahlén är gäster i AN-podden. Anton Eriksson är programledare och producent.
Foto: Linus Carle
Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades ut som mördare när de bara var sju och fem år gamla.
I AN-podden berättar bröderna att de var på väg att fosterhemsplaceras – men ingen familj ville ha dem.

Efter att bröderna pekades ut som Kevins mördare hamnade familjen först på psykiatrin i Karlstad och sedan i en behandlingslägenhet i samma stad.

Christian och Robin skulle skiljas från sin familj var tanken.

– Vi skulle bli fosterhemsplacerade, men på papper såg vi inte ut som världens bästa barn att ha – så tack och lov sa alla nej, berättar Robin i AN-podden.

– Det var några som sa ja tills de fick reda på att det var vi, då sa de nej, säger Christian.

Robin:

– Det gavs väl upp efter ett tag. I utredningar får man tanken: ”Ja ja ni får väl ha dem då, det är ingen annan som vill”. Och tur var det, säger Robin.

Christian igen:

– Det låter väldigt hemskt, men det var väldigt bra att det blev så ändå. Då fick vi vara kvar hos våra föräldrar och den här resan hade aldrig gått om vi inte hade varit en familj.

Kevinfallet

I slutet av sommaren 1998 hittades fyraårige Kevin Hjalmarsson död i Dottevik. På hösten pekades två bröder – sju och fem år gamla – ut som mördare av polisen. Enligt polisen skulle bröderna ha erkänt att de dödat sin lekkamrat.

2017 fick allmänheten reda på Christian Karlsson och Robin Dahléns identiteter i SVT:s granskande dokumentärserie ”Fallet Kevin”.

I serien fick tittarna se delar av de många och långa förhör som pojkarna utsattes för och ett alibi i form av ett tankningskvitto presenterades.

Dessutom reste dokumentären frågetecken kring om det överhuvudtaget fanns något erkännande från pojkarna.

Våren 2018 friades bröderna från alla misstankar efter en ny förundersökning.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.