Insändare: Skatten höjdes i onödan!

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Anders Wiklund/TT

I fjol höjde den styrande majoriteten, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, skatten för alla Arvikabor med 94 öre per skattekrona, vilket innebar en ökad skatteintäkt på cirka 29 miljoner kronor. Moderaterna hävdade då att skattehöjningen var helt onödig. Nu visar kommunens delårsrapport och prognos för hela året att Moderaterna hade alldeles rätt, höjningen var onödig! För årets första åtta månader har kommunen gjort ett överskott på cirka 155 miljoner kronor och prognosen för hela innevarande år är på så mycket som runt 157 miljoner kronor. För kommuner räknar man med att god ekonomisk hushållning är ett överskott på två procent i förhållande till skatteintäkter och bidrag. Arvikas beräknade överskott för helåret motsvarar 9,3 procent! För årets första åtta månader är överskottet hela 13,7 procent!

Vad betyder då detta för en vanlig skattebetalare? För en person med en beskattningsbar inkomst efter avdrag på 20 000 kronor i månaden innebär det 2256 kronor per år mer än nödvändigt i skatt till kommunen. För en med 10 000 kronor i månaden i beskattningsbar inkomst efter avdrag innebär det 1128 kronor i minskat utrymme för egna beslut vad man behöver och vill lägga sina pengar på. En person med motsvarande 30 000 kronor i månaden får i onödan betala 3384 kronor mer i skatt.

Arvika har redan runt en halv miljard i kassan och årets överskott innebär en rejäl ytterligare ökning. Dessa pengar får dock inte användas till driften nästa år och kan alltså inte användas till att sänka skatten.

För att minska överskottet vill majoriteten nu använda 36,1 miljoner till olika större och mindre projekt redan i höst. (Någon som tror att valet nästa höst har haft inverkan?) Förslag som tagits fram i hast och utan politisk debatt. Alla säkert behjärtansvärda i sig men har man gjort en prioritering och analys av om dessa projekt är de som verkligen gör mest nytta för Arvikaborna?

Arvika behöver ett nytt styre som ser till medborgarnas bästa.

Arvika kan mer!

Henrik Samuelsson

Kristina Bengtsson Nilsson

Moderaterna i Arvika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.