Arvika Näringslivscentrum, ANC, ansöker om en yrkeshögskoleutbildning för solenergitekniker.
Idag har Arvika Näringslivscentrum – eller kommer att ha – tre yrkeshögskoleutbildningar; energitekniker, kyl- och värmepumpstekniker och digitaliseringsledare inom välfärden.
Utbildningen som energitekniker driver man sedan tidigare och har därtill en ny treårsperiod framför sig, utbildningen som kyl- och värmepumpstekniker är alldeles ny medan utbildningen till digitaliseringsledare inom välfärden kommer att starta i december.
Får centret som man vill tillkommer dessutom en fjärde YH-utbildning, som solenergitekniker.
– Vi har ansökt hos yrkeshögskolan om det, svar i början av januari, säger Lars Bjerge, chef för yrkeshögskolorna i Arvika och lärare på energiteknikerutbildningen.
”Gott om jobb”
Bakgrunden till ansökan är framför allt att ansvariga på Arvika Näringslivscentrum bedömer arbetsmarknaden som god för denna yrkeskategori.
– Bara en koll nyligen i Platsbanken gav vid hand att det fanns ett 20-tal lediga jobb inom detta område.
Finns tillgångar
En annan bidragande orsak till ansökan är att Arvika anses ha flera tillgångar inom solcellsområdet. Här finns bland annat Glava Energy Center och stora solcellsparker.
Det tidigare storföretaget Scanmodule/Swemodule – idag Renewable Sun Energy – lever också kvar och hyr kommunala lokaler i Hillringsberg.
– Totalt sett har Arvika kommun ett bra läge, vi kan ha mycket ihop med Glava Energy Center, där finns ju bland annat en solcellspark med olika tekniker. Idén till denna utbildning har i mycket kommit därifrån.
Vad tror du krävs för att ni ska få ja på er ansökan?
– Hur bra vi har redovisat behovet av solenergitekniker på arbetsmarknaden, det är det avgörande. Chansen att vi får utbildningen uppskattar jag till 75 procent. Och det har ju gått bra tidigare.
Gymnasieutbildning
Förutom denna utbildning har även Henrik Axelsson (S) motionerat om en gymnasieutbildning med inriktning på solenergi, eventuellt med riksintag.
Efter att förvaltningen undersökt möjligheten konstaterar förvaltningen att en ”gymnasieutbildning med enbart inriktning på solenergi blir snävt”, och motionen anses därför besvarad.
– För att eventuellt ge en utbildning mot solenergi behöver flera parametrar uppfyllas, det skulle inte räcka med vad Glava Energy Center kan erbjuda. Det är bland annat branschen både lokalt och regionalt som ska efterfråga utbildningen och vi måste garantera att det finns APL-platser med mera, säger gymnasiechefen Carin Hedengård.
– ANC har ansökt om en YH-utbildning och det är en rimligare väg att möta det framtida behovet.
Även ett energiprojekt på Arvika Näringslivscentrum
ANC använder idag cirka tre miljoner kWh el och fjärrvärme.
Ett energieffektiviseringsprojekt har påbörjats och består av flera delar. För att minska miljöpåverkan och spara uppvärmningskostnader görs följande åtgärder:
• Injustering av värmesystemet för bättre balans i byggnaden, vilket ger lägre energiförbrukning
• Den sista delen med direktel byts mot fjärrvärme, det projektet genomförs av ETAB Arvika och avslutas inom kort.
• Byte av flera ventilationsaggregat mot effektivare.
• Nytt styrsystem för värme och ventilation, vilket ger en effektivare energianvändning.
• Byggnation av solcellsanläggning på cirka 350 kW som beräkna vara klar i mars nästa år.
• Den förväntade besparingen är 30 procent av inköpt energi och ansvariga anser att projektet gör stor miljönytta, särskilt att byta direktel mot fjärrvärme.
• Projektet är budgeterat till sex miljoner kronor med en återbetalningstid på cirka sex år.