Hoppa till huvudinnehållet

Hon väcker liv i Fjaestads 100-åriga matta: ”Magiskt”

Publicerad:
I samband med Åsa Elzéns, till vänster, utställning på Rackstadmuseet kommer en 100-årig matta av Maja Fjæstad hem till Arvika igen. Museichefen Anneli Strömberg och konstintendenten Hannes Trygg gläds.
I samband med Åsa Elzéns, till vänster, utställning på Rackstadmuseet kommer en 100-årig matta av Maja Fjæstad hem till Arvika igen. Museichefen Anneli Strömberg och konstintendenten Hannes Trygg gläds. Foto: Hans-Åke Henriksson

Den är sliten, utflugen och har legat i träda – men nu kan den ses på Rackstadmuseet, Maja Fjæstads matta Träda.

Det är konstnären Åsa Elzén som väckt liv i den hundraåriga mattan. Elzén bor i trakterna av godset Fogelstad i Katrineholms kommun och det var till Fogelstad och dess bibliotek som mattan via en beställning av ägarinnan Elisabeth Tamm kom när förra seklet var ungt. Tamm ville ha en matta under temat träda.

– Där fanns den till slutet av 1960-talet, då den trasig lades på vinden efter att bokstavligen ha nötts ned av första vågens queera kvinnorörelse, och dess hundar, säger Åsa Elzén.

Åsa Elzéns har gjort en avskrift av Maja Fjæstads matta via återvunnet material.
Åsa Elzéns har gjort en avskrift av Maja Fjæstads matta via återvunnet material. Foto: Hans-Åke Henriksson

Frågor även i vår tid

Rackstadkolonin var en gruppering. I Sörmland bildades 1921 en annan gruppering, queerfeministiska Fogelstadgruppen.

Fogelstadgruppens upptog inte bara sexuella rättigheter på dagordningen utan intresserade sig även för ämnen som fredsfrågor och hållbarhet. Frågor som även går in i vår tid.

Åsa Elzéns konst omfattar historia och nutid – hur gångna tider hör ihop med det dagsaktuella. Detta både ur ett konstnärligt, samhälleligt och miljömässigt perspektiv.

Trädan utvecklas ju exempelvis på sitt sätt.

Ett intresse för Fogelstadgruppen väcktes hos henne, hon vill föra Fogelstadgruppen arv vidare och ge olika uttryck för samhällets och tidens påverkan på människor, jorden, vår Jord och material.

– Ett inlyssnande, en historisk process. Långa tidsförlopp, smygande förändringar. Vi är ovana att tänka i långa lopp.

  • Foto: Hans-Åke Henriksson
  • Foto: Hans-Åke Henriksson
  • Foto: Hans-Åke Henriksson
  • Foto: Hans-Åke Henriksson
  • I samband med Åsa Elzéns utställning på Rackstadmuseet kommer en 100-årig matta av Maja Fjæstad hem till Arvika igen.
    I samband med Åsa Elzéns utställning på Rackstadmuseet kommer en 100-årig matta av Maja Fjæstad hem till Arvika igen. Foto: Hans-Åke Henriksson

Original för framtiden

Att göra avskrifter är ett synsätt hon har på tillvaron över tid. Genom omarbetningen av originalet blir originalet en del av samtiden eller en fortsättning på historien.

Samtidigt som hänsyn till livsresurserna måste tas.

– Ett ekologiskt synsätt, ett sätt att förhålla sig till vår jord. Vi kan hitta information i trädan, och den kan vara en återhämtning för planeten och för individen.

– Ett sätt att bevara det gamla. Det förflutna och vår tid i relation, istället för en kopia.

Tycke uppstod

Efter att Elzén fann matten kontaktade hon Rackstadsmuseet hösten 2017 i sin research och besökte senare Arvika. Intresset fanns hos museet och projektet utvecklades när pusselbitarna föll på plats till den utställning som nu står för dörren.

Rackstadmuseet visar inte bara Maja Fjæstads Träda utan samtidigt Elzéns avskrift, jo, just det, en avskrift – inte en kopia – av Fjæstads matta.

– Fjæstads matta står för det museet står för, ett kulturarv men samtidigt förs genom Elzéns utställning nya diskussioner in här och nu, säger museichefen Anneli Strömberg.

– Det kändes givande för oss att ta del av berättelsen vad mattan varit med om. Åsa hittade in i vårt arv och hennes nya matta för oss in i framtida diskussioner, säger konstintendenten Hannes Trygg.

Under utställningen, med vernissage på lördag (9/10), är det tillåtet att ta av sig skorna och sitta ner på Åsa Elvéns avskrift av Maja Fjæstads matta. Gärna för en diskussion om miljöfrågor.
Under utställningen, med vernissage på lördag (9/10), är det tillåtet att ta av sig skorna och sitta ner på Åsa Elvéns avskrift av Maja Fjæstads matta. Gärna för en diskussion om miljöfrågor. Foto: Hans-Åke Henriksson

Ta av dig skorna

Elzéns avskrift, med återvunnet material, får beträdas och via coronasäkra grupperingar ge upphov till samtal inte minst inom området miljö och klimat.

– Man får ta av sig skorna, lägga sig ner och gå i träda, i gemenskap med Åsa och Maja Fjæstad, säger Hannes Trygg.

Fjæstads matta får dock inte stanna i Arvika efter avslutat utställning utan ska tillbaka till Fogelstad, så värst många Fjæstad-mattor finns dock inte i museets gömmor.

Hör den inte hemma här?

– Den har två hem, nu är den på tillfälligt besök hos oss och vi hoppas att mattan känner sig hemma här.

– Ögonblicket att rulla ut Majas 100-åriga matta var magiskt.

Fotnot: Utställningen är producerad av Sörmlands museum.

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaNöje/KulturRackstadsmuseet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.