Hoppa till huvudinnehållet

Västvärmlänning har startat upp ny bank – i Norge: ”Väldigt unikt”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Charlottenbergsbon Edel-Helene Thingstad har varit med och startat upp en ny bank i Norge, där hon nu är verksamhetschef.
Charlottenbergsbon Edel-Helene Thingstad har varit med och startat upp en ny bank i Norge, där hon nu är verksamhetschef. Foto: Privat

Charlottenbergsbon Edel-Helene Thingstad har varit del av en häftig resa som verksamhetschef – på en helt nystartad bank i Norge.

Redan från dag ett har man bortåt 2000 kunder.

– Det är väldigt unikt, säger Edel-Helene.

I somras fick Boligbanken grönt ljus av Finanstilsynet, vilket är Norges motsvarighet till Finansinspektionen, om att starta upp sin bankverksamhet med kontor i Lilleström.

Edel-Helene Thingstad, västvärmlänning bosatt i Charlottenberg, är Chief Operating Officer (verksamhetschef) och en av tre i bankens ledningsgrupp.

– Det är jättespännande och någonting man har jobbat med länge. Jag är en av tre personer som har varit med och byggt upp en bank helt från start, det känns kul att ha varit med på den resan, säger Edel-Helene som har jobbat på olika banker i över 20 år:

– Det är klart, man känner ju till en del efter att haft så många olika roller inom branschen, men det är väldigt speciellt att bygga upp en bank helt från grunden. Det är mycket tekniskt som ska på plats, med med massor av tillstånd, diverse styrande dokument, kreditmodeller och inte minst att bygga upp hela banksystemet.

– Så det har varit himla kul – och inte minst lärorikt, säger Edel-Helene.

Hur länge har ni jobbat med det här?

– I 2,5 år. Det kom ju ett ”litet” virus som ändrade planerna lite också, så egentligen skulle vi ha börjat redan ifjol men av olika orsaker blev det flyttat till nu. Norska Finanstilsynet är ganska strikta på vem som ska stå som ägare, procenten på ägarskapet och så vidare.

Hur var känslan när ni fick beskedet att kunna starta upp?

– Du, det var nästan ofattbart! Vi har jobbat länge med det, de tre största ägarna har jobbat med det ända sen 2014 och så blev vi med på resan. Det var en otroligt bra känsla, absolut, säger Edel-Helene Thingstad och fortsätter:

– Det är mycket man ska igenom och som behövs i ledningen också. Det är inte bara banken som ska godkännas, vi i ledningen ska ju också godkännas av Finanstilsynet. De kollar på vad vi har för erfarenhet och om vi är befogade att starta en bank, så det är mycket som ska på plats.

Banken blev registrerad i norska betalningssystemet den 13 september. De första kunderna, som är närapå 2 000 stycken, flyttas över till banken den 18 oktober.

– Eftersom vi ska flytta över bortemot 2 000 kunder på en gång så krävs det en del förberedelser – speciellt eftersom integration mot bokföringssystemen är en av de viktigaste funktionerna för våra kunder.

”Speciell bransch”

Banken riktar in sig på lån och konton för så kallade boligbyggelag. Boligbyggelag kan jämföras med HSB, och sköter alltså fastighetsförvaltningen för bostadsrättsföreningar som är knutna till dessa.

– Vårt mål är att underlätta bokföringen för dessa som sitter och jobbar med bostadsrättsföreningar, så att det ska bli en enklare vardag och vi har därför utvecklat specialanpassade tjänster mot dessa. För det är ju en lite speciell bransch, menar Edel-Helene.

– Det som är väldigt unikt är att vi har många kunder från dag ett, så vi tjänar ju pengar direkt. Vi har som mål att vi ska ta de allra flesta boligbyggelagen. Vi har konkurrens av en annan bank som erbjuder samma tjänster, de har ungefär 40 procent av den här marknaden i Norge och vi försöker sikta på resterande 60 procent.

Det låter rätt ambitiöst?

– Ja, det är det absolut. Vi har tre nya boligbyggelag till som kommer inom kort, så det är jättekul – ett bevis på att det finns en marknad för vår bank.

Hur ser din bakgrund ut annars?

– Det som är lite kul är att jag gick media i Torsby och skulle bli journalist, hade jag tänkt mig, men så blev det ju inte. Jag var 20 när jag började jobba på DnB. Jag började i kassan men kom snabbt på att jag ville utvecklas inom bank och ledarskap. Efter detta har jag haft många olika roller inom bank. De sista som bankchef i Kongsvinger och direktör för en bank, varav jag hade ansvaret för deras kontor över hela Norge.

– Samtidigt som man har haft en spännande resa inom bankbranschen så har jag utbildat mig inom ledarskap och ekonomi bredvid heltidsjobb. Jag hade tänkt att bara läsa ett år, men ett år blev till nio år på högskolan!

”Lite Askungen över det”

Med detta vill Edel-Helene inspirera andra att göra liknande resor.

– Det är lite ”Askungen” över det, man har jobbat sig fram. Det gäller att fånga möjligheterna och är man nog målinriktad får man till precis vad man vill egentligen, menar Edel-Helene.

Artikeltaggar

BankerBostadsrätterCharlottenbergEkonomiLillestrømNäringsliv

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.