Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Så blir licensjakten på varg – ”Minska tätheten där den är som störst”

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Arkivbild.
Arkivbild.

Två revir, nio vargar.

Det är så många djur som, eventuellt, får fällas i Värmland under nästa års licensjakt.

Men alla är inte nöjda med tilldelningen.

Länsstyrelsen i Värmland presenterade siffrorna och arbetet bakom dem på torsdagen.

Reviren det handlar om är placerade på varsin ”långsida” av länet.

Dels handlar det om Immenreviret som delas med Örebro län, dels Römskogsreviret som delas med Norge. Vilket är första gången som jakt i ett revir bedrivs över landsgränsen.

I det första reviret får det fällas totalt sex djur, på vilken sida länsgränsen spelar ingen roll. I det norsksvenska reviret får tre djur fällas på den svenska sidan. Hur många som ska skjutas på norska sidan meddelas om drygt en vecka.

Totalt får 33 djur fällas i Sverige under jakten.

”Väcker känslor”

Under presentationen av antalet vargar som nu får skjutas, lade länsstyrelsen stor vikt kring att berätta hur och varför man resonerar som man gör.

– Vargens existens väcker känslor, säger landshövding Georg Andrén, så det är ett medvetet val att försöka kommunicera ut hur vi jobbat med licensjakten.

Landshövding Georg Andrén och Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, redogjorde för hur man tänker kring licensjakten.
Landshövding Georg Andrén och Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, redogjorde för hur man tänker kring licensjakten. Foto: Peder Kaldal

Maria Falkevik är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland och hon säger att rovdjurspolitiken har målsättningen att ha en gynnsam vargstatus och bra spridning. Värmland är det län som har tätast vargrevirspridning, men antalet individer och föryngringar har gått ner något i länet.

Hur är det då möjligt att bedriva en licensjakt frågar hon och kommer med svaret:

– Syftet med licensjakten är att minska vargtätheten där den är som störst. Genom att minska tätheten av revir så skapas förutsättningar för en bättre samexistens mellan människor och varg.

Vilda djur

Maria Falkevik tar också upp vargen är bara ett djur bland andra djur, men lägger till ett ”på ett sätt”.

– Man vidtar konkreta åtgärder för att nå ett mål, justerar och får bättre underlag och beslut över tid. Det blir ibland kollisionskurs med juridiken, där man på förhand vill ha bevis på att det blir som man har tänkt sig.

– Men man ska också tänka på att det är vilda djur vi pratar om. De stannar inte upp bara för att det pågår en domstolsprocess. Man får konsekvenser även om man inte vidtar en åtgärd.

Välkomnar rättsprocess

2022 års licensjakt på varg är planerad att starta den 2 januari, men det kan bli ändringar på det. Beslutet kan tas till rättsliga instanser vilket landshövding Georg Andrén kommenterar på följande sätt:

– Det finns väl en anledning att tro att vi kan se rättsprocesser även i år, och jag vill närmast välkomna det.

Han menar att det gör processen rättssäker.

– Interaktionen mellan vårt beslutsfattande och den rättsliga prövningen förbättrar vår förmåga att fatta beslut. Blir det så att beslutet överklagas så kommer vi att följa det och de beslut som domstolen fattar kommer vi framgent att dra nytta av, säger Georg Andrén och fortsätter:

– Så överklaganden ska man inte dramatiserade, det är en del av den rättssäkra ordningen vi har.

”Helt orimligt”

Strax efter att beslutet blev offentligt började det komma kommentar från olika grupper. Från Jägarförbundet i Värmlands sida kallar man beslutet ”oansvarigt”.

– Det är helt orimligt och oansvarigt att svenska myndigheter fortsatt tillåts obstruera mot de mål som våra folkvalda satt upp. 2013 beslutade riksdagen att miniminivån skulle ligga i intervallet 170–270 vargar. Trots det tilläts Naturvårdsverket höja det målet till 300. Nu höjer i praktiken länsstyrelserna den nivån till 400, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Han menar att då Värmland är det län med tätast stam så kommer stammen öka ytterligare.

”Dessutom har man lyckats ta ett beslut om jakt i gränsreviret mot Norge som innebär att det finns stor risk att man inte ens kan fälla de vargar som tilldelats”, skriver han i ett pressmeddelande.

Finns nödbroms

Den värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) kommentar beslutet med att han har svårt att se att tilldelningen på nio vargar ska minska rovdjurstrycket i Värmland.

– Att endast 33 vargar får fällas i riket riskerar ge ytterligare total ökning av vargar till en nivå långt över riksdagsbeslutets fastställda nivåer.

Men det kan i slutändan bli färre vargar än planerat som får skjutas.

– Det finns en nödbroms att dra i om det visar sig vara genetiskt värdefulla vargar i de här reviren, då är vi skyldiga att stoppa jakten, säger Maria Falkevik.

Fördelat jaktuttag mellan länen i mellersta förvaltningsområdet
RevirLän som berörsAntal individer
PrästskogenDelas mellan Gävleborg, Jämtland och Västernorrland6
GullsjönDelas mellan Dalarna och Gävleborg6
HaraldsjönDelas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro6
SnösjönDelas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro6
ImmenDelas mellan Värmland och Örebro6
RømskogDelas mellan Värmland och Norge (räknas som halvt revir)3
Källa: Länsstyrelsen

Artikeltaggar

Daniel BäckströmDjur och naturGeorg AndrénJaktJägareförbundetLänsstyrelsenMaria FalkevikNorgeVargarVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.