Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Sent ska syndarn vakna!

Publicerad:
Gösta Frödin, Liberalerna.
Gösta Frödin, Liberalerna. Foto: Privat

Ett gammalt ordspråk som passar bra som kommentar till Socialdemokraternas insändare om hur man vill förbättra näringslivsklimatet efter det senaste katastrofresultatet i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Plats 268 av 290 och särklassigt sämst i Värmland!

Insändare: Så vill S förbättra näringslivsklimatet

Från en bra placering runt 90 år 2008 har det varit ständig utförsbacke till årets plats 268. Vid flera tillfällen de senaste åren har jag i interpellationer och enkla frågor frågat efter vad du Peter Söderström och (S) tänker göra för att vända utvecklingen uppåt. 2020 avslutade jag min fråga så här: ”Alltså Peter, är det inte nu hög tid att ta krafttag för att förbättra företagsklimatet i Arvika??” Ditt svar då andades verkligen inte ”krafttag” och resultaten har ju också uteblivit.

Men nu låter det äntligen annorlunda! Arbete är det som skapar välstånd, både för medborgarna och för kommunen. Många av arbetstillfällena skapas i mindre och större företag. Därför är ett gott företagsklimat avgörande för en positiv utveckling.

Ni lyfter fram skola, vård, omsorg, föreningsliv och infrastruktur som viktiga faktorer för företagen och självklart är det så. Här måste vi jobba för att bevara och höja kvalitén, men jag tror inte att detta är en orsak till företagarnas låga betyg i rankingen. Det är nog mera de saker som direkt berör förutsättningarna för företagandet. Där har ni en lista med sju punkter som absolut är viktiga att jobba med.

I kommunfullmäktige i måndags lyfte jag några punkter som jag tror är viktiga förklaringar till Arvikas låga ranking:

• Politikerna behöver öka engagemanget kring näringslivsfrågorna. Jag har sedan länge föreslagit en bredare politikermedverkan. Så var fallet när Arvikas ranking var som högst.

• Tjänstepersonerna behöver sträva efter ett ännu bättre bemötande. ”Vad kan vi göra för att hjälpa dig?” är en bra inledning på ett samtal. Ledningen har ett stort ansvar för att föra in detta tänkesätt tydligare.

• En omorganisation behövs som ökar fokus på näringslivsfrågorna och ger snabbare resultat.

• De senaste skattehöjningarna spelar troligen stor roll! Att vi i juni 2020 höjde med 94 öre kan nog få respekt, men att vi inte såg över beslutet när regeringens miljoner rullade in och gav ett resultat för året på nära 130 miljoner, tror jag är svårt för bland annat företagare att förstå.

Med Socialdemokraternas nya, större allvar i näringslivsfrågorna hoppas jag att vi tillsammans kan arbeta vidare för att skapa en mycket mer positiv bild av Arvikas intresse för och engagemang i dessa frågor. Det är viktigt för en fortsatt positiv utveckling i Arvika. Vi Liberaler vill absolut göra vår del i detta arbete!

Gösta Frödin (L)

Artikeltaggar

ArvikaGösta FrödinInsändarePeter SöderströmSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.