Hoppa till huvudinnehållet

”Varför tänkte jag inte så här tidigare i livet!?”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Värmland och Filipstad känns som mest hemma. Efter en lång karriär som bakgrundssångare till andra artister tar nu Kerstin Ryhed steget fram som soloartist.
Värmland och Filipstad känns som mest hemma. Efter en lång karriär som bakgrundssångare till andra artister tar nu Kerstin Ryhed steget fram som soloartist. Foto: Nikola Stankovic

Från "Värmlänningarna" till "Allsång på Skansen" och Håkan Hellström på Ullevi.

Efter en omfattande karriär steget bakom den svenska artisteliten släpper nu Kerstin Ryhed en första solosingel.

Hon har körat bakom Håkan Hellström sedan 2013 och berättar om den euforiska känslan av att stå inför ett fullsatt Ullevi och under fyrverkerier och publikextas och avsluta konserten med den episka balladen "Du är snart där". Just den låten betyder ohört mycket för henne, den rymmer så mycket menar hon.

"Fortsätt när mörkret kommer och allt gör ont

Fortsätt som ett höstlöv i vårens första flod

Som ett hjärta som vägrar sluta slå

När varje bön gått åt, fortsätt"

Nu har hon spelat in en egen version av Håkan Hellströms låt som nu blir hennes debut som soloartist.

– Jag har under så lång tid medverkat i väldigt många olika sammanhang, säger Kerstin Ryhed när vi pratar om hennes brokiga karriär.

– Men jag har aldrig gjort något i eget namn. Förrän nu. För mig har det aldrig varit ett mål i sig att stå längst fram. Jag älskar musik och att musicera med andra, det har känts som själva grejen för mig.

Hon nämner sin musikaliska bredd som ytterligare en anledning till att det är först nu hon solodebuterar.

– Jag har aldrig haft en självklar inriktning. Ska jag göra en jazzplatta? Eller country? Bredden har bidragit till att jag hela tiden mest backat upp andra.

Hon återvänder till sin debutsingel.

– Jag älskar "Du är snart där". Verkligen älskar. Jag spelade in den – jag sjunger och spelar piano – rakt upp och ner. Den satt på andra tagningen. Inte en massa omtagningar eller pill med små detaljer som blev fel.

– Att jag skulle göra "Du är snart där" på det här avskalade sättet kändes väldigt naturligt, jag behövde aldrig tänka på någon musikalisk inriktning eller liknande. Jag har spelat den i olika sammanhang och har ofta fått frågan om den finns att lyssna på, om det finns någon inspelning. Många har också blivit väldigt förvånade när jag har sagt att den är skriven av Håkan Hellström.

Många år på Allsången

Hon hörde den för första gången i samband med att Håkan Hellström skulle medverka i "Allsång på Skansen". Hon började i husbandet där redan under tiden då Lasse Berghagen var programledare. Under sina 13 år med programmet har både hennes man Anders Lundin samt Måns Zelmerlöw och Petra Marklund haft programledarrollen.

– Håkan ville att vi som körade skulle vara med några extra låtar som han skulle köra i sin Allsångsspecial. Jag fick några låtar att lyssna in mig på, minns att jag gick med lurar och klippte gräset här hemma när jag först hörde "Du är snart där". Jag blev alldeles tagen.

Efter ett snabbt andetag fortsätter hon.

– Den är så hoppfull, känns som ett mantra jag kan ha under svåra perioder.

Kerstin Ryhed har snaggat bort delar av texten, bland annat meningen "Håkan du var bättre förr".

– Det är samma låt fast jag gör den på mitt eget sätt. Den klingar annorlunda när jag sjunger den. Jag hoppas att den kan komma att betyda något för fler.

Om du jämför känslan i kroppen när du står på Ullevi och ni framför låten, med känslan du har när du sjunger den ensam hemma vid pianot?

– Trots att det skiljer så mycket så är det en liknande känsla. Låten i sig är så stark så oavsett om man står på Ullevi eller sitter hemma själv, så har den något väldigt speciellt i sig. Den har en kraft. Men inför 70 000 och dånande fyrverkerier blir det något alldeles extra såklart, det finns en eufori där. Men grundkänslan är faktiskt densamma.

Det var efter att Kerstin Ryhed hade körat på Hellströms låtar i "Allsång på Skansen" som han bjöd med henne på turné. Nu har de arbetat tillsammans sedan 2013.

– Håkan blev alldeles exalterad när vi körade på hans låtar. Så efter Allsången var vi med honom på Way Out West och sedan följde både sommar- och vinterturnéer. Nu ser vi fram emot att äntligen få genomföra de fyra sedan så länge planerade konserterna på Ullevi nästa sommar.

Vad tycker Håkan om din version förresten?

– Han blev glad, skrev positiva ord. Skönt såklart. Eftersom vi känner varandra hade det varit väldigt tråkigt om han inte gillade min version.

Nästa släpp blir en julsingel och sedan väntar ytterligare material, bland annat låtar hon skrivit själv.

– Jag på gång känner jag, ler hon.

– Det blir nog ett album av det här. Texter skriver jag gärna med andra, där har jag inte så bra självförtroende. Det känns bättre med själva musiken.

Foto: Nikola Stankovic

"Väldigt blyg"

I de många samarbetena med andra artister har Kerstin Ryhed njutit av den sociala samvaron.

– Det sociala är väldigt viktigt. Samtidigt har jag alltid varit väldigt blyg, speciellt som liten. Jag har verkligen jobbat med min sociala förmåga.

Kan blygheten också ha hindrat dig ta plats längst fram på scenen?

– Ja, det kan jag tänka mig. Det är väl först nu som jag kan känna "skit samma". Nu spelar jag in den här låten, mest för att jag själv tycker det är kul. Även om ingen annan kommer att tycka om det, så gör jag det för att det gör mig glad.

Enligt klyschan mognar man med åldern.

– Ja, nu känner jag mest: varför tänkte jag inte såhär tidigare i livet!? Nu kan jag också känna en acceptans – det jag gör behöver inte vara häftigt. Det behöver inte vara perfekt. Vad är egentligen perfekt? Folk tycker ju olika. I grunden handlar det om att förmedla en känsla. Man vill bli berörd.

Värmlänningen bakom Abbas nya låtar: "Häftigt att fånga magin"

Älskar Värmland

Kerstin Ryhed har medverkat i folklustspelet "Värmlänningarna" i Ransäter vid flera tillfällen och är väldigt Värmlandskär. Hennes familj flyttade till Filipstad när hon var fem och det är den lilla värmländska staden hon ser som hemma. Nu har hon en egen familj – maken Anders Lundin och två barn – och de har en stuga alldeles vid en sjö strax utanför Filipstad som familjen besöker så ofta de kan – sommarlov som julledigheter.

– Jag vill egentligen aldrig åka därifrån. Älskar skogen, stugan. Det är det bästa stället.

En video till "Du är snart där" – inspelad i en tagning – finns ute sedan tidigare. Låten finns på strömningstjänsterna från och med i dag.

FAKTA: Kerstin Ryhed

Kerstin Ryhed är född 1972 i Dalarna. Bor numera i Enskede. Uppväxt i Filipstad där hon numera har stuga och flera släktingar. Hennes pappa bor i Karlskoga.

Familj: Maken Anders Lundin, två barn.

Gör: Artist, frilansande musiker samt lärare på Stockholms musikalartistutbildning.

Aktuell: Solodebuterar med Håkan Hellströms "Du är snart där".

Artikeltaggar

AllsångAnders LundinCountrymusikFilipstadHåkan HellströmJazzKerstin Ryhed LundinKändisarLasse BerghagenMusikMåns ZelmerlöwMänskligtNöje/KulturPetra MarklundRansäterUllevi

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.