Hoppa till huvudinnehållet

Arvika tappar stort i företagsranking – sämst i Värmland

Publicerad:
Reporter Linus Carle
Linus Carle
linus.carle@arvikanyheter.se
Anna Hedberg på Svenskt näringsliv.
Anna Hedberg på Svenskt näringsliv. Foto: Helena Karlsson

Arvika kommun gör ett rejält tapp i Svenskt näringslivs företagsranking – från plats 193 till 268. Eda kommun avancerar dock upp till placering 212.

I dag presenterar Svenskt Näringsliv 2021 års ranking av det lokala företagsklimatet för kommunerna i Sverige.

Arvika tappar 75 placeringar och hamnar på plats 268 av landets 290 kommuner.

– Arvika har dalat hela 75 placeringar i årets ranking, vilket tyvärr är ett rejält tapp. Grunden till rankingen är ju till stor del resultatet från vårens enkät och där framgår tydligt försämrat betyg från företagen på nästan samtliga frågor. Tydligast är tappet avseende upphandling, kompetensförsörjning och attityder från tjänstepersoner. Skattehöjningen under 2021 ger givetvis ett negativt utslag på den del som är hämtad från statistik nämligen kommunalskatt, säger Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland i ett pressmeddelande.

Eda kommun klättrar dock 16 placeringar i rankingen och återfinns numera på plats 212.

– Det visar istället på ett förbättrat betyg från företagen i flertalet frågor. Dessvärre hamnar ju båda kommunerna ganska långt ned jämfört med riket, så här behövs krafttag i relationen mellan kommun och näringsliv, säger Anna Hedberg.

Det är återigen Grums kommun som enligt rankingen har det bästa företagsklimatet i Värmland, med en 23:e plats i landet. Näst bäst är Säffle med en 25:e plats.

Sex kommuner från Värmland finns med bland de 100 främsta.

– Det är positivt. För Värmland i stort har totalt 9 av länets 16 kommuner förbättrat sitt resultat från föregående år, det visar på viljan och ambitionen som kommunerna har. Eftersom företagsklimat rymmer allt som en företagare påverkas av i vardagen är kommunens insikt och jobb med för att underlätta för företagen oerhört viktigt, både för företagen, för varje enskild kommun och för hela Värmland, avslutar Anna Hedberg.

Ranking 2021, Värmlandskommuner

1. Grums, plats 23

2. Säffle, plats 25

3. Munkfors, plats 26

4. Torsby, plats 55

5. Kil, plats 89

6. Forshaga, plats 100

7. Sunne, plats 110

8. Karlstad, plats 128

9. Storfors, plats 139

10. Kristinehamn, plats 150

11. Hagfors, plats 157

12. Årjäng, plats 158

13. Hammarö, plats 175

14. Filipstad, plats 194

15. Eda, plats 212

16. Arvika, plats 268

Artikeltaggar

Arvika kommunEda kommunNyheterSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.