Hoppa till huvudinnehållet

På besök i sin gamla hemstad med en nyskriven barnbok i bagaget

Publicerad:
Tanja Aumanen har varit på besök i sin gamla hemstad Arvika för att hälsa på föräldrarna. Med sig i bagaget hade hon sin nya barnbok.
Tanja Aumanen har varit på besök i sin gamla hemstad Arvika för att hälsa på föräldrarna. Med sig i bagaget hade hon sin nya barnbok. Foto: Kerstin Herö

Konstnären Tanja Aumanen är uppväxt i Arvika, men flyttade som ung till Jakobstad i Finland och utbildade sig på konstskola. Nu i dagarna har hon varit här och hälsat på föräldrar och en syster. I augusti blev hennes första barnbok klar, där hon både skrivit text och gjort illustrationerna själv.

Besöket var det första i Arvika på över två år på grund av coronapandemin.

– Det var dags att komma hem nu.

Inför resan packade hon bilen med det vanliga man brukar ha med sig, plus ett par lådor med den nya barnboken ”ABC poesi”.

Jakobstad ligger i Österbotten i västra Finland, mitt emot Umeå på den svenska sidan. En stad lite större än Arvika, men ändå en småstad. Det är också en studentstad med ett campus som bland annat har en stor kulturutbildning för musik och konst, där Tanja Aumanen undervisar.

– Tre månader.

Så länge var tanken att hon skulle stanna när hon flyttade till Jakobstad för att hon ville prova på något annat. Nu har det gått över 30 år. Hon har två vuxna barn, Amanda och Vilma, och ett barnbarn, treåriga Lovis som mormor testade sitt bokmanus på. Tanja har illustrerat böcker tidigare, men aldrig gjort både text och bild själv.

– Den här boken gjorde jag bara av lust. För mig har det varit jättekul, jag blir lite nördig när jag börjar med nåt.

ABC poesi är en bilderbok för barn med korta roliga ramsor för varje bokstav i alfabetet.
ABC poesi är en bilderbok för barn med korta roliga ramsor för varje bokstav i alfabetet. Foto: Kerstin Herö

ABC poesi är en bilderbok som utgår från alfabetet med korta, roliga ramsor. Varje bokstav har fått ett eget uppslag i boken. ”Bruna björnen Bert bakar bleka bullar”. Alla ord i ramsorna börjar med samma bokstav. ”Dinglande daggmasken Dagge diggar duggregnets droppar”

Idén till boken fick hon på en tågresa hem från Helsingfors.

– En resa på fem timmar och så tog batteriet slut på min mobil och jag hade ingenting att göra. En bekant hade en son som hade svårt med alfabetet och hon hade frågat mig om jag kunde ge något tips på en bok.

Tanja kikade på biblioteket, men fann inget som hon tyckte passade.

– Det var så jag började fundera på det. Hur skulle jag forma det för att det skulle bli roligt och pedagogiskt. Enkelt och okomplicerat, men med roliga och genomarbetade bilder.

Det där kom hon att tänka på under resan.

– Jag satt i fem timmar och försökte hitta på meningar.

Bokstaven B i alfabetet. Alla ord i ramsan börjar på B.
Bokstaven B i alfabetet. Alla ord i ramsan börjar på B.

Hon fortsatte när hon kom hem och tog bokstav för bokstav.

– När jag fick till en ramsa försökte jag göra en bild som hörde till. Jag har djur som tema i boken.

Vissa bokstäver är svårare än andra att skapa text och bild till, som bokstaven X. ”Xylofonisten Xaviers xylofon”. En kort vers gick att få ihop, men ett djur var svårare att hitta på svenska, hur hon än sökte.

– Inte ens en liten insekt.

Hon löste det genom att bara låta läsaren ana en figur som spelar på en xylofon.

– Jag har tecknat allt för hand och jag vill att det ska synas. Jag var inte ute efter det perfekta, utan känslan. Det ska synas spår av hantverket. Rytmen i texten var också viktig för mig. Att hitta korta, roliga och rytmiska texter.

Hon hoppas att det kan locka barnen att hitta på egna meningar och leka med bokstäver och ord tillsammans med en vuxen.

Varje bokstav har ett eget uppslag i boken. En kort ramsa och en teckning som knyter an till texten.
Varje bokstav har ett eget uppslag i boken. En kort ramsa och en teckning som knyter an till texten.

Själv har hon bollat ramsorna med sin dotter Amanda.

– Hon älskar litteratur i alla former. Hon jobbar som lärare i svenska i Vasa.

Tanja själv undervisar i konstämnen som målning, teckning, färglära och konsthistoria.

– Jag delar min tid mellan mitt eget konstnärskap och jobb som lärare.

Jakobstad är tvåspråkigt. Skyltar är både på svenska och finska. Men majoriteten har svenska som modersmål. Tanja Aumanen föddes här för drygt 50 år sedan, men var väldigt liten när hennes föräldrar flyttade till Arvika, där hon sen växte upp och gick i skola. Hon var drygt 20 när hon flyttade tillbaka till födelseorten.

– Jag jobbade först på en vegetarisk restaurang. Jag tecknade skyltar och gjorde reklam och hjälpte till i restaurangen. När den skulle upphöra på grund av att ägaren skulle gå i pension tyckte hon att jag skulle söka till konstskolan.

Tanja tog henne på orden. I fem år studerade hon konst, främst vid svenska konstskolan i Nykarleby. Senare kompletterade hon med en lärarutbildning.

– Från början jobbade jag helt som konstnär och hade lite ströjobb. Men det är svårare att leva som konstnär i Finland. Det är ett hårdare skattesystem för konstnärer och det är dyrt att ställa ut. Jag har nog ställt ut mer i Sverige och jag har varit med på internationella samlingsutställningar.

Hon har även haft utställningar i Arvika.

Fick barnbarn

Det var konststudierna som höll henne kvar i Jakobstad. Så småningom träffade hon också sin man Kim. Hon presenterar honom som en sportnörd som driver Finlands äldsta sportbutik.

– Jag har trivts jättebra. Men vi hade pratat om att flytta någon annanstans. Men sen fick vi barnbarn...

Tanja Aumanen har redan en ny barnbok på gång, ”Manda hemestrar”, som kommer ut till våren på samma bokförlag. Den boken riktar sig till lite äldre barn och har en helt annan inriktning, både innehållsmässigt och i utformning. Boken handlar om flickan Manda och om att tillåta sig att fantisera, se det stora i det lilla, och att drömma sig bort en stund.

– Och att upptäcka nya saker inom sitt närområde, kanske bara runt hörnet. Det är mycket fantasi.

Hon och dottern Amanda har också ett gemensamt projekt på gång, där de skriver tillsammans, och som de hoppas ska kunna mynna ut i en bok.

– Men det får ligga lite i framtiden.

Målar i ateljén

Vid sidan om böcker och undervisning målar Tanja i sin ateljé som de har byggt hemma i trädgården.

– Jag är väl lite av sagotant där också, men målningarna är mer allvarliga. Jag är inte intresserad av att bara göra en trevlig bild. Det måste finnas ett innehåll att fundera över, utan att för den skull skriva folk på näsan. Det kan vara öppet för tolkningar. Jag är ofta påverkad av det som händer i världen, även om man inte ser det vid första anblicken.

Daggmasken Dagge.
Daggmasken Dagge.

I oktober ska hon medverka på bokmässan i Helsingfors med sin barnbok ”ABC poesi”. Där kommer det att ske en större lansering av boken, än har man bara smugit igång utgivningen.

Artikeltaggar

ArvikaNöje/KulturTanja Aumanen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.