Hoppa till huvudinnehållet

Utlandsfödda kvinnor lär sig om lokalhistoria och natur

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Kvinnor från Ingesunds folkhögskola har gjort en natur- och kulturhistorisk vandring runt Segerfors kvarn i Rackstad. Karl Ljunggren, till vänster, är lärare på skolan.
Kvinnor från Ingesunds folkhögskola har gjort en natur- och kulturhistorisk vandring runt Segerfors kvarn i Rackstad. Karl Ljunggren, till vänster, är lärare på skolan. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Hur säger man kvarn på somaliska? Det var en fråga som flöt upp när sju kvinnor från Ingesunds Folkhögskola gjorde en natur- och kulturhistorisk vandring runt Segerfors kvarn i Rackstad i onsdags.

Som en del av naturkunskaps- och svenskundervisningen står sju kvinnor från Syrien, Yemen, Kongo, Somalia och Kurdistan framför den gamla kvarnen och pratar om lokalt hantverk och naturbruk.

– I Somalia använder de fortfarande såna här, säger Fatima Mubarak och tittar upp på kvarnbyggnaden.

Makina et al chibub adora, kallar hon den. Fatima har bott i Sverige i nio år med sin man Omar, som kör buss i Arvika.

Vandring vid Segerfors kvarn.
Vandring vid Segerfors kvarn. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Utflykten är ett samarbete med By- och Borgviksälvens vattenråd där Anders Ljunggren är en aktiv medlem. De senaste åren har de riktat in sig just på fältbesök för utlandsfödda kvinnor hos olika lokala föreningar.

– Kvarnar har haft betydelse inom alla kulturer, så alla kan relatera till dem oavsett var man kommer från, säger Anders. Föreningslivets historia är dessutom en viktig del av vår kultur, menar han.

Utepedagogik

Anders mångåriga yrke som naturkunskapslärare på Ingesund har nu axlats av sonen Karl Ljunggren, som även undervisar i matematik.

Fatima Mubarak är bekant med kvarnar: ”I Somalia använder de fortfarande såna här”, säger hon.
Fatima Mubarak är bekant med kvarnar: ”I Somalia använder de fortfarande såna här”, säger hon. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

– Vi vill vara ute så mycket som möjligt, säger Karl efter att ha försökt förklara innebörden av en ideell förening, som den som driver Segerfors Kvarn, för Fatima och de andra.

– Huvudsyftet är att de ska få tala och höra svenska och det blir mycket lättare när de själva ser och förstår vad vi pratar om.

– Kan vi inte bada i vattenfallet där? säger någon och en skrattsalva fyras av i gruppen. Det är högt tryck i Viksälven och vattnet forsar ner från fördämningen.

Kvarnbyggnaden
Kvarnbyggnaden Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Därefter går följet upp till Kvarnstugan. Där bor Therése Oldenvik som är elevassistent och medarrangör till utflykten (tillika undertecknads mor!). Här botaniserar sig gänget i trädgården och diskuterar namnen på grödorna – squash, grönkål, purjolök.

Efter lunchen – fylld squash – packar Karl in blåvita lånestövlar i folkhögskolans minibuss inför återfärden.

Apolonia Mupenzi, Fatima Mubarak, Rahma Sayid Ali, Faisa Mohamud och Muna Ali.
Apolonia Mupenzi, Fatima Mubarak, Rahma Sayid Ali, Faisa Mohamud och Muna Ali. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

– Det bästa med folkhögskola är att eleverna själva är med och deltar, säger han. De flikar in med frågor och så kan vi spinna vidare på det. Det är inte lika bundet till styrdokument och nationella prov som övriga skolan. Det blir mycket bättre så, när eleverna får vara med och styra undervisningen.

Så vart ska nästa utflykt gå? (till gruppen):

– Karlstad! ropar Fatima tvärsäkert.

Anders Ljunggren, till vänster, berättade om kvarnens historia.
Anders Ljunggren, till vänster, berättade om kvarnens historia. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

Ingesunds FolkhögskolaMänskligtRackstadSomalia

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.