Insändare: Parkeringsfrågan – glöm inte kyrkan!

Publicerad:
Parkeringsskylt, genrebild. Foto: PATRICK SÖRQUIST

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har fått en ny fin skola på Minneberg som ger massor av möjligheter. Det är något att glädja sig åt. Jag tänkte när den planerades att läget centralt i Arvika hade stora fördelar, men när terminen började, undrade jag om jag ändå haft fel.

Fler p-platser vid nya skolan under hösten

Det är bra att frågan om parkeringsplatser tas upp igen, det kunde vi läsa om i fredagens AN. Men jag blir lite förvånad över att Trefaldighetskyrkan och församlingshemmet inte nämns i sammanhanget. På gatorna runt hela kvarteret är under skoldagarna varje möjligt parkeringsutrymme upptaget bilar och A-traktorer av som ockuperat gatorna på morgonen. Det gäller även Per Anderssons gata, mellan kyrkan och församlingshemmet. Första skolveckan skulle det vara flera begravningar i Trefaldighetskyrkan och kyrkvaktmästarna hade ställt ut stolar utomhus som markeringar för att åtminstone begravningsbilen skulle kunna köra fram till kyrkan. Det förväntades komma många till begravningarna, men var dessa skulle kunna parkera var höljt i dunkel. Jag har aldrig någonsin (flera timmar före begravningen) sett så många bilar i Arvika! Att räkna med Per Anderssons gata som skolparkering är märkligt!

Kanske har de som planerat för parkering tänkt sig att kyrkan och församlingshemmet mest behöver parkeringsmöjligheter på kvällar och helger. Men så är inte fallet. Det senaste ett och ett halvt året är ingen bra mätare för det behovet. Största delen av den verksamhet som omfattar stora grupper har legat nere under pandemin. Men nu kan vi se fram emot att folk ska kunna mötas igen. Dagtid samlas ofta större grupper och många besökare är äldre. Det är församlingens egen verksamhet som till exempel samlar äldre herrar ”de grå pantrarna” eller föräldrar med småbarn. Det är viktiga samlingspunkter med social verksamhet som skapar tillfällen till gemenskap. Trefaldighetskyrkans församlingshem har också några av Arvikas större samlingslokaler, som under åren ofta har brukats av pensionärsorganisationer och andra grupper. Deras samlingar har brukat innebära att gatorna runt omkring församlingshemmet för några timmar fyllts av bilar. Men det är ju inte längre möjligt…..

En förändring som kanske inte sågs komma för några år sedan var den väldiga ökningen av A-traktorer och att många ungdomar väljer bort bussen och kommer till skolan i egna bilar.

Men det känns inte rimligt att skolpersonal och ungdomar tar all plats runt församlingshem och kyrka så att i stället äldre människor skall vara tvungna att gå långa vägar från sina parkerade bilar.

Vänta inte med att lösa parkeringsfrågan! Jag, och säkert många med mig, vill kunna vara glada och stolta över den nya skolan och inte reta oss över att den placerats på fel ställe.

Monica Fryxelius

Artikeltaggar

Arvika kommunInsändareTrefaldighetskyrkan

Läs vidare