Replik: Tacksam för skolans kostservice

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Svar till insändaren ”Önskemat är idioti”. Huruvida skolan bör gå in och servera mat på särskilda dagar som är schemabrytande har jag ingen åsikt om just i den här insändaren.

Däremot tror jag att insändarskribenten menar anpassad kost och inte önskemat. Anpassad kost får elever efter att det har lämnats in ett läkarintyg.

Mitt barn har anpassad kost pga. diagnoser inom neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF). Där ingår tex. ADHD, autism, ADD mfl. Barn med diagnoser har ofta svårt med mat, selektiv ätstörning dvs. äter väldigt få maträtter. Det kan också ligga medicinering bakom som gör det svårt att äta. Centralstimulerande preparat har ofta biverkan, illamående. Tänk dig själv att allt du stoppar i dig under en dag gör att du mår ännu mer illa. Om man då kan få mat som ändå smakar lite bättre underlättar det oerhört.

Barn med autism har också ofta svårt med mat som är rörig, luktar starkt, smakar starkt, ser konstigt ut mm.

Barn som får centralstimulerande preparat blir många gånger underviktiga, därför är det oerhört viktigt att dom äter skolmaten för att motverka det.

Det finns säkert många anledningar till att ett barn har anpassad kost, fysiska sjukdomar som gör det omöjligt att äta viss mat, ätstörningar, psykiska besvär mm.

Men i just mitt barns fall handlar det om diagnoser i kombination med medicinering.

Är det något dessa barn vill så är det att vara som alla andra. Att få anpassad kost är sällan något man väljer utan något man måste ha för att fungera. Skulle nog inte kalla barnen bortskämda heller, de kämpar säkert för att ens ta sig till matsalen många gånger.

Det kanske är en bättre strategi att lära våra barn att det är olika istället för att kalla deras klasskompisar för bortskämda.

Jag är tacksam att barnen har möjlighet att varje dag få mat genom kostservice i vår kommun. Tack för det.

En tacksam förälder

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.