Replik: Barn med behov får "önskemat"

Insändare
PUBLICERAD:
Genrebild.
Foto: ROGER VIKSTRÖM / TT

Jag läste insändaren från “irriterad förälder” i Arvika nyheter den 8 september. I den beskrev en förälder att “önskemat” i skolan borde plockas bort. Jag tycker detta är helt fel eftersom vem som helst inte får den så kallade “önskematen” utan barn med behov.

Det handlar inte om att vara kräsen, utan att man av vissa diagnoser blir selektiv i sitt matval. För mig som har ADHD betyder konsistens på mat oerhört mycket. Jag klarar inte att äta mat som gör att jag mår illa. Föräldrar till barn med sådan problematik tvingas ofta anpassa mat även hemma för att barnen ska äta. Det betyder att skolan möter dessa problem genom att ha en matsedel med mat som “brukar” fungera för många. Ett barn som inte orkar äta maten på lunchtid orkar inte heller arbeta i skolan en hel dag.

Det finns också barn som har problem med mat på andra sätt såsom ätstörningar. Det är lika viktigt för alla elever som går i skolan att få i sig ett mål under skoldagen, även för dom som har svårt med mat. Då är “önskematen” ett annat alternativ. Nu heter det inte längre önskemat utan anpassad kost. Det innebär en annan matsedel fast med fortsatt blandad kost som tillagas av samma kostpersonal som “irriterad förälder” refererar till. Den matsedeln består av fisk, köttbullar, kokt korv, pannkakor och chicken nuggets.

Elev i behov av anpassad kost

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.