Insändare: Önskemat är idioti

Insändare
PUBLICERAD:
Skolmat, genrebild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ska inte skolan vara avgiftsfri? Så har ytterligare en termin startat och våra unga ska nu delta i allt som rör skolan och dess verksamhet. Det finns de mer teoretiska delarna, med matte, svenska, och så finns det de mer praktiska delarna med idrottsdagar, friluftsdagar och utflykter.

Det jag som förälder mer och mer börjar ifrågasätta är att det alltid krävs av oss vårdnadshavare att förse våra barn med matsäck de dagar då de är iväg på andra aktiviteter där de inte kan äta skollunchen. Skolan ska vara avgiftsfri, och visst, det finns undantag där vårdnadshavare behöver gå in med en avgift. Menar Arvika kommun att utflykter, idrottsdagar, friluftsdagar med mera är sådana undantag? Har man då tagit i beaktan att det faktiskt finns de barn som endast får den mat som skolan serverar? Hur tänker skolledningen?

Är det en kostnadsfråga? Då har jag en enkel lösning: Ta bort den så kallade önskematen och använd pengarna för att förse barnen som missar lunchen på grund av utflykter, med en måltid bekostad av skolan.

För er som inte vet vad Önskemat är, är det ett val kräsna barn kan åberopa för att äta mat som barn mest vill ha. Det är, enligt säker källa, mat så som pannkakor, chicken nuggets, hamburgare, pizza och så vidare. Inga näringsrika måltider med andra ord. Hela tanken med Önskemat är idioti, på ren svenska. Det skapar också motsättningar mellan barnen som får Önskemat och de barn som, enligt deras föräldrar, måste äta den goda, vällagade maten som kostpersonalen tillagat. Här skulle jag också vilja få ett svar från skolledningen på hur ni tänkte?

Irriterad förälder

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.