Hoppa till huvudinnehållet

Stark insats på krävande VM: ”Gör man ett misstag är det kört”

Publicerad:
Hilda Andersson placerade sig på åttonde plats i damelitklassen.
Hilda Andersson placerade sig på åttonde plats i damelitklassen. Foto: Privat

Med uppemot 3000 åskådare på plats och fullt fokus på en åkare i taget ställs det stora krav på att hålla nerverna i styr.

AIS-trion Hilda Andersson, Ludvig Andersson och Oskar Bäckman kan dock summera en lyckad VM-vecka i Spanien.

– Det var tuffa banor och en hel del nerver på alla tre, så det var lite spänt. Det är en sådan sport, det är lite speciellt då man inte har en chans att reparera misstag. Gör man ett misstag är det kört, konstaterar Arvikaledaren, tillika landslagsledaren, Christian Andersson.

Erfarenheten från den pressen kommer att vara guld värd på sikt och troligen redan nästa vecka då det bär av på ett nytt äventyr, med världscuptävling i Frankrike.

– Det blir samma gäng och samma koncept igen.

VM-repris?

Konkurrens- och nivåmässigt blir det i princip som ytterligare ett VM, speciellt nu när det ser ut som att hela världscupsäsongen – på grund av pandemin – kommer att handla om just den här tävlingen.

Arvikagänget drar till Frankrike med färsk rutin från en annan typ av banor och – inte minst – storpublik.

Under VM-finalerna under söndagen var det närmare 3000 åskådare på läktarna.

– Sporten är extremt stor i Spanien och det märktes, det var ett himla pådrag.

Ett pådrag som satte sin prägel på hela mästerskapet och även på den inledande lagtävlingen.

– Men alla höll ihop nerverna, berömmer Christian, som fick se det svenska laget knipa en stark fjärdeplats, inte alls långt från den bronspeng som gick till Tyskland.

– Det var 60 poäng som skilde. Hade vi satt två 30-poängare till, om vi satsat lite mer i någon del av banan, bara. Men det är mycket som spelar in.

Bra strategi

Svenskarna valde i alla fall en bra strategi och landade hyfsat rätt i sina val av svårighetsgrad. Man fick själva välja vilket spår av banan man skulle köra och fick olika poäng beroende på svårighetsgrad.

– Det blir lite taktik i det, men alla valde rätt spår. Vi kanske skulle ha vågat satsa mer för att ta ett brons, det blir ju lite snopet när det är så nära, men vi var nöjda med en fjärdeplats.

Hemmanationen vann i stor stil och dominerade rejält – inte bara i lagtävlingen utan även i de individuella klasserna.

Något där de spanska banornas lite speciella karaktär spelade in.

– Det är ju hemmabana för dem och det var en körstil som passar dem. De kör mycket "hookar", där de hänger i grejerna och rycker upp cyklarna.

Den lite mer "stillastående" typen av cykling går stick i stäv med vad Arvikacyklisterna är vana vid och även det blev en nyttig erfarenhet.

– Vi kör ju lite mer med fart. Arvikacyklisterna är bra på att cykla och få upp fart och få med sig fart och energi. Det är ju sånt som passar de hindren vi har, med stenar och berg. Spanjorerna älskar sina stockar och hookar, det är deras grej.

Häftiga banor

Svårighetsgraden var också hög.

– Det var häftiga banor och det var hög nivå, det var inte mycket de ändrade mellan kvalen och finalerna.

Placeringsmässigt var det Hilda som gick bäst i de individuella kvalen och som åtta var hon bara två placeringar från en VM-final i damelitklassen.

– Hilda var lite upp och ner. Hon var skitbra ibland men sedan kom nerverna ikapp ibland också. Hon låg fyra efter första varvet och det var jävligt bra, men sedan hade hon lite otur och fick en punktering på andra varvet. Det var lite synd, men hon var nöjd ändå.

Oskar Bäckman hade lite den motsatta kurvan och körde bättre och bättre, vilket bäddade för en tiondeplats i juniorklassen 26 tum.

– Oskar gjorde ett riktigt bra andravarv. Det funkade bra med allt och han var nöjd.

Tätt poängmässigt

I juniorklassen 20 tum blev det en 16:e plats för Ludvig Andersson.

– Det var lite spänt men stundtals jädrigt bra. Det var väldigt tätt poängmässigt och med bara 100 poäng till så hade han varit uppe på åttonde plats.

Sammantaget fick man, utöver tävlande, extremt många timmar på cykeln i olika cykelparker i och runt om Barcelona, vilket också var en del i syftet bakom VM-resan.

– Det har varit intensiva dagar och vi är supernöjda allihopa. Allt har fungerat och det har inte varit några skador, det har inte ens varit ett plåster upp. Det har bara varit några punkteringar.

Den svenska VM-truppen. Oskar Bäckman, Hilda Andersson , Tobias Hult, Alexander Karlsson och Ludvig Andersson.
Den svenska VM-truppen. Oskar Bäckman, Hilda Andersson , Tobias Hult, Alexander Karlsson och Ludvig Andersson. Foto: Privat

Artikeltaggar

ArvikaArvika IdrottssällskapCykeltrialCyklingHilda AnderssonLudvig AnderssonOskar Bäckman

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.