Arbetet tog mycket längre tid än de hade räknat med och det har inte varit så lätt alla gånger. De har känt tvivel, ilska och uppgivenhet, men de har också skrattat och haft många roliga stunder. Deras förhållande höll för prövningarna och tidigt i somras var de klara, då hade skåpbilen slutligen byggts om till ett hem.
Ett par månader senare, efter att ha rest runt i Sverige, kan de konstatera att så här långt har alla förväntningar infriats. Det blev till och med bättre än de trodde, när de planerade för ett lugnare och friare liv, där de kan skapa en vardag utifrån sina egna villkor. Nyligen stannade de till i Arvika för några dagar.
Förra gången Arvika Nyheter berättade om Rasmus Andersson och Malin Berglund hade de nyss köpt den begagnade skåpbilen och börjat bygga om den. Samtidigt jobbade Rasmus tillfälligt på Kafé Nystuga på Sågudden under sommaren och Malin, som är inredningsarkitekt med eget företag, skötte sitt jobb på distans efter att ha flyttat till Arvika från Stockholm.
Ett nytt liv väntar: På väg ut i världen i ett hem på hjulDet var i juli 2020. Sen dess har mycket hänt.
De senaste månaderna har de befunnit sig på resa i sitt nya hem. De har besökt Höga kusten i Norrland och rest längs Vildmarksvägen.
– Vi åkte uppe på fjället, det var magiskt, berättar Malin som själv ursprungligen kommer från Örnsköldsvik.
Efteråt bar det söderut till Österlen och hela Skånekusten och därefter vidare till Västkusten och Mellbystrand där Rasmus har sin familj.
Fria att välja
De har styrt sin skåpbil dit de för stunden haft lust att åka.
– Vi tar dagen som den kommer, säger Rasmus.
– Känslan. Ska vi stå här eller åka? Vi är fria att välja, det är häftigt, fortsätter Malin. Vi bestämmer oss mycket under vägen. Vi upplever små platser, små stigar, små sjöar.
Men det kan också bli en tillfällig övernattning på en p-plats, om läget faller sig så.
De har valt bort campingplatser för fricamping.
– Men man får ha respekt för vad man får göra, säger Malin.
Det har varit en fin sommar och de har vistats mycket utomhus.
– I skåpbilen har vi kök och sovrum. Vardagsrummet är naturen och hela världen. Man lever som tidigare, men är ute mycket mer, säger Rasmus som gärna ger sig iväg och fotograferar tidigt på morgnarna.
De har båda njutit av ledigheten efter att skåpbilen var ombyggd och klar. De trodde det skulle ta några få månader, men det tog mycket längre tid än så av flera orsaker. De beskriver hur skönt det kändes när allt slutligen var färdigt.
– Stressnivån bara sjönk, förklarar Malin.
Så här efteråt kan det berättas som en anekdot – med inslag av rysare – hur situationen var den gångna vintern när de fortfarande höll på.
– Vi har sovit i bilen på en bäddmadrass med en liten kupévärmare medans vi byggt. När det var som kallast har vi krupit in i förrådet som Rasmus hyr.
Bostaden hade de sagt upp långt tidigare.
– Vi byggde i alla väder. När det var som kallast jobbade vi en kvart, sen fick vi gå in och värma oss och sen ut och jobba en kvart igen och sen in igen...
A piece of cake
Omständigheterna påverkade humöret hos båda.
– Det har inte varit lätt alla gånger, konstaterar Malin.
Hon berättar att de fått frågan hur de ska klara av att leva så tätt ihop i skåpbilen hela tiden. Ingen av dem tror att det blir nåt problem. Efter att ha klarat alla påfrestningar under byggtiden blir det nog...
– ... a piece of cake, säger Malin.
De har mycket gemensamt som förenar dem. Hur de ser på livet, hur de vill använda sin tid. De träffades genom sitt gemensamma intresse för mat och hälsa i slutet av 2019.
Tanken med att bygga om skåpbilen till ett permanent boende var att göra en livsförändring. Malin hade funderat på det en längre tid. När coronapandemin kom och drastiskt ändrade förutsättningarna i många branscher och på arbetsmarknaden – även för dem – fick hon Rasmus med sig på idén.
I dag lever de på en liten budget. Inkomsterna är mindre än tidigare, men även kostnaderna.
– Vi har minskat kostnaderna enormt.
Cirka 3500 kronor per person och månad gör de av med på bensin, mat, telefon och försäkringar.
Skåpbilen har solceller på taket och det har räckt till elen i sommar. Men de behöver installera en dieselvärmare inför höst och vinter.
Rasmus skaffade sig en buffert genom att sälja av allt han äger. Malin fortsätter med sitt företag och på så vis försörjer de sig just nu.
Träffat mycket folk
Efter besöket i Arvika väntar Gotland för där har ingen av dem varit förut.
Kanske passar de på att hälsa på familjen som de träffade tidigare i somras.
– Vi har träffat jättemycket folk som vi aldrig skulle träffat annars. Bilen är som en magnet, den blir ett samtalsämne, berättar Malin.
Människor är nyfikna och vill gärna kika in i skåpbilen och de tycker bara det är roligt.
När AN träffade dem i fjol somras hade de idéer om hur de ville inreda skåpbilen. Sovrummet längst bak i bilen och köksdelen längst fram mot förarsätet. Det blev tvärtom. Det är inte det enda de fått ompröva under arbetets gång, dels för att de stötte på oväntade problem under vägen, dels för att det var mer komplicerat att inreda bilen än vad de hade trott.
Hela inredningen har fått anpassas efter bilens form och det faktum att det nödvändigaste skulle få plats på sju kvadratmeter.
– Se på bilens sidor, de är buktade, det finns inte en vägg som är rak, säger Malin.
De ville ha det så funktionellt som möjligt och samtidigt personligt och hemtrevligt.
Köket har både spis, ugn, kylskåp och frysutrymme. En vask med rinnande vatten från en vattentank i skåpet under. Arbetsbänk, kökslådor och stänkskydd vid spisen.
– Stänkskyddet är i metall och sen har vi sprutat det med färg (mild rosa) för att det ska kännas mjukare och satt upp mysbelysning över spisen.
Köksbänkarna är från Ikea, men de har anpassat dem, både för att få rätt mått och det utseende de ville ha.
– Vi älskar mat och matlagning båda två. Det är viktigt för oss att ha ett bra kök.
De fann efter mycket letande ett kylskåp som var välvt baktill som passade till bilens välvda sidor. Det sparade utrymme, det gäller att ta vara på varje centimeter.
Sovrumsdelen i skåpbilen kan dagtid omvandlas till en soffhörna med bord som också är en plats för arbete och studier. Inredningen har krävt många speciallösningar. Sängen har de konstruerat själva. Hörnsoffan utgör stommen. Genom att trycka på ett par knappar kan de sen dra ut en mindre sängbotten och få en komplett dubbelsäng.
En av anledningarna till att det drog ut på tiden att inreda skåpbilen var att de hade problem med att det kom in vatten när det regnade. De fick riva upp all isolering de lagt och börja leta efter läckor. Vattnet letade sig in olika vägar, små sprickor i taket, en skruv som inte var tätad.
– Har man inte gjort det här är det svårt att förstå vilka utmaningar man kan stöta på, säger Rasmus.
De la också mycket tid på att hitta de bästa lösningarna, både funktions- och utseendemässigt.
– Två, tredjedelar av tiden har gått åt till research: Hur kan man göra? Vad får man göra? Men det finns alltid olika åsikter och man måste tänka och fundera mycket själv, konstaterar Rasmus.
Dusch och toa
Inredningen går genomgående i ljusa färger. De har använt sig av miljövänligt material så långt som möjligt. Allt, utom golvet, är i trä.
– Vi blev avrådda från det. Så vi valde en vinylmatta.
Hygienutrymmena består av en duschslang som de kan koppla till vattenkranen i köket så de kan duscha utanför bilen och en flyttbar campingtoalett som står undangömd i ett skåp.
De har genomfört hela ombyggnationen av skåpbilen själva, förutom det extra fönster som de har satt in på sidan i den främre delen av bilen.
– Det tog sin tid, men det är bättre att låta det göra det, för att få det som man vill, menar Malin.
– Personer som sett bilen har sagt att, ”vad snyggt ni gjort, vilken atmosfär”. Vi har lagt ner så mycket tid på detaljer, det är kul att folk ser det.
Totalt 300 000 kronor har det kostat, inklusive inköpet av den begagnade skåpbilen.
Efter semestern har den nya vardagen börjat smyga sig på. Rasmus har börjat studera på heltid, en distanskurs i videoredigering.
Målet för båda är att kombinera och utveckla sina intressen till jobbprojekt, både egna och gemensamma. De ägnar mycket tid åt att spåna och diskutera olika idéer och hur man kan genomföra dem.
Mycket går i hälsans spår. Båda har en helhetssyn, ett holistiskt synsätt, på hälsa och båda är inriktade på plantbaserad mat.
– Ren kost, utan en massa tillsatser.
Malin ska också börja studera i höst. Hon har kommit in på en distansutbildning som finns i USA för att bli rådgivare/hälsocoach inom det området.
– Jag har varit intresserad av hälsofrågor länge och har mycket erfarenhet av plantbaserad kost. Men om man ska jobba med det är det skönt att få en titel för att nå ut till fler.
Lugnare tempo
Båda har jobbat mycket tidigare och längtade efter en livsstil med lugnare tempo. De vill skapa en vardag där de kan styra sin tid mer själva.
– Jag vill kunna göra mer av det jag gillar och inte jobba ihjäl mig för att betala räkningar. Ofta har man en inkomst, men jag tänker att man kan leva på flera små, säger Malin.
– Jag älskar hälsa och hållbarhet extremt mycket, men jag gillar att skapa också, och tänker fortsätta med mitt företag. Jag tänker att jag behöver inte välja, jag kan ha både hälsa och inredning och nischa ihop det, säger Malin.
En idé de har är att utveckla produkter baserat på plantbaserad kost. Men det finns fler idéer.
– Vi har påbörjat en bok, berättar Malin.
Rasmus som även har musik som ett stort intresse hoppas kunna utveckla den delen mer tillsammans med film, foto och hälsa.
– Spela på tillställningar, göra ny musik, åt sig själv, åt andra.
Att starta en podcast är också en idé som lockar dem.
– Det är många som sagt att vi borde göra det.
Temat skulle vara hälsa, men deras vardag och val av livsstil skulle också kunna bli en del av det.
– Men det behöver inte bara handla om oss, utan även folk som vi träffar när vi är ute och åker. Det finns så många intressanta människor där ute, tillägger Malin.
De vill gärna inspirera andra att tänka efter både kring hälsa och hur de vill att deras liv ska gestalta sig.
– Man behöver inte följa ett samhällsmönster. Nu gör vi det vi är intresserade av och utvecklar det till inkomster.
Alla vill kanske inte göra just som de och bo i en husbil.
– Men vi vill inspirera människor att göra mer av det de vill och mindre av det de måste, säger Malin.
Hållbarhetstänk
De vill ha med hållbarhetstänket i allt de gör, både privat och i jobbet. Det har hänt att de fått synpunkter kring det i kommentarsfält i samband med att de intervjuats av media. Personer som ifrågasätter hur de kan leva hållbart när åker runt i en bil. Den typen av synpunkter försöker de alltid bemöta.
Malin jämför med hur mycket bilåkande det kan bli för en familj. Dagliga resor till och från jobbet. Skjutsande till barnens fritidsaktiviteter, utflykter och kanske utlandsresor med flyg. Mycket av det gör inte de.
– Jag körde mycket mer bil förut till jobb och annat, säger Rasmus.
Ett liv i husbilen innebär också att de måste vara mer återhållsamma med till exempel vattenförbrukning och konsumtion.
– Eftersom vi inte har så stor plats kan vi inte köpa så mycket, allt måste fylla en funktion, säger Malin.
Nu är ni på väg till Gotland, vad händer sen?
– Vi får se. Nu kommer höst och vinter, det blir kallt i Sverige och det blir lite jobbigare att leva så här. Tanken är att åka ner i Europa, Portugal, Spanien. Men vi avvaktar lite hur det blir med pandemin.
Ett alternativ är att stanna i Sverige, men hålla sig så långt söderut som möjligt.
Blev den här förändringen som ni tänkt er?
– Det blev bättre. Och vi har jobbat mycket för att det ska bli det, säger Rasmus.
Vad är det bästa med den nya tillvaron?
– Friheten, lugnet, det är harmoniskt. Alla naturupplevelser, tycker Rasmus, och Malin känner likadant, men fyller i:
– Det är spännande också. Mötena med andra människor.
Är det något ni saknar från det tidigare livet?
– Jag kan sakna en varm dusch, säger Malin.
– Pianot, jag saknar att sitta och spela, säger Rasmus.
Instrumentet får inte plats i deras nya hem som de valt för att det ska ta dem ut på äventyr både i privatlivet och yrkeslivet.
Fotnot: Den som vill följa Rasmus Andersson och Malin Berglund kan göra det på deras Instagramkonto @hjulliv.