Hoppa till huvudinnehållet

Värmlands vackraste bok: en succébibel som snart går på export

Publicerad:
Det blev många glada skratt när pristagarna möttes i Värmlandsrummet på stadsbiblioteket. Maria Vildhjärta Westerberg, Sören Dalevi och Maja Karlsson.
Det blev många glada skratt när pristagarna möttes i Värmlandsrummet på stadsbiblioteket. Maria Vildhjärta Westerberg, Sören Dalevi och Maja Karlsson. Foto: Lena Richardson

Barnens bästa bibel är Värmlands vackraste bok – det avslöjades på torsdagseftermiddagen.

Därtill är boken en stor försäljningssuccé.

– Det trycks en tredje upplaga i höst, säger biskop Sören Dalevi och berättar också att boken snart ska gå på export.

Värmlands vackraste bok är en ”viktig bok som handlar om allt mellan himmel och jord”. Det är orden när juryn beskriver vinnaren av det prestigefyllda priset, som delas ut årligen av Föreningen Värmlandslitteratur.

Ur den värmländska bokskörden från 2020 har juryn valt ut en vinnare och två hedersomnämnanden.

”Vi hade roligt”

Vinnaren är Barnens bästa bibel, som gjorde juryn lycklig med sin flödande bildrikedom. Texten i barnbibeln står biskop Sören Dalevi för och illustrationerna har Arvikaillustratören Marcus-Gunnar Pettersson gjort.

Barnens bästa bibel är vackraste Värmlandsboken från 2020. Sören Dalevi avslöjar att han och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson redan har planer på en uppföljare.
Barnens bästa bibel är vackraste Värmlandsboken från 2020. Sören Dalevi avslöjar att han och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson redan har planer på en uppföljare. Foto: Lena Richardson

Marcus-Gunnar var inte på plats när vinnaren avslöjades på torsdagen, men Sören Dalevi hälsade från honom och betonade samarbetet som låg bakom bokprojektet.

– Vi jobbade väldigt mycket ihop. Jag skickade en text, han började skissa och så bearbetade vi texten. När det gäller formgivning tror jag det är viktigt att man har en bra relation med den man jobbar med och det fungerade klockrent. Vi hade roligt när vi gjorde den och det tror jag märks, säger Sören Dalevi.

Formgivningen var viktig i projektet, berättar han också.

– Vi pratade mycket om det, att det skulle kännas som en bibel.

Snart på export

Han är glad och stolt inte bara över utmärkelsen, utan också fortsatt överraskad av framgången boken redan rönt.

– Det var helt oväntat. Vi var rädda för att den skulle vara alldeles för smal, säger han.

Sören Dalevi och Marcus-Gunnar Pettersson har vinnlagt sig om att text och bild ska samspela i Barnens bästa bibel.
Sören Dalevi och Marcus-Gunnar Pettersson har vinnlagt sig om att text och bild ska samspela i Barnens bästa bibel. Foto: Lena Richardson

Så blev det inte: boken har hittills sålt runt 30-40 000 exemplar och en tredje upplaga trycks i höst. Sören Dalevi kan dessutom avslöja att boken snart går på export:

– Den kommer ut i Norge nu i höst, Tyskland nästa år och Danmark är på gång. Det är jätteroligt. Det hade vi inte väntat oss, säger Sören Dalevi.

Blir det någon uppföljare?

– Redan i höst kommer ett litet häfte om dopet, men vi har pratat om att göra en del två av Barnens bibel också. Vi har många mastiga berättelser kvar i Bibeln och vi har suttit i sommar och valt ut. Det ska bli kul att fortsätta!

Skönhetstävling

De två hedersomnämnandena går till Maja Karlssons bok Trettiofem sockor och Maria Vildhjärta Westerbergs Som om skogen växte på träd.

– Det är himla roligt att äntligen få vara med i en skönhetstävling! Jag kan inte slå honom, men det är jätteroligt, säger Maria Westerberg och pekar mot Sören Dalevi.

Maja Karlsson är också glad över priset och kan liksom Dalevi också berätta om export: boken med de svenska stickmönstren har just kommit ut på tyska.

– Nu betraktas det här som en Värmlandsbok, eftersom många av mönstren kommer från Värmland, och då är det jättekul att tänka att nu seglar Värmland ut över världen.

Och gör du någon uppföljare?

– Det kommer en nästa höst. Det blir koftor, men då blir det inte 35! säger hon.

Storslam för Arvika

Årets Vackraste-bok-tävling innebär något av storslam för Arvika: Marcus-Gunnar Pettersson, Maja Karlsson och Maria Westerberg hör alla hemma i Arvika.

– Jag tror det är vattnet, säger Maria.

– Är det inte berättartraditionen? Den här lusten som finns att berätta. Det är bara att gå ut på torget i Arvika så hör man att folk vill berätta saker, säger Maja Karlsson.

Barnens bästa bibel tar priset Vackraste Värmlandsbok 2020. Sören Dalevi flankeras av författarna Maria Vildhjärta Westerberg och Maja Karlsson, som får hedersomnämnanden för sina böcker.
Barnens bästa bibel tar priset Vackraste Värmlandsbok 2020. Sören Dalevi flankeras av författarna Maria Vildhjärta Westerberg och Maja Karlsson, som får hedersomnämnanden för sina böcker. Foto: Lena Richardson

Viktigt fokus

Pris och diplom kommer att delas ut lördagen den 11 september, när Föreningen Värmlandslitteratur har årsmöte.

Att lyfta fram det vackra är föreningens sätt att sätta fokus på formgivningens roll för läsupplevelsen.

– Det är så viktigt att man inser betydelsen av formgivningen och det kanske kan bidra till att man satsar mer på det när man gör böcker, säger Margareta Wallin Wictorin, som varit sammankallande i juryn.

Bokfakta

Årets vackraste böcker

Vackraste Värmlandsboken 2020:

Barnens bästa bibel

Grafisk form: Johan Sjödelius och Marcus-Gunnar Pettersson

Illustrationer: Marcus-Gunnar Pettersson

Text: Sören Dalevi

Förlag: Speja

Hedersomnämnanden:

Som om skogen växte på träd

Grafisk form: Maria Westerberg och Karin Moström

Foto och text: Maria Westerberg

Förlag: Heidruns förlag

Trettiofem sockor

Grafisk form: Sebastian Wadsted

Foto: Helén Pe

Illustration: Siri Carlén

Text: Maja Karlsson

Förlag: Bonnier Fakta

Artikeltaggar

ArvikaFöreningen VärmlandslitteraturHeidruns förlagKarlstadLitteraturMaja KarlssonMaria WesterbergNöje/KulturNorgeSören DaleviVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.