Hoppa till huvudinnehållet

Nytt skivbolag i Karlstad: "Idén är att känna sig fri"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Karlstadsmusikern Alfred Lorinius har startat skivbolaget Toppkonst tillsammans med två vänner.
Karlstadsmusikern Alfred Lorinius har startat skivbolaget Toppkonst tillsammans med två vänner. Foto: Magnus Bergström

Det purfärska skivbolaget Toppkonst har redan hunnit med flera releaser och planerar för en hektisk höst.

– Vi har gjort nio släpp under bara ett år, berättar Karlstadsmusikern Alfred Lorinius.

Tillsammans med två kompisar har Alfred Lorinius startat ett skivbolag. Själv huserar han i Karlstad och kollegorna i Stockholm respektive Göteborg. Efter flera år borta från Karlstad med musikstudier och arbete som frilansande musiker återvände Alfred Lorinius till sin hemstad 2018. Sedan ett år tillbaka arbetar han som lärare på Musikhögskolan Ingesund och varvar det egna musicerandet med att lära andra. Hans instrument är bas och jazzen utgör den huvudsakliga musikaliska grunden.

– Eftersom alla gigs försvann under pandemin så hade jag tid att dra igång ett skivbolag, berättar Alfred Lorinius.

Bolaget har fått det ödmjuka namnet Toppkonst och har funnits i bara ett år men har redan alstrat nio releaser.

– Vi hade en hel del saker på vänt. Alla tre bidrar med releaser – hittills har det bara varit projekt som någon av oss är involverade i. På sikt kommer vi att släppa musik som vi själva inte är delaktiga i också, så länge vi går igång på den.

Värmland inspirerade Schyfferts nya serie: "Problemet är klasskillnaderna"

"Arbetet blir en investering"

Anledningen till att starta eget skivbolag är att förenkla utgivningarna.

– Man gör jättemycket jobb själv även om man jobbar med ett annat skivbolag. De flesta skivbolag kan inte jobba till max med varje artist. Startar vi ett eget bolag kommer arbetsinsatsen vi gör tillbaka till oss själva. Arbetet blir en investering.

– Samtidigt blir ju skivbolaget en direktkanal för att få ut musik.

De har ett samarbete med en distributör, hittills har deras släpp enbart varit digitala, men snart ska deras första fysiska album släppas. Det är Alfred Lorinius soloprojekt Stormfågel som ska få en vinylrelease.

– De flesta släppen hittills har varit jazz, men det finns inga regler för vad vi ska släppa. Är det konst på toppnivå och vi går igång på det så kan vad som helst ges ut. Vår profil ska vara bred, vi stänger inga dörrar. Idén är att känna sig fri och kunna släppa det man tycker är bra.

I höst planerar Toppkonst för minst fem albumsläpp. Bland annat bandet Parallel Activity som både Alfred Lorinius och hans skivbolagskollega Carl Svensson är med i.

– Carl har ett rockband som heter Samling som har Grammisnominerats. De kommer att släppa sin nästa skiva på Toppkonst. Min tredje kollega, John Holmström, bor i Göteborg och kommer att släppa två skivor med egna projekt under hösten.

Det digitala möjliggör att man i princip kan jobba med vad som helst var som helst – upplever du någon styrka eller svaghet i att verka från Karlstad?

– Styrkan är att det finns ett lugn i Karlstad. Jag har bott i Göteborg under många år och där var det ett annat flöde, man var upptagen på ett annat sätt. En annan styrka med Karlstad är att man befinner sig mitt emellan Göteborg, Stockholm och Oslo. Det är nära till det mesta.

I dina musikaliska projekt verkar samarbeten över både genre- och landsgränser vara både viktigt och nödvändigt?

– Ja, i Stormfågel spelar jag bland annat med en trummis från Berlin till exempel. Jag trivs med det, eftersom jag är rastlös så måste jag variera mig.

Vad har ni för ambitioner med skivbolaget?

– Initialt handlar det mest om att täcka kostnader, men i en förlängning kan det nog ge inkomst. Men huvudsyftet är att det ska vara ett verktyg för utgivning först och främst. Jag ser också bolaget som en möjlig arrangör av konserter, jag har planer på en konsertserie i Karlstad framöver. Vi får hoppas det blir av.

Nästa släpp från Toppkonst kommer på fredag den 3 september, då släpper Parallel Activity sitt andra album "8 millimeter". Först på Bandcamp, en vecka senare kommer musiken på strömningstjänsterna.

Artikeltaggar

BerlinGöteborgJazzKarlstadMusikMusikhögskolan IngesundNöje/KulturOsloRockStockholm

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.