Hoppa till huvudinnehållet

Perfekta köper fastighet av kommunen

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Perfekta köper den fastighet som man i dag hyr av kommunen.
Perfekta köper den fastighet som man i dag hyr av kommunen. Foto: Hans-Åke henriksson

Perfekta Industrier vill köpa den fastighet som företaget i dag hyr av Arvika kommun på Viks industriområde.

– Jag ser behov av att restaurera lokalerna, säger företagets vd och ägare Åke Lindeberg.

Så det ligger inga planer på utbyggnad eller expansion bakom önskemålet att förvärva fastigheten?

– Inte direkt i samband med det här. Det har vi gjort redan. När vi fick tillfälle att flytta hit 2014 blev det en expansion och utbyggnad. Vi har gjort ett antal investeringar under den här tiden.

Nu behöver företaget göra renoveringar av fastigheten och han föredrar då att fortsättningsvis äga den själv.

Avsikten att lösa ut fastigheten fanns redan när man gick in som hyresgäst, när det blev läge för det, och förutsättningarna fanns, enligt Åke Lindeberg. Då, när man flyttade till Arvika, gjorde de inte det.

– Flytten från Jössefors var förenad med stora kostnader.

Avtalsklausul

Kommunen, eller det kommunala bolaget, Arvika lokal och mark AB, Almab, köpte i sin tur den aktuella industrifastigheten av företaget Schott Termofrost, när de la ner sin produktion i Arvika.

Ett tioårigt hyresavtal skrevs sen med Perfekta som hyresgäst. I avtalet infördes också en klausul som gav företaget rätt att köpa fastigheten, när man såg sig ha den möjligheten.

– Det finns inget egenvärde för Almab att äga fastigheter, det är bra att företaget vill köpa. Det är bättre att de äger själva, säger kommunalrådet Peter Söderström (S) som är styrelseordförande i det kommunala bolaget.

Hösten 2020 gjordes en liknande affär när kommunen sålde industrifastigheten ”Smedjan” till Forgex Sweden AB som driver produktion i de lokalerna.

Efter styrelsebeslutet i det kommunala bolaget ska även kommunfullmäktige godkänna försäljningen av industrifastigheten till Perfekta. Men det förväntas inte möta några hinder, utan att det går igenom.

Drygt 50 anställda

Kommunen köpte fastigheten för 5,4 miljoner kronor 2013. Perfekta får betala 1 450 000 kronor.

Den hyra/avbetalningar som företaget gjort via gällande avtal räknas av från köpeskillingen, bortsett från ränta och administrativa avgifter, och då är man nere i det beloppet uppger Mikael Engstig, vd i Almab.

Perfekta Industrier tillverkar komponenter till fordonsindustrin och har i dag drygt 50 anställda.

Hur går verksamheten i dag?

– Vi har haft samma bekymmer som annan fordonsrelaterad verksamhet. Men nu ser det ganska bra ut tycker jag, det rullar på. Nu följer vi den trend som råder, säger Åke Lindeberg.

Enligt den preliminära överenskommelsen som gjorts med Perfekta, och som ska godkännas i fullmäktige nästa vecka, övertar företaget fastigheten från och med den 1oktober i år.

Artikeltaggar

EkonomiMikael EngstigPerfekta industrierPeter SöderströmÅke Lindeberg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.