Hoppa till huvudinnehållet

De representerar Arvika i mötet med familjen i Kevinfallet

Publicerad:
Robin Dahlén och Christian Karlsson, de två bröder som pekades ut för att ha dödat Kevin 1998 får tillsammans med sin familj träffa Arvika kommun den 13 september. Arvika kommun har nu tagit ut sina representanter till mötet, bland annat kommunalrådet Peter Söderström (S).
Robin Dahlén och Christian Karlsson, de två bröder som pekades ut för att ha dödat Kevin 1998 får tillsammans med sin familj träffa Arvika kommun den 13 september. Arvika kommun har nu tagit ut sina representanter till mötet, bland annat kommunalrådet Peter Söderström (S). Foto: Noella Johansson/TT

Den 13 september möts Arvika kommun och familjen Dahlén/Karlsson i ett möte med känslor. Nu har kommunen valt sina representanter till mötet.

Arvika kommun tackade tidigare i sommar ja till samtal med familjen Dahlén/Karlsson samt deras advokat Stefan Liliebäck.

Liliebäck har under sommaren gått igenom socialtjänstens handlingar som berör familjen i utredningen om Kevin Hjalmarsson död, på uppdrag av familjen.

Syftet har varit att försöka klarlägga om det finns grunder för att så småningom starta en skadeståndsprocess mot kommunen med anledning av de övergrepp familjen anser sig ha utsatts för före och efter utredning om Kevin död 1998. Nog så viktigt för familjen har också ansvarsfrågan för det de utsatts för varit.

Samtal om det som varit

Samtidigt som utredningen lämnades in till kommunen bjöd Stefan Liliebäck in kommunen till ett förhandlingsmöte i syfte att försöka nå en uppgörelse utan rättslig process inkluderat samtal om ansvar.

Mötet bestämdes senare till den 13 september och nu har kommunen tagit ut sina representanter till detta möte. De blir: kommunalrådet tillika kommunstyrelsens ordförande, Peter Söderström (S), ordförande i utskottet lärande och stöd, Henrik Axelsson (S), kommundirektör Hans Karlsson samt kommunens juridiska ombud, Jonathan Peduru Arachi.

– Inbjudan var ställd till kommunstyrelsen och då brukar dess ordförande och kommundirektör representera. Detta som högste företrädare för politik respektive tjänstepersonsorganisation. Henrik Axelsson stod omnämnd i inbjudan, och då familjen har ett juridiskt ombud så tar kommunen med sitt. Rutinmässigt bedömer jag, säger verksamhetschefen Per-Joel Sewélen.

Bra men ville ha med fler

Stefan Liliebäck säger så här i en kommentar om kommunens representanter:

– Jag och mina klienter ser fram mot kommande möte och vi tycker det är bra att kommunens delegation kommer att bestå av kommunalrådet, kommundirektören och ordföranden för utskottet lärande och stöd. Den sistnämnde har ju offentligen deklarerat att han kommer att ställa sig främst i ledet för att be mina klienter om ursäkt om det framkommer omständigheter som innebär att kommunen kan klandras. Sådana omständigheter har nu enligt oss framkommit genom min utredningsrapport och det ska bli intressant att se om ordföranden för lärande och stöd kommer att infria sitt löfte.

Liliebäck hade även gärna sett att höga befattningshavare inom socialtjänsten som jobbade vid tidpunkten för Kevins död hade varit med på mötet den 13:e.

”Ska lyssna”

Nämnda utskottsordförande, Henrik Axelsson, håller fast vid sitt uttalande att ställa sig först i kön vid en eventuell ursäkt:

– Absolut. Jag står fast vid det jag sagt hela tiden.

Han fortsätter:

– Jag välkomnar processen och den har som jag också sagt formellt startats i och med att advokat Liliebäck lämnat in sin skrivelse till kommunen och om fel begåtts av socialtjänsten ber jag om ursäkt som ansvarig för socialtjänsten.

– Jag är särskilt inbjuden och därför kommer jag också. Jag ser fram emot mötet och få träffa familjerna och lyssna på vad de har att säga.

Fotnot: Om det ska betalas ut skadestånd till familjen måste ett sådant förfarande först tas upp i en politisk församling, enligt kommundirektör Hans Karlsson.

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusChristian KarlssonHans KarlssonHans KarlssonHenrik AxelssonJonathan Peduru ArachiKevinfalletPer-Joel SewelénPeter SöderströmPolitikRobin DahlénStefan LiliebäckWeine Dahlén

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.