Hoppa till huvudinnehållet

Två världsartister till Karlstad och Sunne

Publicerad:
De sätter Sunne och Värmland på artist- och eventkartan igen. Stående FBK:s förre eventchef Lennart Åhs och klubbens tidigare storspelare Thomas Rundqvist. Sittande flankeras Kjell Åke Hagström av bröderna Peter och Stefan Besterman.
De sätter Sunne och Värmland på artist- och eventkartan igen. Stående FBK:s förre eventchef Lennart Åhs och klubbens tidigare storspelare Thomas Rundqvist. Sittande flankeras Kjell Åke Hagström av bröderna Peter och Stefan Besterman. Foto: Per Mårtensson

För en tid sedan berättade NWT om Peter och Stefan Bestermans planer på att bjuda på ett stort event i Sunne och Rottnerosparken igen.

– Nu har vi två världsnamn på gång till spelningar i Karlstad och Sunne. Jag kan inte avslöja vilka riktigt än, berättar Thomas Johansson, legendarisk eventmakare på Live Nation.

Samtidigt går fem företag in ekonomiskt med mycket pengar för att stötta satsningarna.

Besterman AB, där Babben Larsson är delägare, anställde Lennart Åhs 1 maj i år. Åhs var tidigare vd för FBK-bolaget Great Event of Karlstad och tog en mängd världsartister till Löfbergs Arena.

Besterman AB gör satsningen i samarbete med Thomas Johansson, som ligger bakom EMA Telstar som i dag är Live Nation. Han är kompis med hur många världsartister som helst.

En stor pott

Fem företag har gått in med pengar i projektet Event i Sunne, där Kjell Åke Hagström har hand om rodret.

– Fryksdalens sparbank tyckte att vi hade dalat och drog igång satsningen. Vi har bildat en ideell förening, Event i Sunne. Fryksdalens sparbank tillsammans med Häggmark & söner, GMA, bröderna Wingefors storbolag, Sunne Camping & Sommarland samt Helmia Bil har gått in med pengar. Hur mycket kan jag inte avslöja, men det rör sig om en stor pott som fylls på varje år. Här finns pengar att söka till olika event, som det här. Vi kan förhoppningsvis öppna för ansökningar i höst om pandemiläget tillåter, berättar Hagström.

Det sker inom ramen för Jordbruksverkets satsning som kallas Leader, som delar ut stöd till lokalt ledd utveckling.

Stora artister

Allt startade med ett möte där Fryksdalens sparbanks affärschef Claes Edberg, bröderna Besterman, Leif Stinnerborn, Reine Flodin, Lars Ramström och Kjell Åke Hagström deltog.

Besterman AB är en av flera som nu söker bidrag ur potten. Mellan 1997 och 2009 tog de flera stora artister till Sunne. Namn som Tom Jones, ZZ Tops, Chuck Berry, Little Richard och Jerry Lee Lewis.

Nu är det dags igen och två världsartister är på gång.

– Vi ska genomföra en konsert inomhus i Karlstad i vinter och en utomhus i Rottnerosparken i sommar. Där kan vi ta in 16 000. Nu hoppas vi bara att pandemin inte sätter nya käppar i hjulet. Det finns ett enormt uppdämt behov bland folk att få göra något kul tillsammans igen, säger Peter Besterman.

Världsartister åter till Sunne: "Testar folks vilja"

Starkt nyförvärv

Att göra konserter är inget nytt för Besterman AB.

– Nu stärker vi upp det hela ytterligare med att engagera Lennart Åhs, som har lång erfarenhet från olika event i Karlstad. Vår tredje delägare Babben Larsson är ett väldigt bra bollplank. Hon ger oss artistperspektivet, och det är nyttigt. Dessutom är Babben väldigt klok, säger Peter Besterman.

Första gemensamma satsningen var Jill Johnsons konsert i Karlstad i torsdags.

– Det här är ett väldigt spännande uppdrag. Jag har även åtagit mig ett uppdrag för Scalateatern i Karlstad med mitt bolag LE Konsult AB, berättar Åhs.

Gensvaret inför nästa sommars storsatsning är redan imponerande.

– Vi har sålt 1300 osedda biljetter i Sunne till konserten i Rottneros och avslutade den begränsade förhandsförsäljningen 4 juli. Löftet är att leverera en världsartist någon gång mellan 15 juni och 15 augusti och att presentera det hela senast 30 april. Annars betalar vi tillbaka pengarna, som finns spärrade på ett konto, berättar Stefan Besterman.

Legendariske eventmakaren Thomas Johansson har två världsartister på gång till Sunne och Karlstad.
Legendariske eventmakaren Thomas Johansson har två världsartister på gång till Sunne och Karlstad. Foto: Carl Edlom

Två världsartister

Nu har alltså Thomas Johansson två världsartister på gång.

– Ja, de är riktigt stora, bekräftar Peter Besterman.

Men man blickar även ut mot resten av Värmland. Tillsammans med Lennart Åhs har bröderna Besterman inlett en dialog med ett antal värmländska kommuner.

– Det är en spinoff från satsningen i Sunne. Vi vill se till så att det arrangeras fler event i de värmländska kommunerna. Det finns många bra platser men de saknar struktur för att ta hand om större evenemang. Där kommer vi och Lennart Åhs in i bilden. Det kan röra sig om mycket annat än konserter.

– Vi begränsar projektet till fem kommuner initialt, för att hinna med, säger Lennart Åhs.

Många miljoner

Kjell Åke Hagström konstaterar:

– Region Värmland har också visat intresse för den satsningen. Vi själva i Sunne och Sune Berger på Karlstad Universitet har räknat och fått fram siffror på vilka otroligt stora lokalekonomiska effekter sådana här event ger. Det har bidragit med otroligt många miljoner till samhällsnyttan.

Stefan Besterman:

– Allt fler handlar på nätet men när du besöker en ort sitter du inte framför datorn utan gynnar den lokala näringen istället.

Det händer mycket i Sunne just nu. Ski Sunne inviger inom kort utförscykling och förvandlar sin skidbacke till en året runt-anläggning.

Förre FBK-stjärnan Thomas Rundqvist får en viktig roll i satsningen på cykelbanor i Ski Sunnes skidbacke. Bilden tagen av en av de tre som designat slingorna.
Förre FBK-stjärnan Thomas Rundqvist får en viktig roll i satsningen på cykelbanor i Ski Sunnes skidbacke. Bilden tagen av en av de tre som designat slingorna. Foto: Malcolm Hardie

FBK-legendar

Ski Sunne har anlitat en legendar, förre FBK-stjärnan Thomas Rundqvist.

– Mitt uppdrag är att marknadsföra anläggningen i Karlstadsregionen och hitta samarbetspartners. Väldigt spännande. Cykel och padel är de aktiviteter som ökar mest säger Rundqvist.

Ski Sunne och tre bandesigners bygger fem cykelbanor samt pumptrack och även MTB-spår. Elever från Södra Vikens gymnasieskola deltar i processen som en del i utbildningen.

– Vi hoppas kunna provköra de första slingorna redan under hösten. Liftarna anpassas så att det går att ta med cykeln uppför backen. Det här blir ett lyft för hela anläggningen.

Efter karriären var storspelaren och landslagsstjärnan Rundqvist bland annat VM-general 2002 i Löfbergs Arena och sedan Färjestads marknadschef i sju år. Nu driver han ett eget säljbolag sedan några år tillbaka.

Artikeltaggar

Besterman ABClaes RedbergFryksdalens sparbankJill JohnsonJordbruksverketKarlstadKonserterLars RamströmLeif StinnerbomLennart ÅhsLöfbergs ArenaNäringslivNöje/KulturPeter BestermanReine FlodinScalateaternSportSunne

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.