Hoppa till huvudinnehållet

Vd:n för Arvika Kanotcenter lämnar verksamheten

Publicerad:
Carl Liliebäck
carl.lilieback@arvikanyheter.se
Luc Dodeman lämnar Arvika Kanot & Turistcenter vid årsskiftet.
Luc Dodeman lämnar Arvika Kanot & Turistcenter vid årsskiftet. Foto: Carl Liliebäck

Efter 25 år på Arvika Kanot & Turistcenter vid Ingestrand lämnar Luc Dodeman, vd och delägare i företaget, verksamheten vid årsskiftet. När han blickar tillbaka känner han sig nöjd över att ha fått vara en aktör inom turismen i Arvika.

– Jag är mest stolt över att ha fått vara med och sätta Arvika och Arvika kanotcenter på kartan, säger Luc.

Luc sitter tillbakalutad i en av stolarna på terrassen vid caféet på Arvika Kanot & Turistcenter. Med armarna i kors blickar han ut över Glafsfjordens vatten som glittrar i eftermiddagssolen. En bit ut i vattnet kan man skymta silhuetterna av två kanoter som rör sig tillbaka mot land i stilla takt.

– Titta! Är det inte fint? Nu kommer de tillbaka, säger han och nickar mot de återvändande kanotisterna.

– Gästerna vi har kommer hit för att slappna av, säger Luc och förklarar att kanoterandet på Glafsfjorden har kommit att bli en tillflyktsort från stressiga vardagsliv för de gäster som besöker kanotcentret.

En kärleksstory

Precis som för gästerna var det även naturen och stillheten som Luc förälskade sig i när han först kom till kanotcentret under mitten av 1990-talet.

– Det blev en kärleksstory, jag upptäckte en väldigt fin miljö här, säger Luc.

Innan han kom till Arvika jobbade Luc som brandman i Paris. Även fast han trivdes med jobbet tröttnade han på stressen i storstadsmiljön. När han då träffade en kvinna från Arvika som tog med honom på semester till Värmland slutade det hela med att han lämnade Paris och Frankrike för att istället bosätta sig i Arvika. Väl här började han jobba som instruktör på kanotcentret. Några år senare hade han avancerat till föreståndare, delägare och VD för företaget.

– 2002 såldes kanotcentret till Rucksak Reisen. Frågan ställdes då om jag ville vara föreståndare för verksamheten, och jag svarade ja. Några år senare blev jag delägare i företaget. Det gav mig möjlighet att utveckla det enkla kanotcenter som det var då, berättar Luc.

Först i Sverige med sail-in?
Luc Dodeman kollar till en av kanoterna på Arvika Kanot & Turistcenter
Luc Dodeman kollar till en av kanoterna på Arvika Kanot & Turistcenter Foto: Carl Liliebäck

Utvecklingen

Under de följande 19 åren satte Luc igång med en rad olika utvecklingsprojekt på kanotcentret. Från att enbart ha haft kanot och cykeluthyrning byggdes verksamheten ut med en höghöjdsbana och ett tipiområde med bastu och badtunnor. Utöver detta rustade man även upp receptionsbyggnaden, bland annat genom att bygga till ett café.

– Jag försökte hitta på aktiviteter som skulle locka den lokala marknaden, säger Luc och förklarar att kanotcentret saknade gäster från Arvikatrakten, även fast det hade gjort sig känt runtom i Europa.

Samtidigt som Arvika Kanot & Turistcenter växte fick det även erkännanden av den svenska turismbranschen. 2015 vann verksamheten nämligen Värmlands Turismpris. Även om Luc kände sig glad över att kanotcentret fick en sådan utmärkelse är det dock inte sådana priser han har strävat efter.

– Jag är mer nöjd med en nöjd gäst. Priset är bra, det är ju resultat av att man gör ett bra jobb, men det är bättre att ha nöjda gäster, säger han.

Arvika Kanotcenter kan få Stora Turismpriset

Arvika på kartan

Nere vid stranden framför kanotcentret har kanotisterna kommit i land. Luc har gått ner för att möta dem. Samtidigt som han förhör sig om hur deras färd har varit hjälper han till att ställa en kanot tillrätta. Överhuvudtaget beskriver Luc att rollen som föreståndare innebär mycket arbete, framför allt under högsäsongen på sommaren.

Luc hjälper en kanotist att ställa iordning kanoten.
Luc hjälper en kanotist att ställa iordning kanoten. Foto: Carl Liliebäck

– Den här sommaren har jag jobbat nästan varje dag sedan första maj – det har varit en ganska tuff sista sommar, berättar han och tillägger:

– Men jag har haft otroligt fina dagar här med positiva kollegor – det är ett fantastiskt gäng som jobbar här.

När Luc väl lämnar kanotcentret vid årsskiftet ser han fram emot att få spendera mer tid med sin familj och sina vänner, både i Sverige och i Frankrike. Utöver det tänker han prova hur det känns att ta semester under sommarhalvåret.

– Jag ska ta semester under sommaren, det kan vi börja med. Känna hur det är att vara ledig i julimånad. Jag kan också tänka mig att komma hit och paddla, säger han.

När Luc blickar tillbaka är över åren som har varit känner han sig även stolt över att ha fått vara del i att göra Arvika känt runtom i Europa.

– Jag är mest stolt över att ha fått vara med och sätta Arvika och Arvika kanotcenter på kartan. Åker du till exempel till Bryssel eller Antwerpen och pratar om kanotcenter kan det hända att de känner till kanotcentret i Arvika, säger han.

Luc Dodeman står på terrassen vid Arvika Kanotcenters café.
Luc Dodeman står på terrassen vid Arvika Kanotcenters café. Foto: Carl Liliebäck

Artikeltaggar

ArvikaBesöksnäringFriluftslivTurism

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.