Hoppa till huvudinnehållet

Janne Schaffer spelar i Arvika till helgen: ”Känns fantastiskt”

Publicerad:
Carl Liliebäck
carl.lilieback@arvikanyheter.se
Janne Schaffer kommer till Arvika med föreställningen ”My Music Story”. Bilden är en arkivbild.
Janne Schaffer kommer till Arvika med föreställningen ”My Music Story”. Bilden är en arkivbild. Foto: Andreas Dagström

På lördagen gästar Janne Schaffer Folkets park i Arvika. Besökarna kommer bjudas på en resa genom Janne Schaffers musikaliska liv där musik varvas med berättelser. Bland annat kommer det göras några nedslag i hans samarbeten med Arvikabördige Björn J:son Lindh.

– Det känns fantastiskt! Jag har många minnen med Björn, säger Janne Schaffer.

Föreställningen går under namnet ”My Music Story”, och man räknar med att kunna ta emot 300 åskådare. Detta kommer även vara första gången som Janne Schaffer spelar live för publik på plats i Arvika sedan pandemin bröt ut.

– Senaste gången var 2019, och då gjorde vi en utomhusspelning vid Rackstadsmuseet, berättar han.

Sedan dess har dock Janne Schaffer medverkat i några av de streamade konserter som har sänts från Arvika under coronapandemin.

– Under pandemin har jag deltagit i två digitala streamade konserter. Då genererade vi ungefär 127 000 till kultur och näringsliv i Arvika.

Sommarintervju Janne Schaffer: ”Hela mitt inre jag går upp i musiken”

Långt samarbete

Utöver att ha spelat i Arvika tidigare har Janne Schaffer band till trakten genom sina mångåriga samarbeten och vänskapen med Björn J:son Lindh. Genom åren har de även synts tillsammans på scener i Arvika.

– Jag fick spela med Björn i 43 år, och vi har ju gjort flera konserter i Arvika. Bland annat samlade vi in pengar för bygget av Rackstadsmuseet, säger Janne Schaffer.

Janne Schaffer och Björn J:son Lindh har haft mångåriga musikaliska samarbeten. På bilden syns Anita Strandell till vänster, Björn J:son Lindh i mitten, och Janne Schaffer till höger när de spela under en minneskonsert för Cornelis Vreeswijk. Bilden är en arkivbild.
Janne Schaffer och Björn J:son Lindh har haft mångåriga musikaliska samarbeten. På bilden syns Anita Strandell till vänster, Björn J:son Lindh i mitten, och Janne Schaffer till höger när de spela under en minneskonsert för Cornelis Vreeswijk. Bilden är en arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer

En av höjdpunkterna i deras gemensamma musikaliska gärning var ”Brusa högre än lilla ö”. Låten är skrivet av Björn J:son Lindh, och 1980 var Janne Schaffer med och spelade in det.

– Det är ju nästan en svensk anthem som Björn skrev, berättar Janne Schaffer.

Utöver att höra låtar från Björn J:son Lind kommer åskådarna även få ta del av berättelser från deras gemensamma historia. Detta är också något som det kommer bjudas på när det kommer till andra artister som Janne Schaffer har samarbetat med.

– Jag kommer berätta hur vi började, mitt möte med Björn och hur det var. Björn är ju en av de musiker som har betytt mest för Musiksverige skulle jag vilja säga, berättar Janne Schaffer.

Hur känns det då att komma till Arvika och spela i och med din relation till Björn J:son Lindh?

– Det känns fantastiskt! Jag har många fina minnen med Björn, säger Janne Schaffer.

Blandad repertoar

Utöver nedslag i Björn J:son Lindhs låtskatt kommer föreställningen även innehålla flera andra låtar från Janne Schaffers musikaliska liv. ABBA och Ted Gärdestad är bara några av namnen på listan.

– Det kommer bli mycket Ted Gärdestad. Jag spelade ju med Ted från början till slutet av hans karriär, säger Janne Schaffer.

Bortsett från spelningen på lördag kommer det även i höst bjudas på mer musik som Janne Schaffer har varit involverad i.

– Den 13 november kommer föreställningen ”Trasan och Banarne” sättas upp i Karlstad. Jag har skrivit musiken, och Björn J:son Lindh har bearbetat den lite. Sen är det Lasse Åberg som har skrivit manus.

Vad gäller ”My Music Story” lördagen den 11 augusti äger spelningen rum på Folkets park i Arvika. Utöver Janne Schaffer medverkar även Johan Bodin på sång och Peter Ljung på keyboard.

Artikeltaggar

AbbaArvika kommunBjörn J:son LindhJanne SchafferNöje/Kultur

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.