Hoppa till huvudinnehållet

Japanska ambassadören i Arvika: ”Lärt mig mycket om Värmland”

Publicerad:
Jens Svensson
jens.svensson@arvikanyheter.se
Ambassadören Shigeyuki Hiroki med frun Mamiko Hiroki. Fika hör till en av grenarna i den svenska kulturen ambassadören kommit väl överens med, här under parasollen på Café Nystugan vid Sågudden.
Ambassadören Shigeyuki Hiroki med frun Mamiko Hiroki. Fika hör till en av grenarna i den svenska kulturen ambassadören kommit väl överens med, här under parasollen på Café Nystugan vid Sågudden. Foto: Jens Svensson

Under en genomresa i landet stannade under tisdagen Japans ambassadör, Shigeyuki Hiroki med fru Mamiko Hiroki, vid Sågudden och Café Nystuga. De fick sällskap av kommunpolitikerna Kristina Bengtsson-Nilsson (M), Pål Jonson (M) och Peter Söderström (S). Utöver Värmskogs räksmörgåsar berörde samtalen samarbete länderna emellan samt likheter i kulturerna.

Shigeyuki Hiroki har varit ambassadör i Sverige sedan 2018. Trots att han visat prov på sin svenska i vissa sammankomster är språket fortfarande under inlärning och runt bordet pratas det inledningsvis engelska om svenskan.

– Det svenska språket är nästan som sång, det påminner om karaoke för mig. Det är lite komplicerat att lära sig men det finns många fina och intressanta uttryck. Det uttryck jag gillar mest är ‘mellan hägg och syren’, det avtecknar en vacker känsla om årstiden, säger Shigeyuki.

– Språket representerar människors sinne, så trots att jag fortfarande lär mig språket tycker jag mycket om att läsa svenska texter ihop med japanska.

Värmlandsbesök

Under onsdagen står Mårbacka på ambassadörens agenda. Shigeyuki pratar om Nils Holgersson och att han ville besöka alla de ställen Selma Lagerlöfs pyssling reste till. Berättelsen om Nils Holgersson har även gjorts tillgänglig på japansk tv för barnen där i anime-format, förklarar Shigeyuki.

– Jag vill besöka alla dessa län, från Ystad till Haparanda. Och Jokkmokk, där har jag varit. Alla i Japan är bekanta med namnet Jokkmokk, där görs kända kakor med samma namn, säger Shigeyuki.

I Värmland har ambassadören kommit i kontakt med den industriella bakgrunden och de varor som härstammar från regionen. Tidigare under tisdagen besökte han Klässbols Linneväveri, i Arvika pratades det om Per Andersson, grundaren av Arvikaverken och i Värmskog handlade besöket, utöver räksmörgåsarna, om Lars Magnus Ericsson och hans telefonbolag.

– Det kommer mycket varor härifrån. Även blev jag förvånad över mängden räkor bröden var täckta med, säger Shigeyuki och skrattar.

Från vänster: Shigeyku Hiroki, Mamiko Hiroki, Pål Jonsson, Kristina Bengtsson-Nilsson, Peter Söderström.
Från vänster: Shigeyku Hiroki, Mamiko Hiroki, Pål Jonsson, Kristina Bengtsson-Nilsson, Peter Söderström. Foto: Jens Svensson

På twitter är ambassadören en flitig publicist som ofta delar med sig av sina kulinariska bravader.

Gillar kräftskivor

– Min favorit är surströmming! Japan är ett land omringat av hav så fisk är vår huvudsakliga föda. Därför är de olika metoderna för att bevara och konservera maten en vetskap vi omfamnar, säger Shigeyuki.

Även erkänner Shigeyuki sitt tycke för kräftskivor.

– Den bästa delen är dock snapsen och att sjunga tillsammans, säger Shigeyuki.

Anledningen att ambassadören reser runt är för att lära känna landet, människorna och naturen.

Sverige mot Japan

– Mestadels sitter jag i Stockholm och går på möten. Bara på en dag här har jag träffat många människor och lärt mig mycket om Värmland. Syftet är att lära känna det svenska folket och att bli ett. Jag kände mig verkligen som ett med landet när det svenska damlandslaget spelade mot Kanada.

Sverige spelade också mot Japan…

– Ja, det var en väldigt svår situation! Japan spelade bra men vi förlorade och jag blev såklart lite ledsen men sen kom jag till freds med det och gratulerade Sverige som ju spelade bättre, säger Shigeyuki.

– Sport förenar världen och jag är väldigt glad att vi kunde vara värd för spelen, säger Shigeyuki.

Sverigeturnén rullar vidare för ambassadören och frun, nästa stopp är Karlstad och Mårbacka.
Sverigeturnén rullar vidare för ambassadören och frun, nästa stopp är Karlstad och Mårbacka. Foto: Jens Svensson

Samtalet rullar sedan vidare i frihandelsavtalen länderna emellan. En av de största samarbeten Japan stiftat internationellt är med ABB i Ludvika. Ambassadören menar att svenskarna och japanerna är på samma plan när det kommer den professionella förhållningen, vi är båda punktliga och noggranna. Shigeyuki ser gärna att Japan rör sig mot den svenska marknaden.

Som sport har förmågan att föra världen samman har Shigeyuki som ambassadör under de senaste åren med pandemin börjat se vikten av nå ut till folket. Han tror vi har mycket att dra nytta av med sociala medier för att kommunicera med varandra. Men det är resor som den här han blickar framåt mot när vi med vaccinet nu börjat sopa avstånden under mattan.

Artikeltaggar

ABBArvikaCafé NystugaHaparandaJokkmokkKanadaKlässbols linneväveriLars Magnus EricssonLudvikaPeter SöderströmPolitikPål JonsonStockholmSåguddenVärmskogYstad

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.