Hoppa till huvudinnehållet

Hon belönas med Zornmärket i silver: ”Ett kvitto”

Publicerad:
Från Österund och spelmansstämma med silver och nu titeln riksspelman, återvänder Evelina Eriksson till Musikhögskolan Ingesund redo för nya tag.
Från Österund och spelmansstämma med silver och nu titeln riksspelman, återvänder Evelina Eriksson till Musikhögskolan Ingesund redo för nya tag. Foto: Privat

Från Örnsköldsvik kommer Evelina Eriksson, 25, som studerar på Musikhögskolan Ingesund. Hon tilldelades förra veckan Zornmärket i silver och kan numera titulera sig som riksspelman.

– Det är ett kvitto att på att man är bra på att spela. Något att tänka tillbaka på, när man sitter i övningsrummet och tvivlar, säger Evelina.

Evelina spelar fiol och priset spelade hon till sig inom Ångermanländsk tradition. Liknande erövringar är även en familjär tradition. Fadern Anders och systern Magdalena Eriksson är också riksspelmän.

På plats spelar man upp för en jury, ett Zornförbund.

– Det kommer spelmän från hela Sverige och man har en kvart på sig under uppspelet. De fyra som sitter i juryn bedömer bland annat utifrån hur dansant och traditionsenligt man spelar samt efter ens teknik, säger Evelina.

Guld tilldelas man efter insatser gjorda i musikens tjänst över många år.

– Då har man gjort något för traditionen. I år tillföll guldet Kjell-Erik Eriksson, lärare och medlem i bandet Hoven Droven.

Vad innebär priset för dig?

– De flesta tänker direkt att den som fått priset - och därmed titeln riksspelman - är bra på att spela, att den är duktig på hantera sitt instrument. Det blir lättare att få spelningar och elever och det är bra att ha på sitt cv, säger Evelina.

Planen för Evelina nu är att återgå till studierna.

– Det känns kul att spela nu, jag är motiverad att öva. Fått mycket spelglädje, avslutar Evelina.

Artikeltaggar

Arvika kommunFolkmusikMusikMusikhögskolan IngesundNöje/Kultur

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.