Hoppa till huvudinnehållet

Solen bränner bort allt tvivel

Publicerad:
Children of The Sün (från vänster): Jacob Hellenrud - gitarr, Ottilia Berglund Ekholm -körsång, Josefina Berglund Ekholm - leadsång, Wilma Ås - piano och körsång, Johan Lööf - trummor, Ida Wahl - bas.
Children of The Sün (från vänster): Jacob Hellenrud - gitarr, Ottilia Berglund Ekholm -körsång, Josefina Berglund Ekholm - leadsång, Wilma Ås - piano och körsång, Johan Lööf - trummor, Ida Wahl - bas. Foto: Erik Hansen

Musikveckan på Piren i Arvika fortsätter och nu på lördag står både môra-Per och Children of The Sün på scen. Vi snackar med Wilma Ås, pianist i Children of The Sün, om spelningen, responsen på första skivan, och får även en hint om vad som komma skall.

Man kan inte annat än glädjas åt att livespelningarna har kommit igång under sommaren och i Arvika på lördag blir det något alldeles extra när banden môra-Per och Children of The Sün ställer sig på Pirens utomhusscen. Båda banden har Arvika som hemmaplan men ändå är det första gången de delar scen. Kombinationen borde bli klockren då de båda har grunden i någon slags folkrock-tradition även om uttrycken skiljer sig åt en aning.

– Det känns grymt kul att få dela kväll med môra-Per, säger Children of The Süns pianist och körsångerska Wilma Ås när jag når henne på telefon.

– Det är alltid kul att spela på hemmaplan, det har nästan blivit som en tradition nu under sommaren och vi har sett fram emot detta enormt mycket, fortsätter hon.

Det lilla extra

Wilma beskriver att det känns tryggt att spela för hemmapubliken och att bandet ofta har möjlighet att få till det där lilla extra i Arvika. Hemligheten: de har nära till sitt rekvisitaförråd.

– Vanligtvis finns det sällan tid för annat än soundcheck men nu kommer vi ta oss tiden att pynta scenen också, säger Wilma.

Hon berättar att en hängiven förälder till gitarristen Jacob (Hellenrud), med en ”snickarglädje-deluxe”, passande nog ordnat en stor sol som kommer att pryda scenen. Det visuella är viktigt för bandet, och med den numera nästan patenterade trestämmiga sången och de mäktiga låtarna utstrålar Children of The Sün en helgjutenhet som få band kan jämföra sig med så tidigt in i karriären.

Respons utomlands

Debuten Flowers kom i slutet av 2019 och fick lysande recensioner. Vinylutgåvan sålde slut nästan direkt. Wilma berättar att alla i bandet är enormt nöjda med hur skivan har mottagits:

– Vi har fått bra respons i Sverige men skivan har nog gått ännu bättre utomlands. Vi har fått skicka merch till Sydamerika, säger hon.

Sydamerikas musikfans är ju kända för att vara hängivna de band man fastnat för oavsett genre, och bland annat i Brasilien verkar man förstå vad det är Children of The Sün skapar. Bolaget Hellion Records, med bas i São Paulo, visade tidigt intresse för skivan och har gett ut den på CD där. Annars är det bolaget The Sign Records i Linköping som ger ut bandet och strax kan det vara dags för ett nytt släpp.

– Vi har nästan inte spelat live sen förra året när vi spelade på Piren. Istället för att spela live har vi varit i studion, avslöjar Wilma.

Det nya albumet beskrivs som djupare och mörkare än föregångaren, texterna rör sig bland annat kring ämnen som toxiska relationer och utnyttjandetekniker men har också fokus på människans relation- och kärlek till planeten.

Glasskogen

Inför inspelningen av skivan vistades bandet en tid i en stuga i naturreservatet Glasskogen utanför Arvika. Där arbetade man fram de slutgiltiga versionerna av de nya låtarna och hann även skriva en helt ny låt. Wilma berättar hur processen kring låtskrivandet går till:

– Jacob är den som skriver nästan all musik, han är otroligt kreativ och tillsammans med Josefina (Berglund Ekholm, leadsång), som bidrar med melodier och text, skapas demoversioner som sedan presenteras för resten av bandet. Slutprodukten jobbas fram i grupp, det kollektiva är viktigt och att vi kunde samlas i Glasskogen var guld värt, säger Wilma.

Det där med att samlas är ibland inte det lättaste i ett band med sex människor som alla har ambitiösa mål med livet men Wilma meddelar glatt att de på lördag kommer att vara full sättning.

– Varenda liten upptagen människa kommer vara med, skrattar hon.

Av det nya materialet kommer de ge ett smakprov genom att spela fem låtar från den kommande skivan och av vad den här reportern har fått höra kommer publiken inte bli besviken. Children of The Sün är ett band med förutsättningar att nå riktigt långt och det är nog bäst att passa på att se dem nu, innan de försvinner ut på scenerna i den stora vida världen.

Children of The Sün består av:

Josefina Berglund Ekholm, leadsång

Jacob Hellenrud, gitarr

Wilma Ås, piano och körsång

Ottilia Berglund Ekholm, körsång

Ida Wahl, bas

Johan Lööf, trummor

Artikeltaggar

Children of the sünMusikNöje/Kultur

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.