Hoppa till huvudinnehållet

Familjen vill utkräva kommunalt ansvar och ha skadestånd

Publicerad:
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson och deras familj anser att Arvika kommun måste ta ansvar för hur de behandlades efter och under utredningen om Kevins död. De vill även diskutera ekonomisk kompensation för lidandet.
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson och deras familj anser att Arvika kommun måste ta ansvar för hur de behandlades efter och under utredningen om Kevins död. De vill även diskutera ekonomisk kompensation för lidandet. Foto: Adam Ihse/TT

Arvika kommuns socialtjänst har kränkt bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson och deras familj på ett sådant sätt att det finns anledning att utkräva ansvar och skadestånd. Det anser ombudet Stefan Liliebäck efter att han på familjens uppdrag utrett kommunens behandling av familjen i Kevinärendet.

Advokat Liliebäck bygger sitt ställningstagande utifrån ett flertal skäl, handlingar, konventioner, rapporter och förhör med mera – bland annat faktumet att någon så kallade bevistalan aldrig fördes mot bröderna i samband med att de ansågs skyldiga. Det vill säga att bröderna inte fick sin sak prövad i domstol.

– Det stora felet Arvika gjort är att de aldrig satte igång en bevistalan. Det verkar som att socialtjänsten inte kände till att detta existerade trots att det funnits i svensk lagstiftning sedan 1965. Tjänstemannen i fråga verkar inte ha haft en susning om detta, säger Stefan Liliebäck.

Familjen vill förhandla med kommunen om skadeståndKommunen anlitar jurist i Kevinfallet: ”pengarna rullar”

En viktig omständighet för att skadeståndsskyldighet/ansvar föreligger är också enligt Liliebäck är att socialtjänstens personal medverkade vid förhör som enligt Liliebäck kan jämföras med tortyr. Förhören var i flera fall långa och mycket kränkande, anser advokaten.

– Vid förhören deltog personal från socialförvaltningen i Arvika, antingen i förhörsrummet eller i rummet bredvid där det var möjligt att följa förhören via video.

Ansågs skyldiga före polispresskonferens

Nämnda Liliebäck har under sin utredning bland annat gått igenom socialtjänstens handlingar i ärendet och anser att socialtjänsten pekat ut bröderna som skyldiga till Kevins död. Ja, att man gjorde så till och med innan polisen gjorde det.

Den 14 oktober 1998, mer än två veckor innan polischefen Rolf Sandberg vid en presskonferens den 2 november 1998 fastslog att bröderna var skyldiga till Kevins död, inledde socialtjänsten en utredning där det angavs att "Christian och brodern Robin tillsammans bragt Kevin Hjalmarsson om livet”. Även detaljer hur mordet gått till ingick i utredningen.

I en remissbegäran den 26 oktober 1998 till barnpsykiatrin om barnpsykiatrisk utredning och utlåtande om bröderna står det dessutom enligt Liliebäck att "Robin betraktades först som huvudvittne men det har efterhand framkommit att Christian och Robin tillsammans var delaktiga i pojkens död".

– Det här fick de förstås från polisen, säger Stefan Liliebäck.

Advokat Stefan Liliebäck, som företrätt familjen Dahlén/Karlsson mot Arvika kommun, anser att kommunen är skadeståndspliktiga efter vad de utsatt familjen för i samband med och efter Kevinutredningen.
Advokat Stefan Liliebäck, som företrätt familjen Dahlén/Karlsson mot Arvika kommun, anser att kommunen är skadeståndspliktiga efter vad de utsatt familjen för i samband med och efter Kevinutredningen. Foto: Hans-Åke Henriksson

Egen rapport

Liliebäck framför även ett flertal andra skäl till att det finns anledning för Arvika kommun att ta ansvar för de missgrepp familjen anser sig utsatt för.

Bland annat kommunens egen rapport, ”Arvika efter Kevin”.

– De skriver själva i sin rapport att de arbetade intimt ihop med polisen, att de deltog i polisutredningen. Och de säger att om de själva inte hade deltagit i utredningen hade mordet inte blivit löst.

Föreslår en träff

Stefan Liliebäck föreslår nu att parterna träffas den 30 augusti. Vid detta tillfälle vill familjen genom Liliebäck diskutera ansvarstagande och ekonomisk kompensation för sitt lidande. Nivån på ersättningen överlåter man till kommunen att bestämma.

– Jag avvaktar kommunledningens snara svar, skriver Liliebäck.

Få kommentarer

Från Arvika kommun är kommentarerna sparsamma:

– Vi har inget mer att säga än vad som stod i pressmeddelandet vi skickat ut, säger Henrik Axelsson, ordförande Lärande och stöd. Vi har tagit emot Liliebäcks utredning och tittar på den.

Henrik Axelsson kan i dagsläget inte säga om det är juristen Jonathan Peduru-Aratchi som ska företräda kommunen i eventuella förhandlingar med familjen/Stefan Liliebäck (Peduru-Aratchis roll har AN tagit upp i flera artiklar).

Bjuds in

Sett till nämnda förhandlingar skickar Stefan Liliebäck med en särskild inbjudan till just Henrik Axelsson då utskottsordföranden tidigare sagt att han är den förste att ställa sig i kö att be om ursäkt om Arvika gjort fel.

– Inget som ändrat sig där, om det framkommer att vi gjort fel kommer jag att ställa mig i kön för att be om ursäkt.

Kommer ni till träffen 30 augusti?

– Vi får titta på det.

Vill att kommunen tar ansvar

Weine Dahlén, brödernas pappa, poängterar ansvarsfrågan för hur familjen behandlats.

– 2018 blev pojkarna frikända från den gamla utredningen men efter det har ingen tagit ansvar för det vi blivit utsatta för, varken Sverige eller Arvika. Det tycker jag är helt fel.

– Nu vill vi gå vidare men vill ha ansvar. Om det blir skadestånd eller ej är en annan grej.

”Det gör bara ont”

Weine Dahlén var själv misstänkt för delaktighet i Kevins död och planer fanns från polisen sida att anhålla honom.

– Jag skulle enligt polisen ha varit med och burit kroppen till den plats de fann den på, men det fanns inga bevis. Det gör ont att prata om det, men även detta ska lyftas fram. En falsk anklagelse från både polisen och det sociala. En hemsk upplevelse.

Vill lägga detta bakom sig

Nu hoppas Weine Dahlén av hela sitt hjärta att kommunen kommer till mötet den 30 augusti. Ett hjärta som tidigare varit krossat, säger han.

– Hoppas de kommer, så att vi kan lägga detta bakom oss, så att vi får leva istället för att älta detta dag ut och in.

Tror på lösning

Stefan Liliebäck har ännu inte hört något från Arvika kommun men har goda förhoppningar om att familjen ska få upprättelse. Han anser sig ha gott på fötterna både sett till sakskäl och juridik. När det gäller det senare och preskriptionstiden hänvisar han till tidigare rättsfall.

– Det finns goda utsikter.

Advokat Stefan Liliebäck har nu lämnat in sin utredning till Arvika kommun och hoppas på ett möte med kommunen den 30 augusti.
Advokat Stefan Liliebäck har nu lämnat in sin utredning till Arvika kommun och hoppas på ett möte med kommunen den 30 augusti. Foto: Hans-Åke Henriksson

Artikeltaggar

Brott & blåljusChristian KarlssonHenrik AxelssonKevinfalletPolitikRobin DahlénSkadeståndStefan LiliebäckWeine Dahlén

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.