Hoppa till huvudinnehållet

Så ser padelläget ut i Arvika – här blir det seriespel: ”Väldigt roligt upplägg”

Publicerad:
Patric Winberg och Rickard Odin är två av initiativtagarna till Padel Arvika, som om några månader har en färdig hall att presentera. Här står de vid delen där själva banorna kommer byggas inom kort.
Patric Winberg och Rickard Odin är två av initiativtagarna till Padel Arvika, som om några månader har en färdig hall att presentera. Här står de vid delen där själva banorna kommer byggas inom kort. Foto: Oscar Walldén

Intresset för padel har fullkomligt exploderat senaste tiden.

Fler utomhusbanor är på gång i Arvika och i höst ska en hall stå färdig – där det även blir seriespel.

– Vi längtar efter att få fylla hallen med liv och rörelse, säger Rickard Odin från Padel Arvika.

Under våren drog det fysiska arbetet med padelhallen igång vid Graninge handelsområde och nu är det i princip bara det invändiga arbetet som återstår av byggandet.

Här ska en padelhall byggas i Arvika: "Jättenöjda med placeringen"

Spontant padelspel kommer utgöra den huvudsakliga verksamheten i hallen – men det kommer även finnas möjligheter till lite mer uppstyrda arrangemang.

– Det är ju det vi brinner för, att arrangera och få hit evenemang och att vi kan anordna turneringar. Det har vi sagt från dag ett – vi vill skapa en anläggning som inte bara enbart fokuserar på att man spelar padel och åker härifrån, utan att man också gillar att hänga kvar den där extra timmen eller halvtimmen och snacka, berättar Padel Arvikas Rickard Odin.

Förutom de fyra dubbelbanorna kommer hallen bland annat innehålla ett stort loft med loungeyta, en konferensdel med middagsmöjligheter, padelshop och kaffeavdelning.

– Vi har ju satsat väldigt mycket på gemensamhetsutrymmen. Vi har flertalet lounger, café- eller köksdelar. Det är ju för att folk ska kunna stanna kvar efter och ta en kaffe, ha med sig lunchlåda och käka lunch före eller efter padeln, säger Patric Winberg från Padel Arvika.

 • Rickard Odin visar var det kan bli eventuella öl- och vinprovningar i samband med spel.
  Rickard Odin visar var det kan bli eventuella öl- och vinprovningar i samband med spel. Foto: Oscar Walldén
 • ”Här ska shopen vara!” berättar Patric Winberg.
  ”Här ska shopen vara!” berättar Patric Winberg. Foto: Oscar Walldén
 • På den här ytan blir det två omklädningsrum, ett för herrar och ett för damer.
  På den här ytan blir det två omklädningsrum, ett för herrar och ett för damer. Foto: Oscar Walldén
 • Fyra banor, med en centercourt där det är extra mycket yta runtom, kommer ta plats här.
  Fyra banor, med en centercourt där det är extra mycket yta runtom, kommer ta plats här. Foto: Oscar Walldén

Hur känns det att ha kommit så långt med detta nu?

– Det känns fantastiskt kul såklart. Vi gör ju det här för att få någonstans att spela och hänga själva också, så vi kommer nyttja den här hallen på samma sätt som alla andra. Barn och ungdomar vill vi också koppla på och få flera att upptäcka sporten, för det är ju världens roligaste, säger Rickard.

Vad har varit svårast att få till?

– Man ska inte underskatta mängden arbete som krävs för att få det bra, där har vi en riktig styrka i att vi är en så bra grupp människor som driver det här. Vi kan samarbeta och vi växeldrar, för det är mycket jobb, konstaterar Rickard.

– Vi har lagt lite olika ansvarsområden inom gruppen och expertiserna som har funnits har varit ganska anpassade efter detta, så det har varit ganska naturliga vägar som folk har tagit. Det hade inte gått att driva detta själv eller på två personer för det är alldeles för mycket arbete, fyller Patric på.

Kålsoppa eller tapas?

Utöver Richard och Patrik är även ishockeystjärnan Jacob de la Rose, som ska spela i Färjestad BK efter flera säsonger i NHL, med som initiativtagare och delägare. Fler utöver dessa är dock involverade i projektet på olika sätt.

Totalt landar etableringen på cirka 14 miljoner kronor. I oktober räknar man med att allt ska vara färdigt.

– Vi inviger ju under mârtenshelgen är planen. Om det blir kålsoppa eller tapas då får vi se. Alla planer vi sätter nu är för att vi hoppas att världen ser relativt normal ut i oktober, säger Rickard.

Klart med seriespel

Nyligen blev det dessutom klart att det populära seriespelet i Arvika, vilket Arvika Nyheter har skrivit om tidigare, ska ta plats i den nya hallen när den väl står färdig under hösten.

– I söndags blev det klart. Vi spelade padel och bestämde oss för att gå ihop och förlägga seriespelet i vår hall. Fabian och Jimmie som driver seriespelet i dag kommer att vara involverade hos oss och hjälpa till, vi får se hur vi ska utforma det. Det tycker vi är jättekul – två personer som är så förknippade med padel, säger Odin.

Stort intresse för padelserie i Arvika: ”Ett supertryck på den här banan”
Fabian Sandberg och Jimmie Eriksson grundade seriespelet i padel som har pågått under våren och sommaren. I bakgrunden syns banan vid Arvika TK:s anläggning.
Fabian Sandberg och Jimmie Eriksson grundade seriespelet i padel som har pågått under våren och sommaren. I bakgrunden syns banan vid Arvika TK:s anläggning. Foto: AN-arkiv
Stort intresse för padelserie i Arvika: ”Ett supertryck på den här banan”

Fabian Sandberg och Jimmie Eriksson drog i gång Arvika padelserie i april. Redan då visade sig intresset vara stort, med 43 anmälda lag under den första omgången.

Nu har det tillkommit ytterligare 19 stycken – och dessutom en egen damserie med åtta lag.

Erbjuds fast tid

I mitten av oktober siktar de på att starta seriespelet.

– Det känns bra, det är ju ett väldigt roligt upplägg. Jag tror inte det kommer vara mindre intresse här i hallen, men vi får se hur reaktionen blir, konstaterar Fabian.

Rickard Odin om upplägget:

– Vi kommer att ha ett samlat seriespel kan man säga, så man erbjuds en fast tid varje vecka. Sen kommer det vara flexibelt, om man inte kan av nån anledning så har vi fortfarande möjlighet att spela på andra dagar och så. Det kommer rulla under vintern såklart, sen har vi lite överraskningar framåt nästa sommar där vi kanske kommer anordna lite sommarserier och så – beroende på hur intresset ser ut.

Padelbanan på Arvika GK vid Kingselviken i Edane har blivit flitigt använd så här långt.
Padelbanan på Arvika GK vid Kingselviken i Edane har blivit flitigt använd så här långt. Foto: Oscar Walldén

Lyckad padelbana för golfklubben

Det har annars länge varit ett begränsat utbud av padelbanor i Västvärmland. Den enda som har funnits är belägen vid Arvika Tennisklubbs anläggning, som uppfördes för lite drygt ett år sedan.

Premiär och padel på Kingselviken

Nu har det åtminstone blivit en till, då Arvika Golfklubb har byggt en bana på Kingselviken i Edane vid golfbanan, nära parkeringen.

– Vi är jättenöjda med starten vi har fått. Dels är det mycket bra bokat på kvällar och helger, sen är det inte så mycket på dagen men det börjar väl nu i och med semestern. Samtidigt tycker jag det är kul att det inte är fullbokat hela tiden, utan en kan spontant komma på att ”ska vi åka och spela padel?”, säger Christina Karlsson på Arvika GK.

– Vi har ju fått många medlemmar som inte är medlemmar hos oss men som har blivit medlemmar inom padelverksamheten, så det är roligt. Jag själv som spelar padel är nöjd med underlaget och studsen och hur det blev i miljön.

Här vid Prästängen blir det så småningom tre utomhusbanor.
Här vid Prästängen blir det så småningom tre utomhusbanor. Foto: Oscar Walldén

Problem på Prästängen

Däremot har arbetet med de tre utomhusbanorna vid Prästängen, som var planerade att öppnas i juni av det Stockholmsbaserade företaget Smashcenter, inte riktigt flutit på som tänkt.

”Tyvärr har vi haft otroligt mycket problem med förseningar på grund av covid-situationen. Bygget går fort när vi väl får banorna, så vi hoppas på en skyndsam leverans så vi kan börja”, meddelar företaget via ett mejl till AN-sporten.

Bygglov godkänt för mer padel i Arvika: ”Väldigt positiva”

Det är i nuläget oklart när banorna anländer till Arvika. Padelkedjan har annars flera banor i bland annat Stockholm och Haparanda men även i Finland, där de nyligen öppnade upp ett center, medan de även planerar för banor i Gävle.

I Eda kommun finns det ännu inga padelbanor på plats.

Artikeltaggar

ArvikaArvika GKArvika TennisklubbChristina KarlssonEdaneFabian SandbergGraningePadelPadel ArvikaPatric WinbergPrästängenRickard OdinSmashCenter AB

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.