Alla gymnasieungdomar kan vaccineras

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Gymnasieungdomar ska kunna vaccineras mot covid-19, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Den rekommenderade åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 sänks från 18 till 16 år. Det innebär att samtliga elever på gymnasieskolan omfattas, även vissa barn i grundskolan.

– Vi har tre skäl att vaccinera unga. För det första: vaccin skyddar individen mot sjukdom. 150 ungdomar och barn har behövt sjukhusvård. För det andra minskar det risken för smittspridning mellan ungdomar. För det tredje minskar det smittspridning till andra grupper i samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff.

Rekommendationen, som även gäller för barn från tolv år med vissa medicinska besvär, är ett led i att trycka ner smittan generellt och för att skydda särskilt sköra barn, inte bara för att få barn att gå tillbaka till skolan.

– När man är i åldrarna 16–17 år har vi sett i studier att man kan drabbas av allvarliga symptom, säger Johan Carlson som betonar att man inte ska vaccinera barn i onödan.

Vaccinationerna av 16- och 17-åringar ska göras när regionerna vaccinerat alla vuxna och då man försäkrat sig om att vaccinet räcker.

Eleverna skulle kunna få gå iväg från undervisningen för att vaccinera sig, enligt utbildningsminister Anna Ekström.

– Under pandemin har skolans betydelse blivit klar för alla. Viktigt för kunskapsinlärning, för att få vänner, där man växer, mognar, får tydliga rutiner och trygghet. Därför ska skolan vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsministern.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.