Hoppa till huvudinnehållet

Jonsbolsbygge går framåt: Pool i pole position

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Arvika Nyheter följer Joacim och Monika Wilsborns husbygge i Jonsbol i en artikelserie, här Joacim till höger i bild tillsammans med Mikael Håkman, Thomas Betong. Husbygget börjar nu röra på sig, i alla fall kringbyggnader. På grund av logistiska skäl har man börjat med pool och garage/gästrum. I dagarna har poolbotten och poolväggarna gjutits samt plattan för garaget. Här poolväggar.
Arvika Nyheter följer Joacim och Monika Wilsborns husbygge i Jonsbol i en artikelserie, här Joacim till höger i bild tillsammans med Mikael Håkman, Thomas Betong. Husbygget börjar nu röra på sig, i alla fall kringbyggnader. På grund av logistiska skäl har man börjat med pool och garage/gästrum. I dagarna har poolbotten och poolväggarna gjutits samt plattan för garaget. Här poolväggar.

Logiskt logistiskt, ja, möjligtvis lite bakvänt sett till nytta: Joacim och Monika Wilsborn gjuter poolen först, innan husgrunden.

Arvika Nyheter följer i en artikelserie framväxten av bostadsområdet Jonsbol i Västra Sund eller mera specifikt paret Joacim och Monika Wilsborns husbygge.

På den övre gatan – enligt eget önskemål – ska duon uppföra en Västkustvilla på cirka 150 kvadratmeter plus garage/gästrum på en tredjedel av den storleken.

– Vi hade tur att vid lottdragningen kunna välja en tomt vi ville ha, det vill säga en tomt lite högre upp i området, en tomt med lite mera utsikt. Dessutom en fastighet med lite större tomt, säger Joacim Wilsborn.

På tomten ska det bland annat byggas en mindre pool – och den är lite på G.

– Gjutning av poolbotten skedde i fredags, den här veckan blir det gjutning av poolväggarna samt garageplattan. Poolen ligger bakom huset och garaget och poolbotten togs före huset. Konstigt kanske att börja med poolen, men den ligger så till. Och vi prioriterar njutningen...

– Sen ska vi börja bygga garaget redan till helgen. Min svåger ska hjälpa till med det. På måndag kommer sedan takstolarna till garaget, så vi är ”just in time” med garaget.

Två timmar tog det att gjuta poolväggarna till den 4 X 8 meter stora poolen.
Två timmar tog det att gjuta poolväggarna till den 4 X 8 meter stora poolen. Foto: Hans-Åke Henriksson

Fick huset sålt

Målet är att flytta in i det nya huset tidig vinter. E viktig omständighet på vägen mot inflyttning är försäljningen av det hittillsvarande huset på Högåsen i Arvika.

Och den är avklarad.

– Ett par från Arvika som bott i Karlskoga och Örebro har köpt det. Tillträde sker den 30 juli, lite tidigt för oss kanske men de har barn som börjar skolan här i augusti.

Är ni nöjda med prislappen?

– Ja, vi fick lite mer än vi begärde även om vi i och för sig hade otur med vädret under visningen med mycket regn. Vi är dock nöjda ändå, detta även om vi hade två som ville bjuda över men som inte fick lån. Skönt dock att det är sålt.

”Ny bostad – speciallösning”

Att huset på Högåsens ska lämnas i slutet av juli och det nya huset i Jonsbol beräknas bli klart tidig vinter gör att Joacim och Monika investerat i en ”ny bostad” under mellanperioden.

– En husvagn, köpt på Blocket och hämtad i Karlstad.

Plats för alla grejer

Den tidiga flytten gör också att det blir extra viktigt att få garaget/gästrummet klart. Dels för att kunna få in alla grejer från Högåsen och dels för att ha gästrummet som boendealternativ medan själva huset i Jonsbol växer fram.

– När vi sätter igång med huset invändig, troligen i oktober, då kan husvagnen stå här i Jonsbol. Det blir lite planering men det ska funka.

– Fram till dess får vi flytta runt lite med husvagnen, bo på camping och bland annat på tomten hos Monikas vuxna barn. Vi får våldgästa dem lite också...

Gör mycket själva

Inriktningen i närtid och framöver är alltså att gå igång med garaget/gästrummet, tid till det har man även under kommande semester. Husmodulerna ska därefter levereras av Västkustvillan efter semestern någon gång i augusti. Att sätta ihop modulerna till ett färdigt hus ska sedan ta fyra veckor är det tänkt innan paret Wilsborn förutom bland annat elarbeten åter ska göra en hel del jobb på egen hand invändigt.

– El, VVS och ventilation har vi firmor till. Resten gör vi själva med snickrande, kök och badrum med mera.

– Idag är vi hyfsat med, någon vecka efter plan kanske. Vi har fått samordna hantverkare, gjutning, kontrollant från kommunen med mera med grannar men vi är okej med.

Fotnot: Totalt har 12 av 19 tomter sålts i Jonsbol till dags datum. Dessutom finns två tomter avsatta för sammanhållen bebyggelse. Även nedre gatan har nu släppts för tillträde och första tillträdet skedde denna vecka. ”Byggstarterna varierar och det styr inte kommunen över”, säger mark- och exploateringsingenjör Jenny Wärnevall.

Plattan för garaget har gjutits i dagarna och nu börjar själva uppförandet av garaget. Joacim Wilsborn är nöjd med hans och Monikas husprojekt i Jonsbol så långt. Några veckor efter plan är man men helt okej med i tidsplaneringen.
Plattan för garaget har gjutits i dagarna och nu börjar själva uppförandet av garaget. Joacim Wilsborn är nöjd med hans och Monikas husprojekt i Jonsbol så långt. Några veckor efter plan är man men helt okej med i tidsplaneringen. Foto: Hans-Åke Henriksson

Artikeltaggar

Bostad och byggenJoacim WilsbornMonika WilsbornSamhälleVästra Sund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.