Insändare: Respekt – inte politik

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Åserud, Lise
När ett barn dör finns bara förlorare. När en fyraåring hittas död och andra barn anklagas är det en tragedi bortom all rimlighet. Arvika har sedan den där augusti-dagen 1998 undrat hur och varför det kunde ske. Exakt vad som hände kanske vi aldrig får veta men en sak vill vi i alla fall bidra med, att ta reda på allt. Bröderna som länge fick leva med anklagelserna förtjänar att få veta. Fyraåringens anhöriga förtjänar det.

Att bara säga ”förlåt” är både lätt och svårt. Lätt eftersom det bara är ett ord. Svårt för att det innebär att man tar på sig skuld. Därför är det oerhört viktigt att vi först gör det som borde ha gjorts, att ta reda på allt som går att ta reda på.

Vi behöver veta hur Arvika kommuns socialtjänst agerat, om man gjort rätt eller fel. När vi vet vad som har hänt kan man bättre bedöma vad som ska sägas och till vem. Därför pågår nu en utredning för att klargöra hur ärendet hanterades. Det är en uppgift som försvåras av att det gått 23 år och få personer som arbetade då finns kvar inom kommunen.

Det handlar om mer än ett ord, det handlar om ansvar och förståelse, om brödernas rätt att få sin sak genomlyst.

Vi vill veta vad som skedde och hur man kan förhindra att något liknande händer igen. Advokat Stefan Liliebäck har inlett en rättsprocess och vi välkomnar rättsprocessen. När den är klar kanske vi vet mer, det kanske finns saker att be om ursäkt för. Men vi behöver veta. Fyraåringens anhöriga förtjänar att få veta. Bröderna och deras familjer förtjänar att få veta. Det handlar inte om politik, det handlar om respekt för de drabbade.

Vänsterpartiet i Arvika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.