Insändare: Därför röstade vi nej till offentlig ursäkt

Insändare
PUBLICERAD:
Henrik Axelsson Socialdemokraterna
Foto: Linus Carle

Polis och åklagare är ensamt ansvariga för att bröderna utpekades som skyldiga och de har bett om ursäkt.

Självklart tycker ALLA att det är synd om bröderna och djupt tragiskt att deras uppväxt blivit förstörd efter att polisen utpekat bröderna som skyldiga till Kevins död. Advokat Liliebäck menar att socialtjänsten gjort sig skyldig till tortyr. Det vore oprofessionellt om kommunfullmäktige som ägare av socialtjänsten ber om ursäkt för vad socialtjänsten gjort utan att det utretts. Jag välkomnar rättsprocessen.

Ett parti med en företrädare som vill synas lägger uppmärksammade förslag. Nyss ville hon flytta Fågelmannen bort från torget. Nu vill hon efter att ha läst en bok – utan att familjerna bett om det – att kommunen ska be om ursäkt för socialtjänstens arbete. Det är det partiet som gör partipolitik av ett individärende inom socialtjänsten. Under motionens beredning har de allra flesta tyckt samma sak – inte ens partiet som lagt motionen röstade för den i kommunstyrelsen. En hård allians-piska har vint över de borgerliga partierna inför kommunfullmäktige och bara centerpartiet orkade stå emot.

Vi politiker är en del av myndigheten där sekretess råder. Motionären är formellt sett ersättare i socialnämnden i Arvika kommun. I socialnämnden råder sekretess.

I min politiska övertygelse som socialdemokrat är jag alltid i opposition mot orättvisor. Jag försvarar inte fel som begåtts. Jag engagerar mig politiskt för jag vill ta ansvar och vara en del av samhället som ställer upp och hjälper till. Mitt yrkesliv har jag vigt åt att hjälpa sjuka och skadade människor som sjuksköterska. Även i ett starkt engagemang måste man försöka tänka klart och särskilt om man har en ansvarsposition och tar den på allvar. Det är lätt att falla för påtryckningar men inte alltid rätt. I just detta fallet är ALLA som röstade nej berörda och bedrövade över vad bröderna med familjer gått igenom men som ansvariga politiker och arbetsgivare kan vi inte ta på oss en skuld som inte är vare sig formulerad eller klarlagd. Jag kommer även i fortsättningen följa svensk lagstiftning. Allt annat vore förkastligt. Detta handlar inte om partipolitik eller medmänsklighet.

Henrik Axelsson (S)

Ordförande kommunstyrelsens utskott Lärande och stöd

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.