Hoppa till huvudinnehållet

Christer Sjögren får eget museum i Hagfors

Publicerad:
Christer Sjögren får en egen del i Monica Zetterlund-museet i Hagfors.
Christer Sjögren får en egen del i Monica Zetterlund-museet i Hagfors. Foto: Carl Edlom

Monica Zetterlund-museet är en stor turistattraktion i Hagfors.

Nu är Monica på väg att få sällskap på museet av ortens andre store musikkändis, Christer Sjögren.

– Jättekul och hedrande att få en avdelning bredvid Monica och bli ett dragplåster för Hagfors, säger Christer som nu laddar för en stor återkomst med Vikingarna.

Leif Andersson, ordförande i Hagfors minnesmuseums insamlingsstiftelse som ligger bakom Monica-utställningen, är heltänd på Sjögren-planerna.

– Jag fick faktiskt idén om en Christer Sjögren-del i museet redan för flera år sedan. Nu för vi en diskussion med kommunen om att slå ihop järnverksmuseet med Monica Z. Det är inga problem att hitta ytor åt Christer i vårt befintliga museum. Vi har självklart tänkt oss en permanent utställning. Det är viktigt att slå an mot nya målgrupper och då är musik ett bra verktyg. Intresset för Christer Sjögren är ju enormt, säger Leif Andersson.

Han ser en stor turistpotential även i Hagfors andre store musikstjärna.

– För mig är det här verkligen once in a lifetime. Då vill jag inte ha något hattande, inga halvmesyrer, utan då ska det bli något riktigt bra av det här. Det är jättekul och hedrande att få en avdelning bredvid Monica i museet och bli ett dragplåster för Hagfors med all kuriosa som jag samlat på mig genom de här åren, säger Christer Sjögren.

Ett av många minnen längs Christer Sjögrens långa artistkarriär, Melodifestivalen 2008, här som delfinalssegrare med Amy Diamond.
Ett av många minnen längs Christer Sjögrens långa artistkarriär, Melodifestivalen 2008, här som delfinalssegrare med Amy Diamond. Foto: Carl Edlom

"Bevarat enormt många prylar "

Han har en rik källa att ösa ur och bidra med till sin del i museet.

– Ja, verkligen! Jag har bevarat enormt många prylar från min karriär. Artister brukar inte spara mycket så jag går mot strömmen här. Jag har massor av minnessaker här hemma. Scenkläder, affischer, presenter från fansen, urklipp - ja allt mellan himmel och jord.

Och så guld- och platinaskivorna förstås.

– Bortåt 100 stycken. Och några silverskivor också. De delar ut sådana i Norge och Danmark. Det är rätt häftigt att jag och Vikingarna har sålt fler plattor än Abba i Norden.

Christer Sjögren har till och med kvar ljuva minnen från de allra första stapplande stegen som artist.

– Jag klippte ur annonserna för mina första spelningar i Hagfors med omnejd och klistrade in i album. Men när jag började lira med Vikingarna blev det lådvis med sådana urklipp, så det fick jag sluta med, hahaha.

Christer var bekant med superstjärnan Monica.

– Ja, vi kände varandra en smula och invigde faktiskt Hotell Jonte (sedermera Hotell Monica) tillsammans. Fast jag kände Monicas pappa ”Sik-Bengt” bättre. Han hade ett eget band och vi träffades i samband med spelningar runt om i bygden för många år sedan. Han kom och satt sig på scenkanten med pipan i munnen när vi var klara och undrade: ”hôss ärrä”? En jordnära och skön gubbe, som inte lät Monicas framgångar stiga honom åt huvudet. Bengt var väldigt blygsam och starkt präglad av Jantelagen, minns Christer.

"Ser en enorm potential"

Förre ägaren till Hotell Monica, Jan Björkrudh, är också engagerad för att sy ihop planerna på ett Christer Sjögren-museum i anslutning till Monica- utställningen. Det var han som startade Monica Z-museet för tio år sedan.

– Det här ska handla om artisten Christer Sjögren, inte Vikingarna. Jag ser en enorm potential. Nu försvinner rallyt från Hagfors och Valsarna är inte på samma nivå längre. Hagfors får inga naturliga besökare. Nu behöver kommunen en turistmagnet. Monica Z och Christer Sjögren fungerar som stora sådana. Det vore också kul att få med Jimmy Jansson och Stefan Borsch på ett hörn i museet, säger Björkrudh.

Han är styrelseledamot i stiftelsen.

– Jag sitter året ut sedan får en yngre kraft ta över. Jag bor dessutom i Stockholm.

Den tänkta avskedsspelningen i Arvikaparken med Vikingarna 2004. Nu laddar bandet för 50 konserter i Norden.
Den tänkta avskedsspelningen i Arvikaparken med Vikingarna 2004. Nu laddar bandet för 50 konserter i Norden. Foto: JOHAN EKLUND

50 spelningar med Vikingarna

Nu ligger Christer Sjögren i startgroparna för ännu en återkomst med Vikingarna. Denna gång efter en långvarig pandemi.

– Om allt går som vi hoppas har vi första spelningen 4 augusti, i Fredrikshamn. Vi är inbokade på ett 50-tal spelningar runt om i Norden mellan augusti och maj.

Vikingarna gjorde en bejublad comeback på Scalateatern i Karlstad i februari ifjol. Två föreställningar såldes slut på 19 minuter. Christer och hans polare var redo för en stor turné. Så kom pandemin.

– Vi tvingades ställa in spelningen på CCC i Karlstad i december och alla andra framträdanden också. Nu gör vi ett nytt försök på CCC den 4 december.

Turnén omfattar Sverige, Norge, Danmark och Finland.

– Man visste ju inte riktigt hur det skulle se ut, men efterfrågan är stor. Den har inte mattats, snarare tvärtom. Det finns ett uppdämt behov bland folk att få komma ut och göra trevliga saker när pandemin är över, konstaterar Christer Sjögren.

Artikeltaggar

AbbaChrister SjögrenDansbandHagforsJimmy JanssonKändisarKarlstad CCCLeif AnderssonMonica ZetterlundMonica Zetterlund-museetNöje/KulturScalateaternVikingarna

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.