Insändare: Arvika – värre än värst

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Åserud, Lise

På Arvika torg ligger Fågelmannen som en symbol för en stad i uppvaknande, han ligger kvar än i dag, 2021.

Men hur kan folkvalda politiker i en liten kommun vilja tysta ner en av Sveriges största rättsskandaler? De är som strutsar som sticker huvudet i backen.

Oskyldiga barn med sina föräldrar utvisas ur kommunen. Ett stort misstag har begåtts. Ett misstag som skrivits in i den svenska historien. Och nu kommer Arvika kommun skrivas in i historien som de som vägrade be om FÖRLÅTELSE. Värre än värst.

Vad är det då för mening med Arvikas reklamkampanj 0570? Men å andra sidan är det snart ingen som vet vad 0570 är. Det är redan passé. Men Kevinfallet kommer aldrig att glömmas. Det växer. Lyssna på Rolf Sandbergs egna ord i hans sommarprat 2001. Det är ett förtal om en oskyldig familj som trots kommunens nedtystande lyfts fram av Dan Josefsson och filmerna med förhören sipprar ut. Tack vare detta blev pojkarna frikända, och barndomen som togs ifrån dem blev synlig. Det ska Arvika kommun vara stolta över och be om en offentlig ursäkt i humanismens tecken. Och lära av erfarenheten.

Kevinfallet kommer även att bli film. Ska då Arvika kommun vara en symbol för att ha skadat en hel familj? Som i den värsta diktatur.

Kulturen och humanismen och politikens innersta väsen är att alltid stå på den lilla människans sida. Annars förvandlats det till diktatur som det nu gjort i Arvika.

Marja i Myrom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.