Ledare: Cirkus kring offentlig ursäkt

Ledare
PUBLICERAD:
Linus Carle, chefredaktör och ansvarig utgivare på Arvika Nyheter.
Arvika kommun borde ha bett om ursäkt till bröderna redan 2018 när de avskrevs misstankarna. Turerna kring motionen om offentlig ursäkt är pinsam. Det handlar inte om att röja sekretess – det handlar om medmänsklighet.

Kommunens argument att säga nej till motionen om att ge bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén – som båda pekades ut som fyraårige Kevin Hjalmarssons mördare men som tjugo år senare avskrevs alla misstankar – är sekretess.

Det är ett svagt argument för att avslå motionen. På vilket sätt röjs sekretessen genom en ursäkt?

Det handlar inte om att röja integritetskänsliga uppgifter eller gå till botten med exakt vilket ansvar kommunen hade i den här rättsskandalen. Det handlar heller inte om att reda ut vilka misstag kommunen eventuellt har gjort eller att utkräva ansvar från enskilda personer. Nej, det handlar om att stå upp för medmänsklighet och faktiskt inse att kommunen på ett eller flera sätt spelade en roll i den här skandalen. Och det gäller inte bara kommunen. Även civilsamhället och media – Arvika Nyheter inkluderat – har ett ansvar att det kunde gå så snett. Varför ställdes inte fler kritiska frågor – bland annat om vilken teknisk bevisning som utpekandet stöttade sig på?

Kommunen och dess socialtjänst var en central del i utredningen och en av få parter med insyn. Det är ett faktum. Socialsekreterare satt med på förhör och efter att bröderna pekades ut som mördare så blev det återigen en fråga för socialtjänsten. Det är självklart inte kommunen som är ansvariga för att bröderna felaktigt pekades ut som mördare, men att kommunen har en del och ett ansvar kring det som kan klassas som den största rättsskandalen i modern svensk historia är otvivelaktigt.

För det är såklart en ursäkt på plats. Helst borde den ha kommit redan 2018 när bröderna avskrevs alla misstankar. Polismyndigheten bad då om ursäkt. Varför inte kommunen?

Att tjänstemannasidan, som ju bereder motionen, hänvisar till sekretess säger jag ingenting om. Däremot kan såklart politiken välja en annan väg, de behöver inte blint gå efter vad tjänstemännen säger. Att de hittills inte har gjort det är kan bara beskrivas som stelbent och byråkratiskt.

På måndag tas motionen upp på kommunfullmäktige. Om det blir en spänstig debatt beror helt på hur pass debattsugna nej-sidan är. Det mest troliga är att de fortsätter att gömma sig bakom sekretessen eller följer partipiskan i stället för att diskutera sakfrågan, men förhoppningsvis träder fler politiker med rättspatos fram och visar medmänsklighet.

För det är det som det handlar om. Att visa medmänsklighet till två personer som fått sin uppväxt förstörd för att de felaktigt pekades ut som mördare till en liten pojke. Det handlar om att erkänna att kommunen faktiskt spelade en roll i den här skandalen. Att erkänna det offentligt röjer ingen sekretess.

Skärp er. Be om ursäkt. Hanteringen kring den här motionen är pinsam.

Linus Carle

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.