Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsbolaget säljer central tomt till kommunen

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Den här tomten, snett mitt emot biblioteket, har Arvika Fastighets AB nu beslutat att sälja tillbaka till kommunen eftersom man själv inte tänker bebygga den.
Den här tomten, snett mitt emot biblioteket, har Arvika Fastighets AB nu beslutat att sälja tillbaka till kommunen eftersom man själv inte tänker bebygga den.

Styrelsen beslutade att sälja tillbaka den centrala tomten i Arvika till kommunen som nu får bestämma vad man ska göra med den. Det kommunala fastighetsbolaget är inte längre intresserad av att bygga bostäder på platsen.

– Vi tog det beslutet, det var inte så svårt egentligen. KLU hade avvisat en detaljplaneändring och då kan vi inte bygga den volym vi ansåg behövdes. Den vägen var inte framkomlig, konstaterar styrelseordföranden Lars-Ove Jansson (S).

Arvika Nyheter berättade nyligen att politikerna i kommunledningsutskottet beslutat att inte ändra i detaljplanen för kvarteret Krukan, där Arvika Fastighets AB ville bygga två flerfamiljshus, ett längs Borggatan och ett nedför sluttningen mot Kyrkogatan, enligt en slags "trappstegsmodell" för att passa in i den sluttande terrängen.

Gällande detaljplan tillåter inte den typen av byggnation. Enligt fastighetsbolagets vd, Mikael Engstig, skulle man bland annat varit tvungen att bygga det ena bostadshuset längs Kyrkogatan.

– Det ser vi inte som kommersiellt gångbart, det är svårt att få lönsamhet i det. Vi vet inte vad vi skulle hyra ut i gatuplan.

Det finns varken efterfrågan på butiks- eller kontorsutrymmen och ingen vill ha lägenhet i bottenplan i det läget fortsätter han.

3,8 miljoner

Fastigheten Krukan 4 ligger snett mitt emot biblioteket. Området sträcker sig från Kyrkogatan uppför sluttningen mot Borggatan och längs den gatan norrut mot kyrkan som numera är privatbostad.

Arvika Fastighets AB köpte marken av kommunen 2014 för 3,8 miljoner kronor. Kommunen fick som betalning överta ett skogsskifte i Östra sund som fastighetsbolaget ägde, värderat till 1,9 miljoner. Plus lika mycket i kontanter.

När fastighetsbolaget nu erbjuder kommunen att köpa tillbaka tomten begär man samma pris, 3,8 miljoner. Förutom själva marken ingår också två byggnader, den äldre vita villan som ligger i sluttningen och den låga tegelbyggnaden längs med Kyrkogatan. Båda står tomma i dag.

Markanvisning

Kommunalrådet Peter Söderström (S) sa när Arvika Nyheter skrev om kvarteret Krukan nyligen att kommunen avser att köpa tillbaka marken och sedan gå ut med en markanvisning som riktar sig till privata aktörer.

– Det är det som är planen, säger han fortsättningsvis i dag. Nu får vi ta ett beslut om att köpa tomten och jag hoppas vi kan ta beslut om en markanvisning samtidigt. Så vi får lite tempo i det och det händer nåt.

Det har inte funnits nåt större intresse från privata intressenter att bygga flerfamiljshus i Arvika tidigare.

– Nej, jag vet det. Men det här ligger mitt i stadskärnan, det är nära till service, handel och kollektivtrafik.

Peter Söderström hoppas att det kan bidra till ett intresse.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABArvika kommunBostad och byggenMikael EngstigPeter Söderström

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.