Hoppa till huvudinnehållet

Hantverk och livsöden möts i ett samarbetsprojekt

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Marie Johansson, kursansvarig för singer-songwriterutbildningen, Liselott Fjellheim, linjeledare för Hantverksutbildningen och Bianca Oxelgren, elev på Hantverkslinjens grundkurs satte upp utställningen på Ritz i onsdags kväll.
Marie Johansson, kursansvarig för singer-songwriterutbildningen, Liselott Fjellheim, linjeledare för Hantverksutbildningen och Bianca Oxelgren, elev på Hantverkslinjens grundkurs satte upp utställningen på Ritz i onsdags kväll. Foto: Kerstin Herö

Elever från olika utbildningar på Ingesunds folkhögskola har jobbat tillsammans i ett stafettprojekt som utgått från en personlig berättelse och sen gått vidare genom bilder och musik.

Resultatet kan man dels se i skyltfönstren på Ritz i Arvika, dels via inslag på Youtube.

– Vi har fått göra det mer digitalt på grund av corona, berättar Liselott Fjellheim, linjeledare för Hantverkslinjen på folkhögskolan.

Normalt brukar man visa upp slutresultatet i ett evenemang i aulan på skolan.

De som deltagit i stafetten är elever som studerar allmän kurs, svenska som andraspråk, elever från Hantverkslinjen, både grundkurs och påbyggnadskursen, samt elever på kursen singer-songwriter.

Allt börjar med fyra elever som läser svenska och deras berättelser. De har återgett en historia som de vill dela med sig av och överlämnat texterna/stafettpinnen till elever på Hantverkslinjens grundkurs som har tolkat dem i bilder.

Bianca Oxelgren visar den tolkning hon och de andra i hennes grupp gjort av en kvinnas berättelse om sin resa från Syrien till Sverige.
Bianca Oxelgren visar den tolkning hon och de andra i hennes grupp gjort av en kvinnas berättelse om sin resa från Syrien till Sverige.

En av kursens elever var med och hängde utställningen på Ritz onsdag kväll, Bianca Oxelgren.

– Vi var tre stycken i min grupp. Vi diskuterade oss fram till vilka delar av berättelsen vi ville ha med i bilden.

Texten handlade om en kvinnas familj, om hennes resa från ett krigshärjat Syrien till Sverige. I målningen finns symboler för familjen, kriget, den ensamma flykten, hennes möte med sin man och hur de bildar familj i Sverige.

Var det svårt att tolka berättelserna?

– Ja det tycker jag. Vi ville göra så fint som möjligt för hennes skull, säger Bianca Oxelgren.

Försöka göra hennes berättelse rättvisa.

Den stora målningen är en tolkning av ursprungsberättelsen. Den lilla av musiken som komponerats utifrån den första bilden.
Den stora målningen är en tolkning av ursprungsberättelsen. Den lilla av musiken som komponerats utifrån den första bilden.

När Hantverkseleverna var klara med sina bilder lämnade de stafetten vidare till eleverna på utbildningen singer-songwriter som skulle komponera musik och text utifrån målningarna. Utan att ha hört ursprungsberättelsen. Resultatet presenterades i musikvideos.

Sista stafett-sträckan blev när musikeleverna lämnade över musik och text till elever på Hantverkslinjens påbyggnadskurs som utifrån musikstyckena skulle skapa en illustration.

De enda som hört och läst elevernas ursprungsberättelser är de som fick första stafettpinnen.

Det är inte första året som stafettprojektet genomförs, men i år byggde man på med det fjärde steget, att tolka musiken, som fick avsluta det hela.

Stafettprojektet är ett sätt att träffas och samarbeta mellan utbildningarna.

På utställningen visas målningarna i projektet. Musiken kan man lyssna på via en QR-kod som leder till Youtube.
På utställningen visas målningarna i projektet. Musiken kan man lyssna på via en QR-kod som leder till Youtube.

En och en halv månad pågick arbetet innan stafetten nått slutmålet. Hela arbetet utmynnade i en film.

– Den visade vi för alla samtidigt för att skapa nån slags finalkänsla. För att kunna titta tillsammans, fast vi inte kunde det, berättar Liselott Fjellheim.

Utställningen kan ses på Ritz fram till 23 maj. Där visas berättelserna och bilderna. Via en QR-kod ges också möjlighet att ta sig vidare till Youtube och lyssna på musikstyckena.

Artikeltaggar

ArvikaIngesunds FolkhögskolaNöje/KulturRitzYoutube

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.