Hoppa till huvudinnehållet

Värdefull varg har etablerat sig i Värmland

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
En preliminär revirkarta över vargens utbredning i Värmland har nu presenterats av länsstyrelsen. Bilden på vargarna är en genrebild.
En preliminär revirkarta över vargens utbredning i Värmland har nu presenterats av länsstyrelsen. Bilden på vargarna är en genrebild. Foto: Heiko Junge

Nu finns en preliminär revirkarta som visar var Värmlandsvargarna håller till.

Några revir har försvunnit, medan andra har kommit till.

Och Värmland har fått en värdefull varg.

Den preliminära kartan har tagits fram för älgförvaltningsgrupperna, så att de bland annat kan planera höstens älgjakt.

Vad kan man säga om den preliminära kartan?

– Att det ser ungefär likadant ut som förra året. Det är lite förändringar som alltid. En del revir är borta, en del är ersatta, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland. Här framför en revirkarta som inte är den som nu presenterats.
Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland. Här framför en revirkarta som inte är den som nu presenterats. Foto: Lisa Olaison

Bland de revir som försvunnit finns Stora Bör i Årjängstrakten, där det under den gångna vintern pågick licensjakt. Även reviret Skugghöjden, i Arvikatrakten, är borta.

– Hanen sköts då han var i dåligt skick, mager och gammal.

Här kan du se den nya revirkartan

De nya reviren har poppat upp lite här och var i länet, men hur många individer det finns i länet går inte att säga i dagsläget. Det är reviren som är det viktiga.

– Det görs en populationsuppskattning på nationell nivå, det är inte relevant att mäta på länsnivå, säger Maria Falkevik.

Vad sticker ut i den här preliminära revirkartan?

– Nyheten är att reviret Skärsjön i norra Värmland så har en genetiskt värdefull varg etablerat sig under vintern. Den är född i Tivedenreviret (som ligger i Örebro län), dit det flyttades två finskryska vargar som bildade ett revir och födde några valpar. Nu ser vi att de börjar etablera sig på andra håll.

– Att det kommer in nytt blod är en förutsättning för den svenska vargstammens fortlevnad, så etableringen är av stor betydelse, säger Maria Falkevik.

Svårt vid gränsen

Många av de revir som finns på den preliminära kartan ligger på gränsen mellan Sverige och Norge, vilket, naturligtvis, ställt till det lite under vinterns inventering.

– Vanligtvis brukar vi fortsätta över gränsen när vi spårat, om vi fått det bekräftat att det är ett gränsöverskridande revir. Men i år har vi inte kunnat göra det. Så vi har fått ringa och fråga om någon på norska sidan vill fortsätta spåra. Men det har funkat bra, även om det varit ett bakslag för gränsrevirprojektet där personalen ska kunna röra sig fritt.

Det slutgiltiga resultatet av vinterns varginventering fastställs av Naturvårdsverket först i juni. Då är DNA-analyser färdiga, länsstyrelsens dokumentation granskad och en ny populationsuppskattning klar. Det som skiljer den kartan från den som nu finns är att fler skikt kommer att tillkomma.

– Så är det någon information vi inte har fått in är så är det inte för sent att höra av sig.

Artikeltaggar

Djur och naturLänsstyrelsenMaria FalkevikRovdjurVargarVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.