Tredimensionellt tyg – på en enskild väv. Textilstudenten Sophie Jungkvist har vänt upp och ner på Klässbols linneväveri och ställer nu ut arbetsprover på tyger som skiftar både form och färg.
Ett tyg som går att dra i för att byta mönster, en tredimensionell hissgardin, den klassiska rutväven som går att få med både raka och sneda rutor och tyg med invävda luftbubblor.
Sophie Jungkvist gör näst sista året på sin masterutbildning på textilhögskolan i Borås och har praktiserat på Klässbols linneväveri i två månader. Och hennes alster har tagit personalen med storm.
– Jag har aldrig sett något liknande, säger ägaren Dick Johansson, som ändå får sägas ha varit med ett tag.
3D-textil
Det är helt andra slags tyger än vad Klässbol normalt producerar som just nu vävs i vävsalen. Tyger som har luftbubblor, volym och kan ändras och skiftas om.
Idéerna till de ovanliga tygerna kom när Sophie Jungkvist jobbade på sin kandidatexamen.
– Jag ville titta på 3D-textil och kolla på det förändringsbara, säger hon.
Tygerna är vävda i en väv, trots att de ligger i flera lager med olika färger. En del är hårt veckat och kan dras ut för att få olika former beroende på hur mycket tyget tänjs.
– Jag har ångat det med strykjärn och vikt det så att det blir plisseringar. En del har jag tillsatt elastan i för att få det stretchigt.
De veckade tygerna har vävda mönster som skiftar beroende på i vilken vinkel man ser tyget.
– De är vävda på överspunnet lin. Det är det som gör att det drar ihop sig när man tvättar det, säger Sophie Jungkvist.
Stor användning
Ett av proverna är en slags tredimensionell hissgardin som kan tänjas och skiftas med hjälp av dragband.
– Jag har jobbat med olika ljusinsläpp, säger Sophie Jungkvist och visar även upp en version av Klässbols klassiska rutväv där rutorna kan skiftas för olika mycket ljusinsläpp.
– Jag ser ett så stort användningsområde i det här, säger Dick Johansson.
Bland annat har man pratat om att använda det som gardintyg, men Sophie är också inne på att de tredimensionella tygerna kan användas som rumsavdelare.
Mycket av idéerna har växt fram under Sophies praktik på Klässbols linneväveri.
– Jag tycker om att utgå från de här klassiska mönstren och ta dem vidare ett steg, säger hon.
Alstren är gjorda på de mekaniska vävstolarna, inte med handvävstolarna, vilket man skulle kunna tro.
– Jag ville kunna göra något konstnärligt på de mekaniska vävstolarna så att det ändå går att få någon form av produktion.
Sophie Jungkvist kommer att arbeta i Klässbol i ytterligare en månad och hon diskuterar redan nu med linneväveriet om man skulle kunna gå vidare med idéerna.
– Att få in en student är så värdefullt för oss. Det är det här som är att ta vara på traditionen, att låta det växa, säger Dick Johansson.